Около 600 милиона хора по света страдат от проблеми с венците. Добрите новини са, че можем да се погрижим за тях и вкъщи. Кървящите венци не бива да бъдат пренебрегвани.

Подготвили сме няколко съвета как да се справим с тях:

Използвайте марля

Най-лесното решение против кървене е притискането на марля към мястото. И все пак, ако проблемът е хроничен, посетете зъболекар.

Използвайте студен компрес, за да намалите подуването, и топъл, за да намалите болката

Венците ще спрат да кървят от студеното. Задръжте леда или изстудения компрес, докато спре кървенето. Ако до 10 минути не изчезне, посетете лекар.

Топлината ще намали драстично болката.

Използвайте вода за уста и солена вода

Добавете една чаена лъжица сол в чашка към хладка вода. Разбъркайте сместа и изплакнете устата си с нея за 30 секунди. Повторете го 4-5 пъти. Плакнете устата си с тази смес сутрин и вечер.

Пробвайте зъбен душ, т.н. орален иригатор

Това е устройство, което пръска вода, за да почисти зъбите и венците. Можете да добавите и вода за уста за по-добър ефект. Почистването ще намали риска от инфекция.

Използвайте вода за уста без алкохол

Тя премахва бактериите от устата и почиства венците.

Почистете с чаени торбички

Поставете чаените торбички за две минути във кипяща вода и ги оставете да се охладят. Поставете ги върху кървящото място за пет минути.

Яжте повече зеленчуци

Зеленчуци като морковите са добър начин да избегнете възпалението на венците. Консумацията на твърдите зеленчуци подобрява отделянето на слюнката, а тя почиства устата. Те притежават и ниско количество захар.

Консумирайте повече зелени листни зеленчуци

Те притежават големи количества витамин К, който предпазва венците от кървене. Липсата му предизвиква точно обратното. Такива зеленчуци, например, са спанак, зеле, маруля.

Плакнете устата си с чай от лайка

Поставете чаена торбичка лайка във вода, която кипи за 5 минути. Оставете чаят да изстине. Той също така отпуска тялото и действа положително на стомаха.

Поставете мед

Изплакнете устата си с хладка вода и масажирайте венците си по 10 минути всяка сутрин с мед. Медът съдържа прополис, който е полезен за организма ни. Запомнете, че трябва да поставите меда на венците си, а не на зъбите.