Това е най-трудното нещо, което някога ще трябва да направиш, но също така ще бъде най-важното: спри да даваш любовта си на тези, които не са готови да те обичат.

Спри да водиш онези трудни разговори с хора, които не искат да се променят. Спри да бъдеш там за хора, които са безразлични към твоето присъствие. Спри да правиш приоритет хора, за които си само опция. Спри да обичаш хора, които не са готови да те обичат.

Знам, че инстинктът ти е да направиш каквото можеш, за да спечелиш обичта на всеки, на когото можеш, но това е и импулсът, който ще ти отнеме времето, енергията и разума ти.

Когато започнеш да живееш живота си напълно, с радост, интерес и ангажираност, не всеки ще бъде готов да остане в него. Това не означава, че трябва да промениш това. Означава просто, че трябва да спреш да обичаш хора, които не са готови да те обичат.

Ако се чувстваш изоставена, обидена, безсмислено забравена или пренебрегвана от хората, с които прекарваш най-много време, ти си правиш невероятно лоша услуга, като продължаваш да им предлагаш енергията и живота си.

Истината е, че не си за всеки и всеки не е за теб. Ето защо е толкова специално, когато откриеш малкото хора, с които имаш истинско приятелство, любов или връзка.

... Но колкото по-дълго останеш на мястото, на което си сега... колкото повече стоиш близо до хора, които те използват, ограбват и пренебрегват, толкова по-дълго ще бъдеш далеч от хората, за които копнееш.

Може би, ако спреш да се появяваш, ще бъдеш по-малко харесвана. Може би ще бъдеш забравена напълно. Може би, ако спреш да опитваш, връзката ще изчезне. Може би, ако спреш да ги търсиш, комуникацията ви напълно ще спре. Може би, ако спреш да обичаш някого, комуникацията помежду ви ще се разпадне.

Но това не означава, че си провалила връзката. Това означава, че единственото нещо, което поддържа тази връзка, е енергията, която ти и само ти влагаш в нея.

Това не е любов... това е привързаност.

Най-ценното и важно нещо, което имаш в живота си, е твоята енергия. Не времето ти е ограничено, а енергията. И това, на което я даваш всеки ден, е това, което ще получаваш повече в живота си. Това, на което отделяш времето си, е това, което ще определи твоето съществуване.

Когато осъзнаеш това ще започнеш да разбираш защо си толкова напрегната, когато прекарваш времето си с хора или на места, които са грешни за теб. Ще започнеш да осъзнаваш, че най-важното нещо, което можеш да направиш за живота си, е да защитаваш енергията си.

Направи живота си безопасно убежище, в което се допускат само хора, които могат да се грижат, да слушат и да се свързват с теб по най-добрия начин.

Не е твоя отговорност да спасяваш хора. Не е твоя отговорност да ги убедиш, че имат нужда да бъдат спасени. Не е твоя работа да им даваш живота си, малко по малко, миг след миг, защото ги съжаляваш, защото се чувстваш зле, защото „трябва“, защото си длъжна, защото, в основата на всичко стои страхът, че ще те отхвърлят.

Твоята работа е да осъзнаеш, че си господар на съдбата си и че получаваш любовта, за която смяташ, че си достойна. Вземи решение, че заслужаваш истинско приятелство, истинска отдаденост, пълни с любов хора, които са здрави и процъфтяващи.

След това изчакай в тъмнината, само за малко… И гледай колко бързо всичко започва да се променя.