За някои хора безсънието е доста често срещано. Стресът, ежедневните дейности и ускореният ритъм на живот могат да затруднят заспиването през нощта, а да останете будни твърде дълго може да се окаже лошо за здравето.

Бихме искали да ви разкажем за проучване, което може да ви накара да преразгледате значението на здравословния режим на сън.

Сънят ни помага да освободим токсините

Сънят възстановява имунната и дихателната ни системи и енергийните ни нива, позволявайки на мозъка ни да обработва информацията, която е придобил през деня, в допълнение към регулирането на кръвното ни налягане и сърдечната честота. Но също така елиминира токсините от неврологичната активност, която изпитваме през деня. Когато нямаме достатъчно часове почивка, тялото ни преобразува тези токсини във вид запас от гориво.

Изгаряне на мозъчно „гориво“

В краткосрочен план елиминирането на тези токсини може да бъде полезно за здравето на мозъка ни, тъй като цялата тази енергия ще бъде използвана за този процес. В дългосрочен план обаче, при хора, които страдат от сънна апнея или хронично безсъние, използването на всички резерви на мозъка им може да повлияе на неговите функции и да допринесе за дегенерацията на този жизненоважен орган.

Проучване при мишки

Екип от невролози, воден от Мишел Беллеси от Политехническия университет в Марке в Италия, провежда проучване, използвайки мишки, които разделят на различни групи: Първите могат да спят толкова, колкото искат през деня, вторите са задължени да бъдат будни и да спят по-малко от 8 часа на ден, а третите трябва да са будни 5 поредни дни, за да могат учените да наблюдават промените в мозъка им.

Почистване на клетки

Астроцитите са отговорни за функцията за самопочистване на мозъка и присъстват и при мишките. Така, наблюдавайки активността на тези клетки, успяват да получат резултат. В края на експеримента мозъците на мишките, които са спали достатъчно дълго, имат ниво на активност на астроцитите от 6%, втората група има ниво на активност на астроцитите 8%, а третата, след 5 дни, е имала астроцитна активност на ниво от 13,5%. Това означава, че нашите клетки ще направят по-щателно "почистване", колкото по-малко спим.

Мозъкът може да се самоизяде

При плъхове този процес на практика се състои в консумирането на синапсите в мозъка и предполага, че същият ефект може да се прояви и при хората. Неспането няколко поредни нощи може да доведе до излишък на тази функция, което ни прави склонни към дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или допринася за деменция в дългосрочен план.

Съвети за по-добър сън

Има различни методи, които могат да ви помогнат да заспите, ако понякога изпитвате безсъние, но ако проблемът ви е постоянен, препоръчваме ви да се срещнете със специалист.

• Практикувайте медитация.
• Променете обстановката в спалнята си, за да я направите по-удобна.
• Бъдете физически активни.
• Ограничете използването на електронни устройства.
• Лягайте си по едно и също време всеки ден.
• Намалете приема на кофеин.
• Излагайте се на слънчева светлина за умерено време.

Мислите ли, че това явление се среща и в човешкия мозък? Кои техники ви помагат да подобрите качеството на съня си?