Ако стомахът ви "ръмжи" постоянно, иска храна и се чувствате гладни, невинаги става дума за глад. Има много причини, поради които не можете да усетите ситост и чувствате глад, въпреки че наскоро сте яли. Посещенията до хладилника през нощта може да са прост признак на неправилно хранене или предупреждение за медицински проблем, който трябва да консултирате с лекаря си.

Направихме няколко изследвания и събрахме различни обяснения защо тялото ви жадува за повече храна. Ето някои причини за това чувство и какво да направите, за да го предотвратите.

1. Ядете прекалено много рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати могат да бъдат намерени във всякакви преработени храни, особено в тестени изделия, печива и захарни храни. Липсата на фибри кара тялото да ги усвоява бързо, затова гладът идва веднага и усещането за ситост е просто временно. Доказано е, че храната с високо съдържание на фибри отнема повече време, за да се усвои, така че добавянето на фибри в храненето е добро решение тук. Ако спрете непрекъснато да захранвате тялото си с рафинирани въглехидрати и ги замените с по-здравословни храни като пълнозърнести храни, кафяв ориз и зеленчуци, скоро ще видите разлика в нивата на глад.

2. Диабет

Диабетът и по-специално диабет тип 2, е заболяване, което може да ви накара да се чувствате гладни през цялото време. Глюкозата, която е източникът на енергия остава в кръвта, вместо да се разпространява в клетките. Това кара човекът да чувства глад. Много известни личности, включително Том Ханкс, са диагностицирани с диабет и въпреки това се радват на прекрасен живот. Чувството на глад е само един от симптомите на диабет, който може да бъде диагностициран чрез кръвен тест. След правилен тест, медикаменти и специална диета може да се контролира и тези симптоми ще изчезнат.

3. Тренирате много

Това е една от добрите причини, поради които може да се чувствате гладни често. Ако тренирате много, изгаряте много калории и в резултат на това тялото ви жадува повече за тях. Хората, които спортуват редовно и дълго, имат по-бърз метаболизъм и по-голям апетит. Тренировките са полезни за здравето, така че акцентът трябва да е върху това какво и кога ядем. Според проучвания, хранително ястие преди тренировка ще подобри физическото ви представяне и ще сведе до минимум възможностите за мускулно увреждане.

4. Пиете определени лекарства

Повишеният апетит също може да бъде страничен ефект от много лекарства поради определени елементи, които съдържат. Най-често срещаните са кортизол, инсулин, клозапин и оланзапин, които могат да бъдат намерени в лекарства за диабет, антидепресанти или стабилизатори на настроението. Ако натрупате тегло или изпитвате силен глад след приема на ново лекарство, най-добре е да поговорите с вашия лекар и да обсъдите дали е възможно да заместите лечението си или да намерите друг начин за контрол на страничните ефекти.

5. Прекалено много стрес (емоционално хранене)

Добре известно е, че постоянната тревожност има сериозни последици за здравето ни и увеличаването на апетита ни е едно от тях. Храненето заради стрес е често срещано разстройство, което доказва как той е свързан с чувството ни на глад. Научно казано, тревожността причинява повишаване на хормона кортизол и води до преяждане и желание за ядене за нездравословни закуски. Стресът е рисков фактор за затлъстяването и трябва да се открие рано. Терапията, медитацията и упражненията са начини, които помогнат да възвърнете баланса и самоконтрола си и да избегнете емоционалното хранене.

6. Храните се твърде бързо или когато се разсейвате

В заетия ни живот много от нас избират да се хранят бързо и докато правим други неща. Въпреки че може да ви спести време, този навик изобщо не е полезен за здравето. Учените казват, че разсеяното или бързото хранене се отразява негативно на апетита ни, увеличава калориите, които получаваме и води до наддаване на тегло и постоянно желание за храна. Наистина е важно да дадете на храненията си времето, което заслужават. Отделете време да седнете и да изядете обяда си, без да се разсейвате, внимателно дъвчете и се наслаждавайте на всяка хапка. По този начин ще бъдете по-наясно с чувствата си на ситост.

7. Хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза)

Хипертиреоидизмът е неизправност на щитовидната жлеза, която контролира метаболизма ни чрез хормони. Наличието на свръхактивна щитовидна жлеза означава, че тя произвежда твърде много хормони. Повишените чувства на глад са част от симптомите. Хипертиреоидизмът се диагностицира лесно и може да бъде лекуван или с лекарства, които нормализират нивата на хормоните или, в прекомерни случаи, хирургично.

