– Тя е в такова състояние  каза Бялата Царица, – че иска да отрече нещо, само че не знае какво!

– „Алиса в огледалния свят“ 

„Ах, какво хубаво бебе!“ Родителите на децата, родени през месец октомври, го чуват толкова често, че трябва да простим самодоволството им. Малките Везни наистина изглеждат като пухкави розови ангелчета. Красивото изражение на лицето и добре балансираните черти на Венера правят това дете истински чаровник. То почти никога не изритва одеялцето си с писъци и разгневено личице, нито пък удря майка си по носа, докато тя се опитва да го нахрани. Възпитано е сякаш да не прави подобни номера. Прелестната му усмивка озарява стаята. „Господи, какво красиво и послушно бебе! Толкова тихо и спокойно. С такива сладки бузки и трапчинки!"

Не ми се ще да играя ролята на старата и зла вещица по време на кръщаването на кралската дъщеря, но бихте ли проверили дали бебето ви има трапчинка на брадичката? Повечето деца от зодия Везни имат. Видяхте ли я? Прекрасно. А сега, ако обичате, отворете дневника на вашето бебе на последната страница и напишете онези думи, които баба ви е обичала да повтаря: „Трапчинка на брадата - дяволче в душата“. Когато му дойде времето, ще погледнете написаното и ще се преклоните пред мъдростта ѝ.

Някоя сутрин вашето малко момченце може да седи на масата в кухнята и да бърка с лъжица ту в едната, ту в другата чиния. В дясната чиния има яйца на очи - точно по вкуса му, а в лявата – овесена каша, точно както то я иска. Закуската изстива, а детето нищо не хапва. Сигурно не е гладно? Не, та то умира от глад. Болно ли е? Напротив, чувства се чудесно. Тогава може би е сърдито на някого? Не, изобщо не е. Защо все пак само седи и нищичко не хапва? Вашият син не може да реши първо какво да изяде – кашата или яйцата. А вие го обърквате още повече, като му предлагате друго – портокалов сок или препечена филийка. Сега вече задачата става много сложна. По-добре го оставете, а утре му сервирайте последователно храната.  Току-що сте научили най-важното за възпитанието на детето Везни: никога не му давайте възможност за избор. То не обича да взима решения. Също така и никога не го карайте да бърза. Това не обича още повече.

И недейте да разправяйте наляво и надясно, че вашето дете Везни е упорито. Нищо подобно, упорито е детето Телец например, а вашето просто не може да реши бързо какво да направи. Точно това може да ви вбеси, особено ако сте дейна натура. А и не само вас. Някой ден ще се появи прекрасно и влюбено в сина ви момиче. Ще се стигне до сватба. А синът ви ще мисли – трябва ли да се жени, не трябва ли? Момичето чака търпеливо и най-после пита решително: „Ще се оженим ли, скъпи? Кога ще се оженим?" Стоп! Това е същата грешка, която вие допуснахте с препечената филийка и портокаловия сок. Сега той трябва да решава наведнъж две неща - не само дали ще се оженят, ами и кога. Ще трябва да обясните на момичето някои неща.

Ала това ще стане след доста години. Проблемът сега са обувките и чорапите. Затова кажете нежно, но решително на детето си: „Миличък, нека най-напред обуем този чорап на този крак.“ Още по-добре му го изпейте като песничка, много ще му хареса. Така ще премахнете две препятствия.

Така ще трябва да постъпи и момичето някога - просто да му изпее тихичко с мелодията на „Сватбения марш“: „Скъпи, ще се оженим на двайсет и шести юли.“ Но ако момичето все пак е по-стеснително, ще има доста да чакате, докато станете баба.

