Съвременният стил на живот, комуникация и рекламираните стереотипи за красива външност, тласкат хората, да търсят съвършена външност, млада и привлекателна визия. Поговорката „По дрехите те посрещат, а по ума те изпращат“ в днешно време важи с пълна сила. Преди да покажем какво знаем и можем, колко сме образовани и опитни, дори в професионално отношение, е важно как изглеждаме. Обществото изисква привлекателна и млада визия. Не случайно, през последните двадесет години, естетичната медицина претърпя голямо развитие, сравнимо с революция в създаването на ефикасни и работещи козметични средства, апарати и инвазивни подмладяващи методи.

Проучванията показаха, че първите физиологични признаци на стареене, според генетиката на индивида, се проявяват още след 20-25 годишна възраст. Крайно е да кажем че след втората декада тялото старее, но науката доказа, че всички процеси на регенерация и възстановяване забавят скоростта на протичане. Така се появиха и първите козметични средства в борбата с биологичното остаряване. Тези въпроси вълнуват хората от дълбока древност. Египетските богини са използвали млякото и билките, за да забавят стареенето. Медиците от 16 и 17 век, са инжектирали растителни и животински мазнини, опитвайки да коригират външни естетически несъвършенства.

Грижата за кожата започва още след раждането. Кожата на новороденото изисква подходящи хигиенни и козметични продукти, осигуряващи добра физиология по време на растежа. В пубертета, нуждата от персонализиран козметичен подход е още по важна. Козметиката трябва да компенсира кожните прояви, следствие от хормоналния бум, свързан с половото съзряване и растеж. Да осигури добра себумна регулация, да предотврати образуването на черни точки (комедони) и да осигури добра кожно-лигавична хигиена.

Първите антиейдж грижи, в зависимост от типа на кожата, се появяват след втората или трета декада от възрастта. На първо място е добрата кожна хидратация. Информираният потребител знае, че първите продукти, подходящи за възрастовата група 25-30 е да осигуряват добра хидратация и правилна слънцезащита, съобразени с типа кожа и стила на живот. Колкото кожата е по-суха, толкова по рано се налага тя да бъде хидратирана и в по-ранна възраст да се посегне към по-плътните, липофилни структури. Козметологиятата е наука, изучаваща нуждите на кожата от козметични грижи и средства, съобразени с възрастта и имащи за цел да се борят с кожните несъвършенства и стареенето.

Каква е тайната за красива и младежка кожа ще ни разкаже доц. д-р Дончо Етугов. Той е собственик на дерматологичните клиники Dermal Lase и Esthetics&Dermatology. Завършил е образованието си в Медицински университет, София, Франция, Германия и Рим. Сред професионалните интереси на доц. д-р Дончо Етугов са естетична медицина и пластична дерматология, премахване на нежелани пигментации, капиляри и татуировки.

Противостареещите грижи можем да разделим на две големи групи: процедури и козметични средства подобряващи качеството на кожата и втората група, това са средства и процедури (най-често инвазивни), с които възстановяваме загубените обеми-филъри, намаляваме хиперактивните движения на лицевите мускули-небромодулатории, като ботолинов токсин, отговорни за образуването на бръчките и др. За да бъде по-ясно, ще изброя белезите на лицево стареене: поява на нежелана пигментация, видими и разширени кръвоносни съдове, увеличен брой и размер на порите, забавена кожна регенерация, със забавено производство на хиалуронова киселина и съединителна тъкан (еластин и колаген), променена структура на колагена и еластина, намалени обеми на лицето-кожата изтънява, атрофират лицевите мускули, редуцират се обемите на лицевите кости.

Всичко това показва в каква насока трябва да се насочат и противостареещите грижи. С помощта на лазери можем да премахнем пигментациите и видимите разширени капиляри. С помощта на някои физични фактори, използвани в медицината, можем да симулираме забавената кожна регенерация и да подобрим кожното кръвоснабдяване.

Изборът на подходяща козметика или естетична процедура е важна стъпка в борбата със стареенето. Препоръчително е това да се направи с помощта на специалист по естетична дерматология. Каквато и терапия да проведем-лазер, филър, пилинг и др., всекидневното използване на подходяща козметика е основно в цялостната козметична грижа.

