Незначителната загуба на част от косата дневно е нормална за много хора, особено за тези, които са претърпели загуба на тегло, раждали са, преживяват ежедневен стрес или са имали различни медицински състояния. Въпреки това, поради определени фактори, понякога това може да се превърне в прекомерна загуба на коса и да причини плешивост. За щастие има няколко лесни и ефективни начина да спасите косата си и дори да я направите по-здрава.

Ежедневно търсим полезни трикове, които могат да помогнат на нашите читатели. Този път внимателно сме събрали тези съвети, които със сигурност ще ви помогнат да се преборите с плешивостта. Не забравяйте да ги запазите!

Опитайте храни, които стимулират растежа на косата

Неправилната храна може да е причина за загуба на коса, но добавянето на правилните продукти може да промени ситуацията. Страхотните храни, които насърчават растежа на косата, са:

• Кимчи: съдържа пробиотици, които могат да помогнат за предотвратяване на косопада.

• Яйца: богати са на протеини и биотин, които са необходими за растежа на косата.

• Спанак: съдържа основни компоненти за растежа на косата като фолиева киселина, желязо и витамин А.

• Сьомга и други мазни риби: те са най-добрият източник на омега-3, който е свързан с подобрена плътност на косата.

• Авокадо: заредено е с витамин Е, витамин С и важни мастни киселини, които са полезни и за нашата коса.

• Месото е друг чудесен източник на протеини и желязо, които са от съществено значение за здравата коса.

Подарете на скалпа си мазна „почерпка“

• Разтриването на главата и прилагането на маски за коса може да бъде също толкова полезно, колкото коригирането на храненето. Можете да опитате масажи на главата и маски с различни видове масла. Това помага за премахване на напрежението и насърчаване на растежа на косата в дермалните клетки.

• Маслото от розмарин може да се използва за лечение на плешивост и стимулиране на растежа на косата. Използвайте неговите капки, за да масажирате скалпа си няколко пъти седмично.

• Маслото от здравец е продукт, известен със своите стимулиращи растежа на косата ефекти. Можете да го смесите с базово масло и да го приложите като маска или да го добавите към шампоана си, за да го използвате през седмицата.

• Гелът от алое вера може да се използва за борба с пърхота - състояние, което може да доведе до сърбящ скалп. Ако се разчесвате твърде много, можете дори да увредите кожата си. Малки рани, обриви и раздразнения могат да увредят косата ви и дори да причинят косопад. А алое вера е известно, че заздравява рани.

Използвайте сок от лук

Миризмата му може да не е много приятна, но сокът от лук и парченцата му, могат да бъдат ефективно средство срещу оплешивяване. Съдържа хранителни вещества, които, когато се прилагат върху косата, са полезни за фоликулите и насърчават растежа на косата. Можете да изцедите малко сок или да намачкате лука на паста, след което да я нанесете върху скалпа.

Добавете зелен чай

Един от най-големите източници на антиоксиданти, зеленият чай, е известен като добавка, която се използва за лечение на различни здравословни проблеми. Съдържа епигалокатехин галат, който може да се използва за възстановяване на косата. По време на малко проучване доброволци с плешивост приели нова добавка, която съдържала екстракт от зелен чай, витамин D, омега-3, омега-6 и други елементи. Резултатите показват, че впечатляващо възстановяване на косата е забелязано при 80% от участниците.

Проверете нивата на витамин D

Възможно е да има връзка между по-ниските нива на витамин D и наличието на плешивост. Ето защо консултацията с лекаря ви и получаването на необходимите проверки може да са важни. Използването на добавки с витамин D, предписани от лекар, поддържането на здравословно хранене и излагането на слънце може да ви помогне да спрете косопада по-бързо, отколкото сте очаквали.

Избягвайте да сресвате косата си, когато е мокра

Оформянето на косата веднага, след като я измиете може да причини значителни щети. Ако продължавате да правите този вид вреда твърде често, това може да доведе до загуба на коса и плешивост. Вместо това оставете косата ви да изсъхне и след това използвайте гребен с широки зъби за нежно сресване.

Добавете към рутината масло от тиквени семки

В голямо проучване една част от участниците с плешивост са помолени да приемат добавки от масло от тиквени семки. В края на експеримента резултатите показват значителен растеж на косата. Въпреки това са необходими повече изследвания за това, но добавянето на този продукт към храненето, в комбинация с други полезни елементи, може да бъде много полезно.

Опитайте шампоан с женско биле

Китайското женско биле има ползи, включително стимулиране на корените на косата, подпомагане растежа и намаляване на изтъняването ѝ. Лесен начин да го използвате е в шампоана. Можете да замените предишния си продукт с натурален билков шампоан, който съдържа женско биле и да го използвате ежедневно.

Помислете за джинджифила като опция

Според друго проучване джинджифилът съдържа био активни съединения, които могат да подобрят растежа на косата, а също така може да има противогъбични, антиоксидантни и антимикробни ефекти върху скалпа ви. Можете да използвате неговия сок или масло, като ги превърнете в питателна маска за скалп. Комбинирайте го с базово масло като жожоба, кокос или арган и го нанесете върху косата си. Покрийте главата си с шапка за 30 минути и след това я изплакнете.

Имате ли собствени съвети как да насърчите растежа на косата?