Ето защо започнете внимателно и мило да приучвате сина си още от малък да взима решения. Не го подканяйте, подбутвайте или карайте да бърза. Това може да го изнерви и да наруши деликатния му баланс. В началото му предлагайте сама решенията. Правете го многократно. Той може да изглежда упорит, но всъщност това е типичната за Везните реакция, когато някой ги изтръгне от техния размисъл и ги накара да се поразмърдат. Ако сте достатъчно търпелива и внимателна, той ще иска да ви достави удоволствие и лека-полека ще свикне да се справя сам. Така ще му помогнете да преодолее една от най-големите трудности в характера си. И не забравяйте – ще успеете само ако създадете около него пълна хармония на звука, цвета и мисълта. Напрежението ще изкриви неговия вътрешен свят. Най-голямата грешка на възрастните е да насилват младия човек да влезе в погрешен калъп.

Не забравяйте и друго – причината за нерешителността на вашето дете. Децата Везни по рождение са умни, добри и търсят справедливостта. Ужасява ги мисълта да не направят грешка. Затова търсят балансиран отговор, преди да започнат да вършат каквото и да било. Тази предпазливост пък от своя страна изгражда характер, който ще избягва инциденти и неприятности по-късно в живота. Така че не драматизирайте много нещата – те си имат и добрата страна.

Ако звуците и цветовете около детето Везни са неприятни, такова ще е и поведението му. Гърмят ли непрекъснато телевизорът и радиото, емоционалните везни на детето ще се поклащат неудържимо. Цветовете в детската стая могат да предизвикат неспокойния му сън. Всички нюанси на синьото и пастелните тонове ще го успокоят. Пуснете тиха и нежна музика, когато се храни. Роденото в тази зодия има нужда от тишина, покой и много почивка. И внимавайте да не стане случайно свидетел на каквото и да е насилие. Това може да унищожи завинаги нещо дълбоко в него.

Забележите ли, че детето Везни не върши нищо, не се притеснявайте. Това не е мързел, нито пък безделие. Ритъмът на Везните изисква периоди на активност и след тях – на пасивност. Техните планети са им предопределили този ритъм и те са безсилни да променят каквото и да е. Затова не карайте своето дете да се чувства виновно за тази потребност, предизвикана от природата му. Скоро то ще възстанови енергията си и вътрешните му везни ще се уравновесят отново. Тогава пак ще бъде жизнено и действено.

Като истински деца на Венера малките Везни са мили и гальовни, с очарователни маниери. Те могат да омилостивят и най-коравото сърце. Никой не може да устои на усмивката им и сладките трапчинки. Затова тези деца започват училище толкова разглезени и родителите изпълняват всичките им прищевки, а роднините са влюбени в тях. Ето защо вместо да се чудите после как да се справите с тях, по-малко ги глезете.

Правилно отгледано и възпитано, детето Везни е истинско удоволствие за своя учител. То е умно и много любознателно. Обича да разсъждава и да спори. На учителите може да им дойде множко тази му склонност, но нали истината се ражда в спора.

В къщи децата Везни са тихи и внимателни, стига да им създадете нужните условия за това. Отнасяте ли се грубо към тях, могат да намерят спасително убежище в негодуванието и сляпата ярост. Избягвайте да нарушавате спокойствието и да се месите в личния им живот, така както те не го правят с вас. Повечето родени в тази зодия деца обичат реда и чистотата. Обикновено пазят дрехите си и са спретнати. Дразни ги безпорядъкът, затова ще ви помагат да разтребвате къщата.

Везните са музикални и артистични. Обърнете внимание на дремещите у тях таланти и създайте условия да се развият. Кой знае, може би в дома ви расте бъдещ композитор или талантлива и очарователна актриса.

Вероятно те ще обичат животните, особено кучетата. В определен период домът ви може да се превърне в кучкарник. Но и това ще се изживее. Затова пък вкъщи постоянно ще цари атмосфера на обич и нежност. Най-после в един прекрасен ден ще удари сватбената камбана и вашата пораснала рожба Везни ще създаде хубаво, мирно, спокойно и хармонично семейство, в което обичат да спорят. А някоя слънчева октомврийска утрин пред родилното ще чуете сестрата да възкликва: „Господи, какво красиво и послушно бебе! Толкова тихо и спокойно. С такива сладки бузки!“ Тогава ще отвърнете с цялата своя трудно постигната мъдрост: „Да, но виждате ли трапчинката на брадичката?“