За да започнем деня си добре, понякога е нужно да променим само няколко прости неща.

Структурирайте задачи

Това не е много по-различно от писането на списък с неща, които „да се направят“, с изключение на един основен фактор - вашите намерения не трябва да бъдат задачи и отговорности. За да бъдете най-ефективни, те трябва да са как ще подходите към задачите и отговорностите си. За да не изпитвате безпокойство от сутрешните промени, първо отговаряйте на имейлите си, а не ги оставяйте и т.н.

Сложете си нещо топло веднага щом станете

Когато не сте примамени обратно в топлината на леглото си, е много по-лесно всъщност да преминете през сутрешните си задачи.

Вместо да медитирате, научете се просто да седите спокойно няколко минути

Една от любимите ми практики за успокояване е просто "седене", което е като медитация, освен че не идва с неудовлетвореността от опитите да се постигне дзен. Седнете без разсейване от медии, развлечения, телевизия или други хора за малко. Не е нужно да затваряте очи или каквото и да било и не е нужно да се фокусирате върху дъха си, ако не искате. Правя го с чай сутрин и ми помага да се съсредоточа, а не постоянно да се разклонявам в 5 различни посоки, веднага щом се събудя.

Четете книга - не вестника или фийда в социалните си мрежи

Съблазнително е да искате да скролвате и да сте в крак с всичко, което се случва в света, но в крайна сметка това просто ви вкарва в непрекъснатата надпревара с актуализации на статуси и безмилостни новини. Опитайте да се събудите, за да прочетете няколко страници от книга вместо това сутрин.

Направете списък с най-основните си задачи и ги зачеркнете, докато ги изпълните

С основни искаме да кажем „станете“, „мийте зъбите си“. Причината не е, че всъщност си спомняте да правите тези неща, но че след като получите това усещане за постижения и инерция, то расте през цялата ви сутрин и след това през целия ваш ден. Продуктивните стават само по-продуктивни и обратно. Лесно се включете в това по възможно най-простия начин.

Дръжте телефона си в другия край на стаята, когато спите…

…за да не е първото нещо, което гледате, когато се събудите. Нито един ден не започва добре, ако сте обсипани с имейли, преди дори да станете от леглото. Да не говорим, че ако алармата е телефонът ви, ви принуждава да станете, за да я изключите.

Уверете се, че графикът ви за сън съвпада с циркадния ви ритъм

Препоръчваме приложение, което може да ви помогне в това. Работете с тялото си, а не срещу него. Разберете кое е най-доброто ви време за събуждане и колко часа са ви необходими, за да функционира най-добре.

Представяйте си

Преди всъщност да станете, отделете няколко минути, за да полежите (ако можете да го направите, без да заспите) и си представете как точно искате да изглежда денят ви - или още по-добре, какъв искате да се чувства денят ви. Структурата мигновено се бори с тревожността и трябва да отделите няколко минути, за да си помогнете да развиете нагласата си за каквото и да е през деня ви.

Разтягане в леглото

Не сме от типа хора, които „стават от леглото и отиват да тичат дори ако е студено“, но ще се разтегнем, докато все още лежим в леглото. Не се усеща като огромен дискомфорт и облекчава напрежението от това, че може би сте спали в странно положение или какво ли още не.

Ако ще се събудите рано, направете нещо, което очаквате с нетърпение, като може би бърз масаж

Това не е нереалистично: можете да получите 10-минутен масаж на достъпна цена, което е възможно и напълно променя тона на деня ви. Независимо от избора ви на дейност, трябва да е нещо, което е релаксиращо или вълнуващо, в идеалния случай и двете.

Пишете на някого за добро утро

Освен че тези съобщения са прекрасни за получаване, това ви кара да се чувствате свързани.

Решете с какво ще се почерпите по-късно през деня

Всички знаем, че примамката за вечеря и питие в петък е достатъчна, за да минем през седмицата по-леко, но какво ако решите да вземете любимата си напитка от любимото си кафене в 15:00 часа? Да направите (или поръчате) любимата си вечеря, когато се приберете? Решавате ли да гледате два часа филм с абсолютно увлечение и без да чувствате никаква вина за това? Решете нещо и нека бъде вашата мотивация да свършите всичко останало.

Уважавайте ограниченията си

Ако никога няма да сте човек, който всъщност може да стане и да пробяга 5 километра преди работа, не се насилвайте. Излизаме от зоната си на комфорт и се разрастваме и просто сме „неверни“ в това, което всъщност ни носи удовлетворение. Хората правят много неща безпристрастно, но започнете сутринта си, уважавайки себе си и денят ви ще следва тази траектория.