Сериозното ниво на замърсяване в океаните е един от най-големите проблеми на планетата. Според последните проучвания през 2050 година е по-вероятно да има повече пластмаса, отколкото риба във водните басейни. Поради тази причина има много хора, които работят за решаването на този проблем.

Последното откритие е бактерия, която преобразува пластмасата във вода и въглероден диоксид. Студентите Джени Яо и Миранда Уанг разработват този проект още от ученическите си години и днес вече постигат успех. Те вече имат патенти и са получили финансиране от 400 хиляди долара, за да започнат разработването на продукта.

Технологията се използва по два начина: за почистване на плажовете, а също и за производство на суровини за дрехи.

"Практически е невъзможно да накараме хората да спрат да използват пластмаса. Имаме нужда от технологии, които да направят пластмасата биоразградима", казва Уанг.

Развитието на тази технология е разделено на две части: пластмасата се разтваря и ензимите ѝ катализират, при което пластмасата става изключително крехка. Тези компоненти се поставят в биологична станция. За да се премине от пластмаса към вода са нужни само 24 часа, което е отличен начин за запазване на океаните.