Повечето хора прекарват повече време на работа, отколкото у дома, така че е естествено, че са склонни да изграждат връзки с колегите си. Отвъд професионалните отношения е важно да имате някого, с когото празнувате постиженията си в работата и в същото време ви слуша, когато трябва да говорите за лични неща. В противен случай работното място би се превърнало в самотна и изолираща среда. Според проучване, проведено от Gallup, глобална компания, специализирана в човешките ресурси, наличието на поне един приятел на работа ви помага да се представяте по-добре и ви позволява да бъдете по-иновативни, което може да доведе до по-висок доход.

Искаме да ви споделим това изследване, което определя стойността да имате приятел в офиса.

Това създава повече възможности да свършите работата си

Според едно проучване наличието на приятел на работното място може да ви насърчи да ходите на работа, тъй като това е място, където можете да прекарате време с този човек, когото харесвате и следователно да бъдете щастливи. Поради това има 7 пъти по-голяма вероятност да искате да се включите повече в проектите на компанията, било чрез споделяне на идеи или повишаване на ефективността. Има и 20% по-малък шанс да напуснете позицията си или непрекъснато да търсите други възможности. Проучването показва също, че 50% от служителите, които работят заедно с приятел, изграждат специална връзка с компанията в сравнение с 10% от тези, които имат само професионални отношения.

Две трети от жените смятат, че да имат приятел в офиса е от съществено значение, за да работят комфортно

Заплатата, възможностите за растеж в рамките на компанията и ползите като медицинска застраховка са някои от основните фактори, които хората вземат предвид, когато търсят работа. Според проучвания обаче две трети от жените признават, че социалният аспект също е „важна причина“ за поемане на работа. Културата в рамките на една компания е съществена, за да може да се радвате на по-здравословен живот.

Приятелите развиват динамика, която задейства иновациите, карайки бизнесът да расте

Поддържането на приятелство на работното място може да доведе до 12% повече печалби, тъй като служителите чувстват по-голяма връзка с членовете на екипа си. Това означава, че те са по-склонни да поемат рискове, които могат да доведат до иновации. Освен това, поради доверието, което имат един към друг, ръководителите са склонни да оценят представянето им, това на екипа и компанията като цяло като положително, което може да доведе до повишаване на заплатата, повишение или награди за техните постижения. Нещо повече, по-малко вероятно е да изпитате негативни чувства, като тревожност, стрес и умора след работен ден.

Има 36% по-малък шанс за трудови злополуки

И за мъжете, и за жените, наличието на най-добър приятел в офиса води до по-добри резултати. Според разследването 6 от 10 компании, чиито служители имат лични и професионални отношения, имат 36% по-малка вероятност от инциденти с безопасността. Това се случва, защото техните работници имат по-силна връзка с връстниците си и са принудени да предприемат положителни действия, които са от полза за компанията.

Смятате ли, че е подходящо да имате приятел на работа? Или вярвате, че отношенията трябва да са строго професионални? Споделете и ни кажете дали имате специални отношения с някой колега.