Знаем, че болката в зъбите може да бъде предизвикана от много фактори като чувствителност, кариес, пулпит и други, но се оказва, че тя може да индикира и други заболявания. 

Понякога тази болка може да не е сързана със зъбите.

Ето за какво говорим:

1. Проблеми с челюстта

Болката може да идва от челюстта или по-точно от разместването ѝ. Проблемът може да се отключи при отварянето на устата или някакъв спазъм.

2. Синузит

Проблемите със синузита могат да предизвикат болка в горните задни зъби, защото корените им са близо до синусите. Понякога е възможно да ни боли зъб и да го усещаме в синусите си и обратното.

3. Проблеми със сърцето

Болката в областта на сърцето често е свързана с други части на тялото. Например, лявото рамо и ръка. Случва се и да усетим болка в долните зъби и челюстта. Това може да индикира ангина или да е предпоставка за удар. Ако зъбите ти са здрави и усетиш подобна болка, посети лекар.

4. Камъни в слюнчестите жлези

Да, съществуват камъни и в слюнчестите жлези. Когато те станат прекалено големи, запушват жлезите. Появява се болка в зъбите.

5. Заболявания на дробовете

Проблемите с дробовете могат да засегнат зъбите и обратно. Ако е така, то може да страдаш от сериозно заболяване. Лечението може да има негативен ефект върху самите зъби.