Някога психическите проблеми са възприемани като срамна тайна, която може да опетни честта на цялото ти семейство, но днес все повече хора говорят открито за проблемите си, за да насърчат и други да се лекуват и да им покажат, че не са сами в борбата.

Днес ви споделяме няколко истории от холивудски звезди, които също са имали или все още имат психически проблеми, но не го крият.

1. Ема Стоун и паническите атаките

Всичко започнало, когато Ема била още малко дете. „Първия път, когато получих паник атака, бях в дома на моя приятелка и си помислих, че къщата ще изгори“, казва актрисата.

Тя признава, че всичко я плашело и майка ѝ постоянно трябвало да бъде до нея. След 3 години терапия Ема успява да се пребори със страховете си.

2. Дженифър Лорънс и тревожността

Дженифър Лорънс изглежда като много весел и общителен човек, но невинаги е била такава. Тя си спомня, че някога е била доста „странна“: „Не се вписвах. И винаги изпитвах една странна тревожност. Ненавиждах междучасията. Мразех училищните екскурзии. Купоните ме стресираха“, разказва тя.

Тя казва, че е ходела на терапия и е приемала лекарства, но това, което наистина ѝ е помогнало, било актьорството: „Най-накрая хората ми казваха, че съм добра в нещо. Никога преди не бях чувала нещо подобно“.

3. Тейлър Суифт и безпокойството

Преди да навърши 30 години, Тейлър сподели някои от уроците, които е научила до този момент. Тя разказва, че преди е имала много ниско самочувствие и е мразела всяка част от тялото си. С времето, стъпка по стъпка, е започнала да се бори с непрестанната тревожност и с комплексите си.

„Всеки ден се опитвам да си припомням, че в света има любов и добро. Научих се да блокирам част от излишния шум“, казва Тейлър за обидните коментари онлайн.

4. Опра Уинфри и депресията

Известната водеща споделя, че в края на 90-те е имала много труден период. Тогава нейният филм „Любима“ (1998) е пълен провал в боксофиса. „Така започна моето дълго падение – депресията, пристрастеността към храната и потискането на всичките ми емоции“, разказва Опра.

5. Дж. К. Роулинг и депресията

Преди да стане успешна писателка, Роулинг също е страдала от депресия. След краткия ѝ, но „катастрофален“ първи брак Роулинг трябва да се издържа сама и да се грижи за детето си: „Имах много, много мъничко бебе и бях много бедна, това ме тласна към депресията“, разказва тя.

Писането, терапията и точния човек до нея ѝ помагат да се излекува. Писателката насърчава своите фенове, които преминават през труден период, да не се страхуват да помолят за помощ, защото не са сами.

6. Марая Кери и биполярното разстройство

Марая Кери официално е диагностицирана с биполярно разстройство. „Не исках да го повярвам, казва тя. Доскоро живеех в самозаблуда и изолация, в непрестанен страх, че някой ще разбере.“ Тя дори е приета в болница няколко пъти заради нервен срив.

Тя казва, че това, което най-много ѝ помага, е да е заобиколена от положителни хора и да създава музика.

7. Аманда Сейфрид и обсесивно-компулсивното разстройство

Когато е на 19 години, актрисата е диагностицирана с обсесивно-компулсивно разстройство и  силна тревожност. Тя дори не се престрашава да спре антидепресантите си, докато е бременна. „Страхувах се, че ще загубя контрол над тялото си. Един от най-хубавите моменти в живота ми е, когато ми поставиха диагнозата, защото се почувствах истински свободна. Днес обаче се справям много добре.“

8. Лена Дънам и обсесивно-компулсивното разстройство

Актрисата от „Момичета“ споделя, че упражненията най-много ѝ помагат в борбата ѝ с обсесивно-компулсивното разстройство, тревожността и депресията.

„Знам, че е супер дразнещо, когато хората ви казват, че трябва да спортувате, но целта не е да изваете перфектното тяло, а е важно за здравето на мозъка ви.“

По време на едно интервю Лена признава, че е започнала да ходи на терапия на 7-годишна възраст. Това ѝ е помогнало да се справи с повечето обиди, които е чувала за себе си. „Хората ме наричаха дебела и отвратителна, но аз продължих да си живея живота. В момента правя същото.“

9. Сиа и социалната тревожност

Известната певица никога не е криела, че страда от социална тревожност и изпитва силен дискомфорт, когато трябва да се появява на обществени места и на светски събития.

„Имам много силна социална тревожност, но се опитвам да се грижа за здравето си. Мога да разпиша всичко, което ми дават феновете, но не мога да си говоря с тях.“

Тя често отказва да я снимат, а на корицата на списание „Билборд“ се появява с торба на главата. Освен това е диагностицирана с биполярно разстройство.

10. Майли Сайръс и паническите атаки

Майли изглежда винаги много весела и енергична, но тя също признава, че има моменти, в които сякаш всичко рухва под краката ѝ. „Имам силни пристъпи на тревожност. Цялата почервенявам, обливам се в пот и чувствам, че ей сега ще припадна или ще повърна“, казва тя в едно свое интервю.

Но в същото време тя заявява, че нейната мечта не е да има перфектно тяло или да продава успешно червило: „Моята мечта е да спася света“, заявява Майли.

11. Деми Ловато и булимията и депресията

Деми Ловато е една от най-откровените звезди. Тя не се притеснява да говори за множеството си проблеми, през които е преминала – булимия, тревожност и депресия. Когато е на 11 започва да се самонаранява и скоро след това е приета в клиника.

Тя казва, че най-добрите лекарства за нея са тренировките, рисуването, медитацията и създаването на музика.

12. Кристен Стюарт и паническите атаки

Звездата от „Здрач“ казва, че много често е получавала панически атака по време на снимки. „Бях подложена на толкова силен стрес, че това предизвикваше панически атаки. Буквално през цялото време ме болеше коремът от напрежение.“

13. Катрин Зита-Джоунс и биполярното разстройство

„Не е лесно... но сега, когато се знае публично, че имам биполярно разстройство, се надявам хората, страдащи от същото, да знаят, че това състояние може да се контролира.“

Актрисата многократно е говорила за стигмата, която се налага върху хората с психически заболявания, и насърчава всички да бъдат по-открити за проблемите си.

14. Софи Търнър и депресията

Актрисата от „Игра на тронове“ признава в едно интервю, че тя и голяма част от семейството ѝ е страдало от депресия в продължение на 5-6 години. „Започнах да се боря с депресията, когато бяха на 17“, казва Софи.

Нейният съпруг Джо Джонас много ѝ е помогнал в тежките моменти. „Когато някой ти казва, че те обича всеки ден, и ти започваш да се обичаш малко повече.“