Последните 15 години се доказа, че ключова съставка, повлияваща състоянието на кожата и отговорна за кожното стареене, е хиалуроновата киселина. Ако си представим трите слоя на нашата кожа, отвън навътре: епидермис, дерма и хиподерма, основният резервоар на хиалуронова киселина е средният – дермата. Именно там се осъществяват най-важните физиологични процеси.

В дермата се намират еластиновите и колагеновите влакна, осигуряващи здравината и еластичността на кожата. Запълващото вещество, около и между съединително тъканните влакна е желатиновата субстанция. Подобна е на желе, с основната съставка - хиалуронова киселина. Нейното количество е отговорно за плътността, добрата хидратация и тургур на кожата. Осигурява средата за всички жизнени процеси в кожата. Неслучайно тя е застъпена в почти всички козметичните продукти- около очни, дневни и нощни кремове. Чрез инжектиране хиалуроновата киселина може да запълни изгубените лицеви обеми, да се подобряват физиологичните процеси да се повиши водното съдържание.

Различна по структура е хиалуроновата киселина, която се използва, като филър и тази, която си използва за мезотерапия, с цел подобряване хидратацията на кожата и стимулира регенеративните процеси в нея.

Съществуват способи, с които се оплитат хиалуроновите молекули (омрежаване) и придобива обемна структура на малки частици. Поставен в подходящ гел-носител, тези частички имат способността да запълват и създава обем. Неомрежените, линеарни хиалуронови, молекули, се използват за инжекционна мезотерапия или в козметичните продукти и според дължината и размера имат различни свойства.

Основното свойство на хиалуроновата киселина е да привлича водни молекули (една молекула ХК, привлича около 1000 водни молекули) и така подобряват кожната хидратация. Някои от по-късите молекули хиалуронова киселина, стимулират фибробластите – клетките производители на колаген и еластин. Когато биологичният часовник забави производството на собствена хиалуронова киселина и не се възстановява разградената такава, кожата атрофира и изтънява. Науката създаде продукти, които могат да забавят и дори блокират загубата на собствена хиалуронова киселина. Хиалуронидазните ензими, чиито естествен резервоар е мастната тъкан, разграждат молекулите на ХК. Веществото еноксолон, блокира ензимите от групата на хиалуронидазите и така запазва по-дълго време нашата собствена хиалуронова киселина. Нискомолекулната хиалуронова киселина, в козметичните кремове може да проникне в дълбочина и да стимулира клетките в дермата, като повиши производството на еластин и колаген. Добавените в кремовете допълнителни молекули - витамини, ензими, захариди и др.,успешно се борят със свободните радикали и стареенето на кожата.

Като специалист по естетична и хирургична дерматология, освен апаратните и инвазивни методи за борбата със стареене, препоръчвам и подходящи локални продукти, особено тези съдържащи хиалуронова киселина. Те имат силен противостареещ ефект, удължават ефекта на поставените хиалуронови филъри и стимулират регенерацията на кожата.

Точно такава е серията Eucerin Hyaluron-Filler от ново поколение. Кремовете с троен ефект идват при нас с подобрена формула, чиято основна цел е да запълни, стимулира и да предпази кожата.

Серията Eucerin Hyaluron-Filler, както подсказва и самото ѝ наименование, е богата на хиалуронова киселина. Освен това новата формула включва и изключително ценните съставки Еноксолон и Глицин-сапонин. Новите кремове от антиейдж серията на Eucerin съдържат хиалуронова киселина, която прониква в дълбочина в дермата, стимулира естественото производство на хиалуронова киселина и запълва не само фините, но и дълбоките бръчки.

Втората незаменима съставка в Hyaluron-Filler е Глицин-сапонин, чиято основна роля е да стимулира фибробластите в дермата да произвеждат хиалуронова киселина.

Еноксолон е важна част от антиейдж грижата на Eucerin Hyaluron-Filler. Тъй като свободните радикали са причина хиалуроновата киселина да се разгражда бързо, Еноксолон намалява това ензимно разграждане. Любопитно е да отбележим, че Еноксолон се извлича от корените на женско биле. 

Eucerin Hyaluron-Filler е новото поколение антиейдж грижа, която таргетира не само за заличаване на бръчките, но и за възвръщане красотата и блясъка на кожата ни.