Никой не обича главоболията, но те много често ни съпътстват в натовареното ни ежедневие. И въпреки че се предлагат лекарства, които облекчават болката, винаги е по-добре да се справим с проблема по естествен начин.

Някои успяват да облекчат главоболието чрез сън, почивка в тъмна стая или чрез топла вана. Днес ще ви предложим още един метод – акупресура. Това е техника в традиционната китайска медицина, базирана на същите идеи като акупунктурата. При нея чрез ръка се масажират специални точки от тялото.

Необходимо е 30 секунди да масажирате тези точки и главоболието ви ще премине до 5-10 минути.

1. Точката Ин Тан

Още позната като „третото око“. Тази точка се намира в центъра на челото, точно между очите. Много хора изпитват болка в тази област, когато са напрягали ума си цял ден. За да облекчите болката – натиснете леко точката с показалеца и средния пръст. Натискайте най-много една минута

2. Зан Джу

Тези точки се намират до веждите, където започва носа. Масажирайте точките с кръгообразни движения. Масажът в тази област може да помогне и при течащ нос.

3. Ин Ксиан

Точките се намират отстрани на ноздрите, точно над устните. Масажирайте тези точки, за да облекчите главоболието, да отворите синусите и да намалите нивата на стреса.

4. Тиен Джу

Тези точки се намират на тила, в центъра на врата. Масажът в тези точки помага при главоболие, болка в ушите и очите, безсъние и болки във врата.  

5. Шуай Гу

Тези точки се намират над ушите, горе-долу на 2-3 сантиметра от тях. Масажирайте тези точки, за да облекчите болката в очите и да успокоите нервната система. За да масажирате тези точки, използвайте показалеца, за да окажете натиск върху точката, и палеца, за да масажирате задната част на ухото.

6. Хе Гу

Това вероятно е една от най-добре познатите точки за акупресура. Намира се между показалеца и палеца. Натиснете тази точка, за да облекчите болката в гърба, врата и главата. Масажът помага и при гадене. Най-добре е юмрукът ви да е свит, докато оказвате натиск.

7. Сакралните точки

Намират се точно над опашната кост, в началото на гръбнака. Масажът в тези точки много помага при менструални болка. За да извършите масажа, легнете по гръб и поставете ръцете си върху точките. Масажирайте няколко минути.

8. Перикард

Тази точка се намира върху китката. Когато се масажира внимателно, може да облекчи гаденето и позивите за повръщане. За да масажирате точката, използвайте показалеца и средния пръст. Съществуват дори специални гривни, които оказват натиск точно в тази точка по време на плаване, по този начин на пасажерите не им става зле поради постоянно клатушкане на лодката.