Понякога е отнема твърде много време, за да осъзнаем, че сме попаднали във връзка с насилник, чието поведение е вредно за нас. В тази статия сме маркирали някои важни предупредителни сигнала, които можете да разпознаете, преди да е станало прекалено късно. Те са придружени от опита на жени и мъже, събрали смелост да споделят какво са преживели. Ако се припознаете връзката си в някои от тях, не се колебайте и вземете мерки своевременно, за да защитите здравето и емоциите си.

1. Когато откриете, че не казвате на приятелите или на семейството си за нещата, които вашият партньор е направил, или за начина, по който се отнася към вас

„Когато откриете, че не казвате на приятелите или семейството си за нещата, които вашият партньор е направил, както и начина, по който сте третирани, защото мислите, че „те няма да разберат“ и не искате да направите така, че той да изглежда зле в техните очи.“

2. Когато има всички тези „правила“, за които не знаете, докато не ги нарушите

„Имаше всички тези неизказани „правила“, за които не знаех, докато не си навлякох гнева му за нарушаването им.”

3. Когато плачете и ви казва да млъкнете

„Плаках пред него и той просто ми каза да млъкна.”

4. Когато изпитва удоволствие от болката ви

„Когато тя искрено се засмя при вида, че плача и съм разстроен, а след това енергично се опита да го скрие.
Истинската й реакция ми показа, че е развълнувана от болката ми. Тогава осъзнах, че по време на връзката ни, тя ми причиняваше болка, след това ще ме караше да се чувствам като задник, защото изпитвам емоции, което пък я караше да се чувства виновна и това не й харесваше, така че, съдете ме, че не съм киборг.
Не се шегувам, след този момент се отказах, по дяволите, от тази връзка."

5. Когато казва лоши неща и след това го отхвърли като закачка

„Той казваше лоши неща и след това го отхвърляше като закачка. И все пак той беше изключително чувствителен към дразненето, дори и по нежен начин. Той изобщо не виждаше това в себе си.
Пълната неспособност за управление на емоционалния конфликт и липсата на самосъзнание са ужасяващи. Нормалният човек или престава да дразни хората, или се осъзнава.”

6. Когато любовта започне много бързо в началото

„Любовните бомбардировки често са предшественик на емоционално насилствена връзка. Изглежда, че вашият партньор наистина ви харесва, защото прекалява с подаръците и сладките неща и често пъти именно така ви печели и ви привлича.
Когато това ми се случи, в началото, разбира се, се радвах на вниманието, но веднага щом се съгласих да имам сериозна връзка с него, той спря сладките съобщения, започна да отказва физическа близост и да ме манипулира, за да си мисля, че съм луда и съм тази, който разваля отношенията ни. Моля те, бъди внимателна."

7. Когато всичките ви приятели и семейството ви не го харесват

„Когато всичките ми приятели и семейството ми не го харесваха.
Когато той ми изглеждаше перфектен, третирайки ме като „принцеса“ (негови думи) и т.н., така че да ме свали от този пиедестал, когато направя нещо нередно (като разговор с приятел), стана дори и по-лошо и щях да се радвам да се върне към добрите глави от тази история.
Когато чух слухове, че е бил агресивен към другите.
Когато ме заплаши с нож.
Сигурна съм, че и други могат да потвърдят, че, за съжаление, са необходими повече от един знак, а понякога дори не знаете, че това са знаци, докато не излезете от тази връзка!“

8. Когато започне да те отделя от приятелите ти

„Той започва да те отделя от приятелите и семейството ти. Първо, той не харесва малко майка ти. След това не я харесва много. Той не обича, когато говориш с нея. Това се повтаря и за всеки, който може да ви „помогне“ по някакъв начин, така че по същество да сте сами, да няма помощ, да няма начин да му избягаш.
Същото е и с известния принцип за „газовото осветление” в психологията. Те ви карат да се чувствате сякаш всичко, което правите, е ирационално и че другите не ви харесват и няма да ви помогнат, че всички искат да ви хванат и че не си струва да търсите помощ.
Това е доста солиден план, ако искате да злоупотребите с някого и да го направите своя собственост. Ако видите, че това се случва с вас, то тогава човекът, с когото сте, не е добър за вас."

9. Когато ви проверява толкова много, това се превръща в тормоз

„Отидохме с приятел на вечеря, която продължи по-дълго от обикновено, защото имахме да наваксваме. Остави в ресторанта тонове съобщения и обаждания. Когато се обадих, той беше вбесен. По това време се виждахме само около месец."

