Според изследване на Харвард близо 1 милиард души по света имат дефицит на слънчевия витамин - витамин D и проблемът е на път да се превърне в епидемия. Какво вероятно знаете, той е единственият витамин, който тялото може само да синтезира, под въздействието на слънчева светлина.

Защо витамин D е толкова важен?

Оказва се, че според новите проучвания, витамин D играе много по-голяма роля, отколкото досега се смяташе. Повечето от нас го свързват с извличането и усвояването на калция в организма, дефицитът му може да доведе до преждевременно остаряване на костите и оттук до повишен риск от счупвания и остеопороза. Оказва се обаче, че той играе голяма роля за поддържането на имунната система и може да бъде фактор затова колко често се разболявате, дори когато става въпрос за обикновена сезонна настинка. Освен това той играе роля при превенцията на сърдечни заболявания, някои видове рак и множествена склероза. Витамин D е и от изключителна важност при дами, които искат да забременеят. D3 - естествената разновидност на витамина, която тялото ни произвежда само, се активира в организма и се превръща в мощен стероиден хормон, като по този начин регулира функциите на над 200 гена. Изследванията показват, че 93 процента от жените, които имат проблеми със зачеването имат дефицит именно на D3. При повечето дами, които имат синдром на поликистозните яйчници той също е със занижени нива. От друга страна, при жени, които имат добри нива на витамин D, се забелязват по-големи шансове за зачеване инвитро.

Защо ни липсва той?

Начинът ни на живот и това, че прекарваме по-голямата част от деня в затворени помещения намалява синтеза на този жизненоважен витамин. Друг много важен фактор е, че той може да бъде открит в много малко хранителни източници, като риба тон, сьомга, сардина, скумрия, както и в яйцата (по-специално в жълтъците). Изследванията показват, че най-много витамин D се съдържа в черния дроб от треска. Освен това при част от хората се наблюдава намаленото усвояване, поради заболявания на чревния тракт, приема на лекарства, които подтискат приема на мазнини и др.

Някои от симптомите за недостиг на витамин D са: прекомерно потене, дори и при нормална температура, слабост в мускулите, лесно чупещи се кости, хронична болка, обща слабост, особено през зимните месеци, когато дните са по-кратки.

Какво можем да направим?

Специалистите препоръчват преди да предприемете действия да си направите изследвания и след това да предприемете мерки. Нивата на витамин D се проверяват чрез кръвен тест. Стремете се да прекарвате между 15 и 30 минути на ден на слънчева светлина. Ако се налага приемайте добавки, но внимавайте те да съдържат D3, а не D2, тъй като първата съставка е тази, която тялото ни синтезира естествено, а втората е синтетична форма. Не забравяйте да добавяте здравословни мазнини, като зехтин и кокосово масло например, към ястията, които консумирате. Витамин D e мастноразтворим, което означава, че се нуждаете от мазнини, за да го усвоите. Грижете са за доброто състояние на червата и на лигавицата им, през която се абсорбират много полезни вещества и витамини. Това е добре да става с немската горчивка Гастритол, която съдържа билки, които подсилват стомашно-чревния тракт, премахват дискомфорта и подуването. Поне 1-3 месец 3 пъти на ден по 20 капки са задължителни. Ако имате проблем с усвояването на калция заради ниски нива на витамин D, приемайте Шуслерови соли №1 калциев флуорид и №2 калциев фосфат на Немския хомеопатичен съюз по 3 таблетки на ден поне 6 месеца. При жените с първи признаци или задълбочена остеопороза двете соли се приемат всеки ден минимум 1-2 години.

Излишъкът от витамина може също да доведе до сериозни здравословни проблеми, в този случай особено застрашени са децата, които често приемат допълнителни дози от него. Високите нива на витамин D в организма водят до прекомерни нива на калций в кръвта, при които се появява реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани. Симптомите на излишък от слънчевия витамин са: метален вкус в устата, повишена жажда, чувствителна кожа, чести повици за уриниране, запек или разстройство.