Дървениците са достатъчно умни, за да се крият далеч от слънчевата светлина и в пукнатини и процепи, които трудно могат да бъдат достигнати. Затова тази напаст не бива да се подценява. За щастие, има някои безопасни и ефективни начини, чрез които да се справите с тези кръвосмучещи гадини.

1. Пробвайте с пара

Парата ще ги накара да излязат от скривалищата си, а ако попаднат директно в потока от пара, високата температура дори може да ги убие. Задължително трябва да изперете и чаршафите на висока температура с малко оцет, а после да ги прострете на слънце.

2. Или със сешоар

Както споменахме, високата температура може да ги убие. Ако нямате пароструйка, можете да използвате и сешоар. Най-добре е да откриете къде крият яйцата си в матрака ви и да затоплите мястото със сешоара.

3. Двойнозалепващо тиксо

Ако откриете следи от дървеници, сложете на това място двойнозалепващо тиксо, дървениците ще полепнат по него и ще умрат от глад. Сменяйте го редовно.

4. Веднага перете новите дрехи

Дори ако дрехите ви са съвсем нови, тъкмо купени от магазина, изперете ги и ги изсушете на висока температура, колкото е възможно по-скоро. Не е изключено дървениците да се крият дори в нови дрехи.

5. Запазете пакетчетата със силициев гел

Нали се сещате, че много обувки, дрехи, чанти и дори храни пристигат с пакетчета силициев гел? Не ги изхвърляйте, а ги събирайте. Те могат да ви помогнат в борбата с дървениците. Според едно проучване силициевият гел абсорбира липидите от кутикулата на дървениците, което ги дехидратира и убива. Имайте предвид, че не е добра идея да спите върху легло, осеяно с пакетчета силициев гел, защото това вещество дразни дихателните пътища. Натрупайте пакетчетата през деня или когато няма да спите в това легло.

6. Дръжте дрехите в пликове

Много от нас прибират дрехите, които не използват в настоящия сезон, под леглото. Ако в матрака ви има дървеници, те могат да се заселят и в дрехите ви. Най-добре е да държите неизползваните в момента дрехи в затворени найлонови пликове.

7. Направете домашен спрей с оцет

Оцетът съдържа оцетна киселина, която поврежда нервната система на насекомите, така че с оцет можете да убиете буболечките. Напълнете празна спрей бутилка с бял оцет и напръскайте засегнатите зони.

8. Смес от лют червен пипер, риган и джинджифил

Предлагаме ви още една рецепта за спрей, който съдържа лют пипер, риган,  джинджифил и вода. Тези подправки ще прогонят буболечките, но ще оцветят и матрака ви, така че не го пръскайте върху текстил.

9. Използвайте етерични масла, за да направите инсектицид

Трети вариант за спрей против дървеници е смес от лавандулово масло, масло от мента и вода.

10. Запушете пукнатините

Дървениците нерядко влизат в дома ни през пукнатините около прозорците и вратите. Ако често ви се случва да си имате работа с дървеници, е време да видите дали около прозорците и входната врата няма пукнатини.

11. Използвайте черен орех

Тази билка, която идва от Америка, е идеална за борба с паразити и буболечки. Отново можете да забъркате спрей от вода и орехова тинктура. Тя ще убие дървениците и техните яйца.