В света на предизвикателствата всичко се решава бързо. Няма време за болнични, почивка, излишно стоене на дивана. Животът се движи напред и ние трябва да сме в крак с него. Да бъдем обществено приемливи, с добър външен вид, успешни в работата и перфектни в семейството. Вие така ли сте възпитавани? Всъщност повече от нас са! Съществуването ни отдавна е синоним на състезание. А високите цели се поставят пред нас още в детството, с желанието на родителите ни да станем „хора“. Защото без добро образование, езици и хубава професия закъде сме тръгнали? Ето защо много от нас с годините се научават да пренебрегват себе си. Заглушаваме собствените си желания, заглушаваме сигналите на тялото си, че всичко това ни идва в повече. Живеем на предела на силите си в гонене на Големите цели... На каква цена? С много главоболия и то в буквалния смисъл.

Суета или здраве?

Добрият външен вид винаги отваря повече врати. В наши дни възможностите да го постигнем са безброй. От хилядите козметични процедури до средствата за тотални промени на пластичната хирургия. Самочувствието си заслужава усилията и действително е важно да го имаме, за да се чувстваме добре в кожата си. Безспорно една от най-забелязващите се черти на лицето е хубавата усмивка. Достиженията на ортодонтските технологии ни дават инструмент да поправим лошата захапка и зле подредените зъби. Инструмент, който отдавна се използва не само от тийнейджърите и от хората на изкуството, и шоубизнеса, но и от всеки, който иска да се доближи до холивудските усмивки на звездите. Така е, 1-2 години с брекети и промяната е на лице. Ако сте решени на такава стъпка е добре да знаете, че тя е свързана с доста неудобства. Разширяването на захапката, притискането на челюстите и зъбите се отразява на целия организъм. Това е един вид травма и агресивна промяна особено при по-възрастните пациенти, чиито захапка и челюсти по-трудно понасят промените от детския или тийнейджърския организъм. Това притискане може да доведе до невралгични болки и в много случаи до главоболие. Това е така нареченото тензионно главоболие. Терминът идва от tension (на англ. напрежение). Мускулите в областта на устата дълго време са опънати и напрегнати и вследствие на това се получава свиването им или контракция. Болките могат да засягат и двете части на главата (спрямо двете полускълба на мозъка), както и да „опаковат“ цялата глава, все едно имате много стегнат бинт на нея. Тъй като брекетите се носят дълго време, не е добър вариант да се ползват класическите обезболяващи. Да не забравяме, че те имат вредни действия при големи дози и дълга употреба. Така че, ако страдате от такова главоболие вследствие на ортодонтско лечение, обърнете се към природната медицина, потърсете лекар хомеопат, който да прецени как да се справите с проблема, докато носите брекети. Освен това можете да използвате Шуслерова сол №7 на Немския хомеопатичен съюз (DHU), която основна функция е релаксиране на напрегната мускулатура. 10 таблетки в гореща вода, при нужда няколко пъти на ден, могат да ви донесат нужното облекчение.

Жени или препускащи войни?

Сега ще се изненадате, но изборът на един от любимите ви аксесоари, може да ви спести много главоболия и пак в буквален смисъл. Всички знаем, че символ на женски чар и прецизен вкус е подборът на дамската ни чанта. Независимо дали сте избрали практичен артикул, или искате да се понесете на крилете на последните модни тенденции, не забравяйте, че това не е просто удобно средство за пренасяне на най-ценните ви вещи. Представете си как се чувстват раменете и врата ви, ако месеци наред ги подлагате под тежестта на новото си кожено бижу. Да ходите приведени на една страна и накривени не е никак добре нито за прешлените ви, нито за поддържащите ги мускули. А резултатът от модния ви вкус може да е неприятно главоболие, което да ви тормози дълго време. Заслужава ли си? Добрата стойка е в пъти по-важна. Нямате нужда от пристискане на нервите, разместване на прешлените и болки не само в главата, но и във врата, и в гърба, нали? Ето ви повод да си купите нова и красива чанта, но преди всичко удобна! А защо не и практична раница, която да разпределя тежестта на раменете ви. Ако вече имате проблеми с врата и гърба, изберете си пилатес или йога, за да си върнете добрата стойка и да успокоите мускулите. Добавете към тях и сол №7, която вече споменахме. И разбира се... Винаги при тежък багаж, помолете вашия любим да помогне. Все пак преди всичко сте дами!

Лошо хранене или нередовен стомах?

Стресът, негативните емоции и лошата храна ни удрят право във втория мозък на тялото – стомахът. Там, освен че се преработват емоциите и храните, е важно да осигуряваме всички условия за ежедневното чистене на тялото. Често се случва на хората със запек да страдат от главоболие, което не преминава с дни или даже с месеци. Връзката е ясна – констипацията пречи на нормалните функции за детоксикация на организма. В резултат се задържат вредни субстанции и тялото започва да се интоксикира. Главоболието в такива случаи подсказва, че трябва да се отървем от отровите и да се погрижим за ежедневната дефекация. Как? Разбира се с добра и качествена храна, която да включва зеленчуци и плодове, по-малко тежки и мазни храни. Забравете за полуфабрикатите и газираните напитки, защото дори само фосфатите в тях могат да ви доведат до главоболие. Вместо това яжте повече домашна, прясно приготвена храна. Пийте течности и то вода поне 2 литра на ден. Ако имате проблеми със стомаха като гастрит, колит или подуване, включете в ежедневните си грижи за тялото приема на немската горчивка Гастритол. 3 пъти по 20 капки на ден е добре за начало поне за 2-3 месеца. Шуслерова сол №10 натриев сулфат също ще ви е полезна за борбата със запека. Тя има силно отводняващо и изчистващо тялото действие. Необходими са по 5 таблетки на ден поне за 1 месец.

Независимо от причините за главоболието, не го приемайте като повод за изнервяне, негативни мисли или кисело настроение. Помислете какво ви казва то и какво се налага да промените. И преди всичко правете нещата, които са важни за вас и които обичате. Преследването на съвършенството и на високите цели не е много леко занимание. И в повече случаи, то няма да ви донесе щастие и хармония. А вие ги заслужавате тук и сега! Търсете ги в малките неща и се радвайте на всеки миг! Тук и сега!

автор: Цвети Стоянова