Някои здравословни проблеми могат да бъдат много измамни - може да изглеждат като нещо просто и да не ви алармират достатъчно, за да се почувствате принудени да ги проверите, поне в ранните етапи. Лекарите казват, че колкото по-рано хората разберат за проблемите, толкова по-лесно ще бъде лечението, а в някои случаи ранните диагнози всъщност могат да ви спасят живота.

Вярваме, че е важно да ви информираме за симптоми, които може да са индикации за нещо много сериозно. За всеки случай.

1. Промяна в езика

Ако краищата на езика приличат на коричка от пай, в общи линии това означава, че той става по-голям от долната челюст. Освен ако не сте имали травма на челюстта, това състояние обикновено се причинява от подуване. Подуването може да бъде резултат от няколко неща, а някои могат лесно да бъдат фиксирани, без да посетите лекар, като например дехидратация. Ако обаче имате и други симптоми, като болки, спазми, косопад, ниско кръвно налягане и синини, това може да е признак на нарушение на щитовидната жлеза.

2. Черни линии по ноктите

Ноктите често могат да кажат много за нашето здраве. Някои хора естествено имат много дебели или тънки нокти, но ако забележите някаква промяна в структурата или цвета им, трябва да го проверите. Тъмните вертикални линии са една от тях и могат да бъдат признак на меланом. Ако не си спомняте нокътят да ви болял или нямате друго очевидно обяснение защо може да кърви, или не знаете какво е причинило тъмната линия, със сигурност трябва да я провери специалист.

3. Потъмняване и „сгъстяване“ на кожата

Ако забележите кафяви или жълти петна, които са леко подути и се усещат като кадифе да се появяват на местата, където кожата ви се сгъва, като подмишниците или врата, не го пренебрегвайте. Това може да е признак на инсулинова резистентност и определено трябва да проверите това по-рано. Това може да е част от състояние, при което организмът не реагира на инсулина така, както трябва и може да доведе до диабет тип 2.

4. Пъпки по долната челюст и брадичката

Под кожата имаме много малки жлези, които произвеждат естествени масла, за да поддържат кожата ни в добро състояние, а тези масла се движат нагоре през порите. Когато по някаква причина тези жлези произвеждат повече масло, с отколкото кожата ни може да се справи, порите се запушват. За жените наличието на пъпки по долната челюст може да е признак на хормонален дисбаланс - когато прекалено много от мъжкия хормон, тестостерон, се произвежда, той стимулира тези маслени жлези.

5. Изтъняващи вежди

С напредване на възрастта хората изпитват естествен косопад, но изтъняването на веждите може да е признак на хипотиреоидизъм, състояние на щитовидната жлеза. Ако тя не работи правилно, може да произвежда прекалено много или недостатъчно определен хормон като и двете състояния причиняват изтъняване на космите по тялото. Губим коса постоянно, това е естествен процес, но се предполага, че нова ще я замести. Когато производството на хормони е небалансирано, това засяга развиващите се нови коси в корена и косата, която пада, не се подменя.

6. Пъпка, която не минава

Всички от време на време имаме пъпки. Някои имат по-голям късмет от другите, но обикновено пъпките са причинени от запушени пори. Ако обаче получите малка „перлена“ пъпка, която не отминава седмици и лесно започва да кърви, трябва да я проверите, тъй като може да е признак на базално-клетъчен карцином. Въпреки че звучи страшно, този тип рак на кожата е най-малко рискован, не се разпространява и може да се лекува сравнително бързо, особено ако е диагностициран рано.

7. Необичайно окосмяване при жените

Ако космите внезапно започнат да растат в мъжка зона, например над устните, около брадичката или под корема, това може да е симптом на синдром на поликистозни яйчници, когато яйчниците се уголемят в резултат на хормонален дисбаланс. Имайте предвид, че и генетиката може да бъде причина, така че първо проверете снимките на вашите роднини.

8. Болка в пръстите

Удебелените, чувствителни пръсти могат да бъдат знак за рак на белия дроб. Когато се развият тумори на белите дробове, те отделят някои химикали в кръвообращението, които стимулират растежа на тъканите под нокътя и на върха на пръстите, причинявайки болка. Ако усетите удебеляване и подуване на пръстите си, проверете го - винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

9. Пожълтяване на кожата и склерите на очите

Жълтият цвят на кожата или на склерите на очите е често срещан кожен симптом при проблеми с черния дроб. Обикновено очите стават жълтеникави, защото в кръвта се натрупва химикал, наречен билирубин. Определено трябва да посетите лекар веднага щом забележите жълтия цвят, тъй като ранната диагноза може да предотврати сериозни здравословни усложнения.

10. Тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите обикновено са резултат от проблеми с начина на живот. Когато не спим достатъчно, храним се лошо или имаме нездравословен начин на живот, мастната тъкан около очите ни се променя и кожата ни става по-тънка. Въпреки че по принцип тези тъмни петна не изискват медицинска помощ, те са знак, че трябва да се грижите по-добре за себе си.

Знаете ли за други признаци, които могат да ви алармират за възможни проблеми със здравето?