През цялото време кондукторът я наблюдаваше:
първо с телескоп, после с микроскоп,
след това с театрален бинокъл.
Накрая рече:
- Пътуваш в погрешна посока -
и тръшна прозореца.

 

„Алиса в огледалния свят“

 

Не очаквайте от мъжа Водолей да се държи така, както обикновено се държат влюбените. Така ще си спестите много разочарования. Става ли въпрос за приятелство, той е незаменим другар, с когото може да споделите какво ли не. Но любов? Любовта е нещо съвсем различно.

Този мъж харесва всички. Всеки му е приятел. Дори към най-върлия си враг ще се обърне с „приятелю". Затова когато започне да се държи, сякаш не ви харесва, това означава нещо. Той е на път да лапне въдицата. Макар че любимото му развлечение е да прониква в чувствата на другите, не желае да разкрива своите.

По природа е общителен и обича да има публика. Готов е да помогне на всеки срещнат, докато ние, останалите, спестяваме тези си усилия само за избрани хора, които са значими за нас. А за Водолея всеки има значение. Дори и онзи, когото още не е срещнал. Тъй като е привикнал да оставя на заден план собствените си проблеми в интерес на мнозинството, има вероятност това отношение да се прехвърли и в любовната му връзка.  

Но щом веднъж преодолее шока, че си е позволил да се заинтересува от една жена по-силно в сравнение с човечеството като цяло, той може да се прояви като невероятно внимателен в интимните отношения.

Вечно готов да анализира, мъжът Водолей непрекъснато се пита: „Какво ли искаше да каже тя с това?" И не мирясва, докато не намери отговора. Загадките го влудяват. Надуши ли някаква тайна, няма да мигне докато не я разбули. Момичето, което желае да го спечели, трябва най-напред да го заинтригува. Една отворена книга никога няма да събуди любопитството му. Привличат го затворените страници. Тогава се изостря детективският му инстинкт.

Някои мъже, родени под знака на Уран, са вманиачени на тема чистота. Непрекъснато се страхуват от микроби и болести. Изпадат в ужас, ако някой се избърше с тяхната кърпа за лице или диша над чинията им. Понякога несъзнателно, а друг път с определена цел, пренасят фобиите си в интимните отношения. Царе са на това да развиват алергии към неща, които не им харесват. Правят го толкова достоверно, че могат да заблудят дори лекаря, камо ли наивните момичета. Затова не се учудвайте, ако вашият приятел изведнъж ви заяви, че не понася сенките ви за очи и от тях киха.

Водолеят не си пада по ухажването. Няма да ви подарява рози и диаманти. И въпреки това животът с него пак може да има блясък, макар и без диамантите. Чуйте известния анекдот за Хелън Хейс и съпруга й Чарлз Макартьр. Когато се запознали, той й подал пликче фъстъци и казал: „Бих искал това да са изумруди." След като изтекли много години и спечелени долари, той й подарил колие от искрящи изумруди с думите: „Бих искал това да са фъстъци." Не зная дали Макартър е бил Водолей, но безспорно Уран е имал силно влияние в рождения му хороскоп. Неща от този род можете да очаквате при една връзка с Водолей. Тогава защо са ви диаманти?

Колкото до брака, имам лоша новина, Водолеят съвсем не примира за брак. Даже прави всичко възможно да го избегне. Когато са млади те предпочитат да излизат с момичета, с които имат много общи теми и хобита, които да запълват повечето време от връзката им. Неговият идеал е жена, която му е приятел и не го притеснява с емоции. Затова дълго има да чакате първата целувка. Дори и да е събрал кураж най-сетне за обяснението в любов, въпросът за брака ще бъде избягван с всевъзможни извинения. Когато те бъдат изчерпани, ще се премине към невъзможните.

Все пак има някаква надежда. Макар и късно, Водолеят накрая се жени. Това става, когато и последният му приятел ерген замине на сватбено пътешествие. На другата сутрин урановият човек се събужда с прозрението, че има една загадка, която другите хора вече са разрешили, а той още не е. И тогава, съвсем неочаквано, ще получите предложение. Уранови работи, не е ли така?

Може да не е много напорист в печеленето на пари, но пък ще направи или изобрети нещо в полза на цялото човечество. Или пръв ще стъпи на Марс, където ще се чувства като у дома си. Разбира се, има и богати Водолеи, дори и милионери, но те не са постигнали това с борба или с болезнени амбиции за забогатяване. Парите са им паднали едва ли не от небето. Понякога те са спечелени между другото, или пък са възнаграждение за опитите им да усъвършенстват някой продукт или идея за благото на човечеството. Друг път това са спестяванията им за ексцентричните прищевки на стари години, когато се готвят да пътешестват с машината на времето. Обикновено Водолеят е разумен и не харчи много, но вие не се разпускайте и спестявайте за всеки случай.

Той ще бъде идеален слушател за децата ви. Те ще го занимават с историите си, а баща им ще ги приема на сериозно. Ще им помага и в математиката, защото е цар на сложните и трудни задачи. С удоволствие ще им разказва приказки и ще му бъде по-интересно, отколкото на тях.  

Нищо чудно вашият съпруг Водолей да забрави годишнината от сватбата ви, но за сметка на това ще ви донесе теменужки през януари. Може цели седмици и месеци да не ви каже нито една нежна дума, но една сутрин, когато му поднасяте закуската, ще ви погледне в очите и ще каже: „Знаеш ли, много си красива!" Тогава нещо в гласа му ще накара коленете ви да омекнат. Коледни изненади на плажа, великденски яйца през ноември, небесни дъги посред нощ, поздравления за празника преди разсъмване, торта със запалени свещи на виенското колело - забравихте ли? Та вие сте влюбена във Водолей! Пожелавам ви дълъг живот с щастлив край като в холивудски филм. Само гледайте по пътя да не се изгубите в Страната на чудесата!