Ако някога сте изпитвали болка във врата, знаете какво е - една минута сте добре, а миг по-късно започвате да виждате звезди и дори не можете да движите главата си. Изглежда, че нищо не може да ви спаси от това мъчение, освен добър масаж и бихте дали всичко, за да го получите. Ако няма никой близо до вас, който да ви даде това облекчение, не се разстройвайте - можете да си го направите сами! А най-хубавото е, че ще ви трябват само ръце и кърпа.

Подбрали сме няколко техники за самомасаж за облекчаване на болката във врата и се надяваме да намерите тази, която ви помага най-добре. Не пропускайте и бонуса с разтягания на врата, които могат да засилят ефекта на самомасажа!

1. Масаж с кърпи


Масажът с кърпа може да ви помогне да отключите стегнатите мускули на врата и да върнете подвижността на гърба. В същото време кърпата е мека и няма да ви позволи да окажете прекалено голям натиск върху врата си и да го нараните.

• Поставете кърпата зад врата си. Вземете левия ѝ край с дясната ръка и я дръпнете надолу по гърдите. Вземете десния край с лявата ръка и я издърпайте нагоре и отляво по челото, така че главата ви да се обърне наляво след кърпата, както е показано на картинката по-горе. Направете няколко движения, като завъртите главата си наляво и освобождавате напрежението. Повторете от другата страна. Уверете се, че не дърпате кърпата прекалено силно и не правите резки движения.

• Поставете кърпата зад врата си. Издърпайте я с двете си ръце, като оказвате лек натиск върху врата си. Бавно завъртете главата си наляво и задръжте тази позиция за няколко секунди. Бавно завъртете главата си надясно и задръжте тази позиция за няколко секунди. Продължавайте да дърпате кърпата напред, докато правите завъртанията. Уверете се, че не дърпате кърпата прекалено силно и не правите резки движения.

2. Масаж на мускулите на задната част на врата

• Поставете лявата си ръка върху мускула на врата, който се намира зад лявото ухо, както е показано на снимката по-горе. С меки пръсти нанесете лек натиск върху зоната. Бавно завъртете главата си надясно, докато прилагате натиска. Уверете се, че пръстите ви не се движат, а се движи само главата. Повторете от другата страна. Повторете цикъла няколко пъти, докато не почувствате облекчение.

• С пръсти масажирайте същата зона с нежни кръгови движения, за да увеличите притока на кръв и да освободите напрежението.

3. Странично притискане на мускулите

Седнете с изправен гръб. Поставете дланите си отстрани на врата. Завъртете главата си малко назад и я оставете леко да се спусне наляво. Стиснете левите мускули на гърба на врата си, така че да ги почувствате твърди, но приятни. След това нека главата ви леко се спусне надясно. Сега стиснете десните мускули на гърба на врата си. Продължете да притискате дясната и лявата странична мускулатура, като започнете от долната част на врата и бавно се движите нагоре.

4. Субоцицитален мускулен масаж

Стегнатите и заключени субоцицитални мускули могат да доведат до болки в главата, виене на свят и дори гадене. За да освободите тези мускули, почувствайте меката зона точно под костта на черепа, както е показано на снимката по-горе. С двете си ръце окажете нежен натиск върху субципиталните мускули от дясната и от лявата страна на врата. Облегнете главата си назад и продължавайте да оказвате натиск навътре и нагоре с пръсти.

Бавно приведете брадичката към гърдите си и докато навеждате главата си, преместете пръстите си навън, разделяйки дясната и лявата ръка и продължете да оказвате натиск. Задачата ви е да отделите и „отворите“ подцикличните мускули и да намалите стегнатостта им. Повторете цикъла няколко пъти и се уверете, че не чувствате болка, докато правите този самомасаж

Бонус: Предни и странични разтягания

Застанете или седнете с изправен гръб. Издърпайте брадичката надолу към гърдите, навеждайки главата си напред, докато не почувствате леко разтягане в задната част на врата. Задръжте позицията за няколко секунди и повдигнете главата си нагоре. Можете да добавите малко натиск и да увеличите разтягането, като внимателно дърпате главата надолу с ръце, както е показано на снимката по-горе.

Застанете или седнете с изправен гръб и отпуснете раменете. Внимателно спуснете лявото си ухо до лявото рамо, докато не почувствате приятно разтягане в дясната страна на врата. Уверете се, че противоположното ви рамо е надолу. Задръжте позицията за няколко секунди и повдигнете главата си нагоре. Повторете от другата страна.

Можете да добавите малко повече натиск и да почувствате повече разтягане, ако хванете главата си с ръка и леко я издърпате надолу встрани.
Уверете се, че не разтягате прекалено врата си, тъй като това може да причини болка и дискомфорт.

Техниките на самомасаж и разтягане, за които току-що ви разказахме, са се доказали като ефективни при много хора. Ако обаче не чувствате, че самомасажът и другите средства ви помагат да облекчите болката или ако тя се влошава с времето, по-добре е да посетите лекар и да попитате за професионално медицинско лечение.

А вие страдали ли сте някога от болки във врата?