Рискът да се разболеем драстично се увеличава, тъй като остаряваме и имунната ни система отслабва, според лекарите. Въпреки че се препоръчва да си правим пълен преглед на всеки 2 години, ето няколко бързи теста, които можете да изпробвате у дома за собственото си спокойствие. Те ще отнемат около 30 секунди и ще знаете дали всичко е наред с вашето тяло или не.

Събрахме 5 бързи теста, които ще ви кажат дали има нужда да посетите специалист или няма от какво да се притеснявате.

1. Стиснете върха на нокътя здраво

С десния палец и показалеца натиснете върху горната част на пръстите на лявата си ръка, като стискате върха на ноктите. Започнете с палеца и задръжте за 3-5 секунди. След това преминете към другите пръсти и повторете същото. След като премахнете натиска, кръвта трябва да се върне обратно за не повече от 2 секунди. Ако това стане, тялото ви има достатъчен приток на кръв. Пръстите ви са тясно свързани с вътрешните ви органи, а ако горният тест е бил болезнен за вас, може да има нещо нередно. Ето какво означава болка в различни пръсти според специалистите:

• Палец: Ако стискането на нокътя на палеца е било болезнено, това може да е сигнал за проблем с белите дробове.

• Показалец: Тясно свързан с дебелото черво, болката в този пръст е индикация за проблеми с дебелото черво и запек.

• Среден пръст: Болката в средния пръст е знак за сърдечни проблеми.

• Безименен пръст: Този пръст е свързан със сърцето и ако стискането на върха му е било болезнено, това може да е знак за сърдечни проблеми.

• Малко пръстче: Болката в него показва проблеми с тънките черва.

2. Стиснете ръката си в юмрук

За този тест направете юмрук и дръжте ръката си в същото положение. След 30 секунди отворете юмрука и ще забележите, че дланта ви е побеляла. Когато правите юмрук, кръвоносните ви съдове се свиват, ограничавайки притока на кръв към ръката ви. Ако след като освободите ръката си, кръвта се връща бързо, това означава, че кръвоносните ви съдове работят отлично и сте здрави. От друга страна, ако отнеме известно време дланта отново да стане обичайно червена, това може да е признак на атеросклероза.

3. Разтегнете мускулите на дупето

Легнете удобно с лице към пода. Дръжте двете си ръце прави до себе си. Дръжте левия крак прав и бавно повдигнете десния нагоре. Свийте крака си в коляното и задръжте тази позиция за 30 секунди. Ако направите това успешно, тялото ви е здраво. Но ако тестът е бил болезнен за вас, може да имате проблем с глутеус максимус или големия седалищен мускул, един от най-силните мускули в тялото.

4. Дръжте краката си вдигнати за 30 секунди

Легнете, обърната към пода. Дръжте ръцете си изправени една до друга на земята. Повдигнете двата крака нагоре, като същевременно държите тялото си неподвижно. Задръжте тази позиция за 30-35 секунди. Ако сте успели да го направите, без да краката ви да изтръпнат или да ги движите, тялото ви е здраво. От друга страна, ако установите, че тази задача е наистина трудна, може да има нещо нередно в коремната област или долната част на гръбнака.

5. Повдигнете горната част на тялото и останете неподвижна

Легнете удобно с тялото си на пода. Повдигнете леко горната част на тялото, включително ръцете си. Задръжте тази позиция за 30-35 секунди. Ако преминете този тест без затруднения, тялото ви е здраво. Ако се провалите, може да има проблем с гръбнака.

Имайте предвид, че тези тестове не са алтернатива на действителните такива, направени от професионалист, а само бърза самопроверка, която можете да проведете у дома. Ако имате проблемни симптоми, не се бавете с консултацията с лекар.

Успяхте ли да преминете тестовете? Какви са естествените мерки, които предприемате, за да се поддържате здрави и активни?