Чувстваш се депресиран? Какво ядеш?

Психиатрите и терапевтите не задават често този въпрос. Но проучвания през последното десетилетие показват, че здравословната диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и червено месо може да предотврати депресията.

От друга страна нездравословната диета с високо съдържание на преработени и рафинирани храни увеличава риска от депресия при всички, включително деца и тийнейджъри.

Причината е, че организмът не може да осигури на мозъка разнообразието от хранителни вещества, от които се нуждае. Преработените и пържени храни често съдържат трансмазнини, които са предпоставка за появата на депресия.

Последните проучвания показват, че здравословната диета може не само да предотврати заболяването, но би могла ефективно да го лекува.

Изследователи от австралийския университет "Дикин" проследиха дали подобряването на диетата на 67 души с депресия ще помогне да се подобри настроението им. Някои от тях вече са лекувани с антидепресанти, някои с психотерапия, а други и с двете.

12 седмици участниците били значително по-щастливи.

Именно тези резултати помагат за създаването на нов начин за добра с тревожностите и депресиите, а именно хранителна психиатрия. Създаването на правилна диета за всеки пациент ще може да подобри както физическото му здраве, така и да предотврати появата на депресия или да я лекува, ако има наличие на такава.

Депресията има много причини - може да е генетична, предизвикана от конкретно събитие или ситуация, като самота, или породена от избор на начин на живот.