8. Лишаване от сън

Никога не подценявайте добрия сън. Грелин е така нареченият „хормон на глада“, който контролира усещането за апетит в мозъка ни. Липсата на сън играе много важна роля, тъй като е доказано, че той повишава нивата на грелин и в резултат създава чувство на глад. Поддържането на постоянен график с поне 8 часа сън ще ви помогне да контролирате нивата на хормоните си и да се чувствате по-добре като цяло.

9. Предменструален синдром (ПМС) или менопауза

Принудителното хранене е наистина често срещан симптом при жени, които изпитват предменструален синдром (ПМС). През дните, водещи до цикъл, една жена може да има по-голям апетит и по-интензивно желание за храна. От друга страна, същото може да се наблюдава при жени, преминаващи през менопауза поради хормонални промени и особено намаляване на естрогена, което води до увеличаване на глада. Придържането към опции за здравословна храна, като плодове и зеленчуци, пиенето на много вода и включването на упражнения в живота ви ще ви помогне. В случай на сериозен проблем, винаги трябва да посетите лекар, тъй като има лечение, което може да се обмисли в тези случаи или дори специална диета, която може да се препоръча.

10. Бременност

Има и такава вероятност. В този случай тялото ви жадува повече храна по една проста причина - бебето ви трябва да получава повече хранителни вещества, за да расте по здравословен начин. Повишеният апетит може да е един от симптомите на бременността, наред с други, като пропуснат цикъл и гадене. Изследванията показват, че 50–90% от бременните жени изпитват желание да хапват повече. Тестът за бременност ще потвърди дали поради тази причина изпитвате тези желания. Ако е така, разговор с вашия лекар може да ви помогне да контролирате глада си, а специална диета - да не наддавате прекалено много.

11. Консумиране на твърде много алкохол

Алкохолът влияе сериозно на апетита ни. Според изследователите той намалява лептина - хормон, който е отговорен за усещането ни за ситост, особено когато се консумира преди или по време на хранене. Пиенето твърде много също се счита за рисков фактор за затлъстяване. Можете напълно да оставите алкохола извън живота си или да пиете отговорно. Трябва да избягвате да го комбинирате с хранене, защото това ви прави по-чувствителни към хранителните аромати и след това мозъкът е подмамен да желае повече храна.

12. Не пиете достатъчно вода

Има толкова много причини, поради които пиенето на вода е полезно за нашето здраве, включително здрава храносмилателна система, сърце, мозък и здрава кожа. Водата помага и за намаляване на чувството на глад. Изследванията показват, че хората, които пият вода преди хранене, консумират по-малко калории, но се чувстват също толкова сити. Въпреки че може да звучи странно, мозъкът ни може да сбърка чувството на глад с това за жажда. Така че, получаването на правилна хидратация е наистина важно. Включването на повече богати на вода храни, плодове и зеленчуци в храненето също ще ви помогне да намалите чувството на глад.

13. Липса на мазнини в храненето ви

Недостигът на достатъчно мазнини в храненето ви може да бъде толкова голям проблем, колкото и получаването на твърде много. Когато консумирате мастни продукти, забавяте транзитното време на стомашно-чревния тракт, което основно означава, че храната остава в стомаха ви по-дълго и това води до увеличаване на усещането за ситост. Проучване доказва, че хората, които постоянно ядат продукти с ниско съдържание на мазнини, изпитват постоянно чувство за глад, отколкото тези, които спазват диета с пълномаслено хранене. Изберете да включите в храненето си риба като сьомга и риба тон, яйца, зехтин и други здравословни източници на мазнини и избягвайте продукти с ниско съдържание на мазнини.

14. Неполучаване на достатъчно протеин

Липсата на протеин в храненето ви може да е друга причина, поради която имате апетит, който постоянно е „включен“. Определени качества на протеините помагат да се намали нивото на хормоните, които предизвикват глад, като същевременно създават усещане за ситост. Спортистите избират диета, пълна с протеини, защото тя помага при управлението на теглото и подобрява метаболитния профил. Други изследвания показват, че хората, които са яли повече протеин през деня, са имали по-малко обсебващи от храната мисли за храната. За да си набавите протеин, можете да опитате животински продукти като месо, риба и яйца, както и млечни храни и някои зеленчуци и пълнозърнести храни.

А какво включва вашето хранене? Какво правите, когато ненаситният апетит почука на вратата?