Някои от най-сериозните хронични проблеми като киселини и болки в гърба могат да бъдат причинени от неправилната поза на съня. Въпреки че всички знаем колко е важно да се наслаждаваме на добър сън през нощта, не става въпрос само за това какво ни е удобно. Трябва да обърнем внимание на това какво е най-добро за нашето тяло. Спането е огромна част от живота ни и ето защо трябва да преразгледаме навиците си за сън.

Открихме как някои от проблемите, с които се сблъскваме, когато сме будни могат да са свързани с най-често срещаните неправилни пози за сън, като например да спите на корема си или на дясната си страна и защо.

1. Причинява киселини

Лежането хоризонтално, надясно или по гръб може да причини проблем, наречен гастроезофагеална рефлуксна болест или да влоши този проблем за всеки, който го изпитва. Това се случва, когато киселина и съдържанието от стомаха се издигнат в хранопровода. Преградата, която не позволява на киселината да излезе обратно от областта на стомаха, не може да контролира рефлукса поради гравитацията в тези позиции и съдържанието на стомаха се довежда до дъното на хранопровода, което причинява киселини, умора, вкус на киселина в уста, лош дъх и понякога дори болки в гърдите. По-добре е да спите на лявата си страна и да добавите наклон в горната част на тялото. Доказано е, че помага на хора, които имат гастроезофагеална рефлуксна болест да почувстват облекчение, като облекчава киселините. В това спящо положение стомахът е в правилно положение, което принуждава храната да стои в него и да не изтича в горната му област и извън преградата на хранопровода.

2. Лошо е за гръбнака и гърба

Тази поза за сън е свързана с хронична болка в гърба, според експертите. Напрежението върху гърба и гръбначния стълб през нощта е изключително, защото по-голямата част от теглото е в тези части на тялото. Гръбначният стълб не е в естествено положение и поради това понякога може да почувствате изтръпване или нужда да се разтегнете, когато смените позата. Ако не можете да заспите в друга позиция, тогава можете да регулирате това положение за сън по начин, който подпомага извивката на гръбнака ви естествено. Опитайте да поставите 2 възглавници под тялото си, една под таза си и друга под главата. Въпреки това, най-доброто положение за сън за намаляване на болката в гърба е да правите същото, докато лежите по гръб или се обръщате настрани с възглавница под главата и една между краката.

3. Може да причини хронични проблеми с врата

Невъзможно е да дишате правилно, когато спите по корем, ако не обърнете врата си отстрани. Тази позиция за сън може да доведе до развитие на хронични проблеми с врата, като дискова херния, тъй като главата и гръбначният стълб са изравнени и вратът ви е принуден да се извива. Серията кости в гръбначния мозък е защитена от дискове. Постоянната лоша позиция за сън може да повреди меките части на тези дискове и да доведе до хронична болка. Спането по гръб е най-естественото положение за цялото ви тяло. Лекарите предлагат тази позиция на хора, подложени на хронична болка в гръбначния стълб от артрит. Най-добре е да спите с малък наклон под врата с възглавница от дунапрен. Можете също да опитате възглавница под всяка мишница, за да освободите напълно врата си от теглото и натиска.

4. Може да окаже допълнителен натиск върху бебето

Ако сте на път да станете майка, трябва да бъдете изключително внимателна към навиците си за сън, не само за вашето бебе, но и за собственото си здраве и комфорт. Да спите на корема си е позиция номер едно, която трябва да избягвате, защото допълнителното тегло в средата на тялото оказва прекалено голям натиск върху гръбнака. Освен това тази поза не дава на бебето ви необходимото пространство за свободно движение, тъй като е притиснато между леглото и гръбнака. Лекарите съветват всички бременни жени да опитат да спят на лявата си страна, тъй като тази позиция увеличава притока на кръв и осигурява максималните нива на кислород както за майката, така и за бебето.

5. Може да причини бръчки по лицето

Да спите с едната страна на лицето си върху възглавницата е неизбежно, когато спите по корем или настрани. Проучванията показват, че това е най-лошото нещо, което можете да направите на лицето си, тъй като натискът, прилаган на кожата на лицето, може да причини бръчки по него с течение на времето. Спането по гръб е най-доброто решение, за да се избегнат бръчки. Лицето не е притиснато върху възглавницата, порите на кожата са в състояние да дишат и по всякакъв начин избягвате натиска.

6. Добавя ненужен натиск върху гърдите и може да доведе до проблеми

Като жена е наистина важно да знаете коя позиция е най-добре да избягвате за здрави гърди. Експертите казват, че ако сте легнали по корем оказвате ненужен натиск върху гърдите си, което в някои случаи може да причини болка. От друга страна, спането на една страна може да причини увиснали гърди с течение на времето, защото гравитацията естествено ги дърпа надолу. По-добре е да опитате да спите по гръб. Това също ще ви помогне да поддържате гърдите си отпуснати, без да добавяте допълнителен натиск върху тях.

Бонус: Постигнете по-добро здраве на сърцето, като спите на лявата си страна

Предпочитането на положение за сън от лявата страна е по-добре за сърдечната ви функция. Както обясняват лекарите, в тази позиция сърцето работи по-ефективно и по-спокойно, тъй като най-голямото натоварване от него се сваля заради гравитацията. Това също кара кръвообращението да протича по-гладко.

Добрият сън е изключително важен. Коя е любимата ти поза за сън? Имате ли някакви специфични навици, които ви помагат да си починете максимално?