„Дете с безоблачно чело

и чудо във очите!
Макар че времето е зло
и бързо то отлита,
усмивката ти нека пак
разсее приказния мрак.“

– Алиса в Огледалния свят

Според старите поверия и детските песнички момченцата носят синьо и не могат да стоят мирно, а момиченцата, облечени в розово, са направени от захар, подправки и всички хубави съставки, но ако имате дете Водолей направо го облечете в електриково и забравете за детските песнички, защото детето ви е изградено от най-чист уранов материал и ще ви се наложи да го гоните в утрешния ден, накъдето все бяга.

Детето Водолей е чувствително, непредсказуемо, упорито, вибриращо съчетание от изобретателност и електрични импулси. Мислите му се движат със скоростта на уранова светкавица. Мозъкът му вибрира с високочестотни радиосигнали, а с годините ще усетите, че и вие самите се въртите на бързи обороти и ще искате да сигнализирате за помощ със SOS, но няма да има кой да ви помогне.

Всички родители смятат, че тяхното дете е най-умното и най-талантливото малко създание, раждано някога. При децата Водолеи случаят е по-специален. Дори майките не знаят какво да ги правят. Те са толкова щури, че родителите им се чудят дали да не ги заточат на село при баба и дядо, където по-малко ще притесняват съседите си, или пък да ги оставят да си пощуреят, току-виж един ден вземат Нобелова награда. Кой знае...

Все пак трябва да се отбележи, че повечето Водолеи се изтръгват от оковите и започват да пръскат своята гениалност пред тръпнещия от очакване свят, след като вече са прехвърлили петдесетте. Това бавене май не се отразява добре на нервите. Разбира се, има и доста вундеркинди от тази зодия. Но нека ние се опитаме да разгадаем обикновения малък Водолей (пак напомням, думата обикновен не е най-подходяща за малкия уранов човек). Много е вероятно детето ви да иска да стане полицай или детектив, защото то има много будно съзнание и мистериите винаги го вълнуват.

С тийнейджъра Водолей може и да си имате проблеми, защото на всяка ваша заповед ще се отговаря с „не!“, затова изчакайте времето да смекчи този буен нрав. Освен това децата от тази зодия често взимат разумни решения, просто трябва да ги оставите да помислят и да вземат решението си сами, не се опитвайте да ги командвате.

Момичетата и момчетата Водолеи външно изглеждат спокойни и мили. Но духне ли северният вятър, те веднага сменят посоката и стават непредвидими. Те са непредсказуеми, но са и любящи, обичливи и забавни. Тези деца дотолкова са изтъкани от противоречия, че никога не знаят къде точно отиват, но пък имат ясна представа как да стигнат... и не знам как им се получава, но накрая успяват да достигнат точната цел.

Докато отглеждате и възпитавате тези малки „чудеса на природата", ще се сблъскате с какви ли не парадокси и конфузни ситуации, защото Водолеят няма запушалка на устата и като нищо ще попита най-добрата ви приятелка защо си е направила лифтинг на лицето.

Вашето слънчево дете Водолей ще си има една-единствена, ама много голяма мечта. Докато не дойде следващата, също така единствена. Момиченцето ви ще иска да е балерина, по-велика от Павлова, или пък първата жена президент, или най-малкото Мария Кюри. Момченцето ви ще се изживява като океанограф, ихтиолог, археолог, антрополог или пилот на изтребител. По-обикновените професии като медицинска сестра, секретарка, чиновник, продавач, учител, банкер и подобни са твърде скучни за детето Водолей, защото не запалват въображението му. В крайна сметка може да се примирят и да работят някоя от тези професии, но ще скътат дълбоко в сърцето си детската мечта и никога няма да я забравят.

Нарочно прескочих бебешкия период, защото тези деца никога не са бебета. Те се раждат направо възрастни. Но някои от тях минават през момента на прохождането с известни трудности, затова няма да е зле за тогава да си купите куче, обучено да води слепец. Задръжте кучето поне додето малкото човече не навърши десет години, защото при всяко излизане детето Водолей го дебне злополука. Толкова е разсеяно! Както си плува на облака, ще му хрумне да скочи на улицата и ще улучи точно телеграфния стълб. Със своята разсеяност Водолеите си докарват изкълчени глезени, фрактури и гнева на учителите.

Учителите не могат да разберат как детето Водолей решава сложната математическа задача, която още не е разяснена на дъската. Непонятна им е последователността на мислите му. А всичко е много просто. Тъй като урановата му интуиция действа чрез невидими радиовълни, тя го превежда през отделните етапи толкова бързо, че то просто не може да си ги спомни. Това дете също така понякога си забравя и адреса, и фамилията, и в колко часа трябва да се прибере у дома. Затова блестящият му ум трябва да бъде научен, че не е достатъчно да бъде жив компютър. Детето трябва да разбере колко е важно да умее да организира мислите си в логически ред. В противен случай потенциалният гений и бъдещ философ, инженер, лекар и т.н. ще се превърне в ексцентрик, разхвърлял способностите си в няколко посоки.

Насърчавайте го да се движи и играе. Ако го оставите, може да пропилява дните си в празни мечтания. Макар че някои деца Водолей много обичат спорта, вкъщи се движат мудно и едва ли не трябва да стане пожар, та да се размърдат. В същото време умствените им процеси чупят всички рекорди за скорост. Птиците, дърветата, природа и морският бряг силно ги привличат. Не обичат да се включват в организирани дейности. Предпочитат да правят сами своите независими открития. Внимавайте да не свикнат да казват за някои неща „не мога", за да се отърват от отговорност. Ако ги изпуснете, ще поемат линията на най-слабото съпротивление. Внушете им, че така заблуждават себе си. Насърчавайте ги сами да вземат решения и да се борят за изпълнението им.

Стремете се да създавате спокойна и хармонична атмосфера за детето Водолей. То притежава способността да вижда какво става в душите на хората около него и да чува мислите им. И ако тези мисли не са ведри, те могат да го обезпокоят и да наслоят у него трайно чувство на потиснатост.

И момчетата, и момичетата от тази зодия имат много приятели и се сприятеляват с поне още десет на ден, при това най-различни – от боклукчията, през продавачката в магазина, до пенсионирания професор, който живее в съседния вход. Тях не ги вълнуват социалните класи, а колко интересен е даден човек.

По време на пубертета вашето дете едва ли ще има любовни проблеми, просто защото такива неща изобщо не го вълнуват и то не проява никакъв интерес към който и да е от двата пола. По-скоро го вълнува светът около него. През този период може да си промени прическата и дрехите му ще станат по-необичайни. На повърхността ще изплува скритата му любов към поезията, която се нуждае от насърчение.

Вашето ураново дете има жаби в джобовете и звезди в очите, то е едно много специално, рядко срещано същество. То обича хората и е хуманист по душа. Неговата лишена от предразсъдъци мъдрост води обществото към мечтаната епоха на Водолея. Защото момченцата и момиченцата Водолеи са избрани от съдбата да ни поведат към бъдещето и да изпълнят онова, което ни обещава утрешният ден.