10. Когато започне да се опитва да ви изолира от семейството ви

„Когато започна да се опитва да ме изолира от семейството ми. Вече се бях изнесла от къщата им, за да живея с него, но семейството ми живееше само на няколко изхода нагоре по магистралата, така че все още ги виждах често. Той правеше злобни коментари за малката ми сестра и винаги се опитваше да намери начини да унижи баща ми (баща ми е полковник от армията, бившият ми беше войник и винаги имаше малко комплекс от несигурност относно офицери срещу редови.) Ако той имаше планове за излизане, аз правех планове да се видя със семейството си и тогава той да отменяше плановете си и ме подканяше да отменя и аз моите. Той не искаше никога повече да отида в къщата им или изобщо да ги виждам. А когато го срещнах, току-що се бях преместила в района и бях наскоро навършила 17 години, тогава си бях взема една година почивка преди да започна колеж, така че не познавах никого освен семейството си, не бях в състояние да срещнах никого и нямах други връзки. Но той не искаше да създам каквито и да е други връзки или пък да продължа тези, които вече имах. Тогава за първи път започнах да си мисля „Какво не му е наред на този човек?“, но си намирах извинения за това, че е такъв, какъвто е. Както често правят младите глупаци в насилствени връзки.”

11. Когато продължава да ви обвинява в изневяра, докато ти не си направила нищо такова

„Видях червените знамена едва след 15 години. И така, връщайки се назад във времето, първият ГОЛЯМ червен флаг беше, след като той ме накара да се разкая за някаква фантомна афера, която мислеше, че имам, се оказа, че той ми изневерява. Но разбрах истината едва след като вече се оженихме."

12. Когато всичко е твоя вина

„Поглеждайки назад, имаше толкова много предупредителни знаци по-рано, но онова, което за първи път осъзнах по това време, беше, когато бяхме пазарували и започна да вали дъжд от нищото. Всичко е ваша вина, ако сте в насилни отношения, според вашия насилник.
Никой от нас нямаше чадър или нещо друго, защото времето се промени толкова бързо, след това той започна да крещи към мен на гарата толкова лошо, че един от охранителите трябваше да се намеси. Разбрах, че съм на 18 години, в разцвета на живота си и стоях тук, плачех и се извинявах на човек за времето, докато непознати се опитваха да разсеят гнева му към мен, страхувайки се от последствията. Същата нощ една жена седеше до мен в оживения влак, държейки ме за ръката тихо, докато той крещеше към мен през пътеката.”

13. Когато някой ви кара да се страхувате да не повдигнете проблем, който може да имате с него

„Първото предупредителен знак не е очевиден. Но по същество, ако някой те кара да се страхуваш да не повдигнеш проблем, който може да имаш с него, или отговаря автоматично, гадно/отбранително, МАХАЙ СЕ.
В рамките на една връзка имате право да проведете разговор за нещо, което може да ви притеснява, по спокоен начин и този човек трябва да ви отговори със същото. Битките ще се случват, да, но трябва да можете да говорите помежду си, без това да е битка при първите няколко споменавания на нещо, което потенциално може да ги предизвика.
В последната ми връзка обаче видях, че всичко, което той правеше, за да ме манипулира, стигна до върха, когато го хванах в огромна лъжа. Когато му казах „Ти ме излъга, между другото“ и изброих причините, поради които ме излъга… той просто повтаряше отново и отново „Не излъгах“. Но… той го направи, ха-ха.”

14. Когато пренебрегва чувствата ви и се държат така, сякаш знае кое е най-доброто за вас

„Нека разчупим идеята, че ще можете да забележите „първият“ предупредителен знак, защото злоупотребата не работи така. Има много, много знаци, които се считат за обидни, но всеки може да ги има еднократно. Вашият приятел ви е ревнувал веднъж? Това не е знак.
Първото нещо, което забелязвам, че почти винаги води до злоупотреба, е пренебрегването на чувствата ви и представата, че той знае кое е най-доброто за вас.
Например бившият ми ми каза в началото, че ако някога му изневеря, той ще ме убие. Може да не е съвсем нормално, но доста хора го казват на шега. Но той продължаваше да го казва. И накрая му казах колко много ме притеснява и че не е смешно. И той се извини и се откаже за ден-два, но след това щеше да продължи. Това беше първият път, когато забелязах как той пренебрегва чувствата ми.
Малката ми сестра е в нова връзка. Той прави същото. Тя е слаба и има някои здравословни проблеми, които лекарите се опитват да разберат, но понякога яденето физически я наранява. Гаджето й се колебае между това да я накара да яде, когато не е гладна, и да й крещи, когато яде нещо, което той не одобрява. Например, тя искаше енергийна напитка. Той й каза, че това е нездравословно и й се накара до степен, че тя я върна обратно. Той й каза, че вместо това тя трябва да пие ароматизирана вода. Тя каза не, но той все пак й купи една и я накара да я изпие. Дори в момента не ви звучи зле, но когато някой вземе вашата автономия и прави вашия избор вместо вас, това не е добър знак."

15. Когато ви приложат метода с „газовото осветление”

„Всяка форма на газово осветление, без значение колко малка е.
Също така когато предварително ви обвиняват за неща, за които знаят, че ще се случат заради тях. На една ваканция той ми казваше, че това питие е твърде силно, че просто ще припадна по-късно и няма да можем да излезем и да правим нищо, но в действителност той припадна от пиене в 21:00 часа и това ни принуди да си останем вътре. Или да когато ми каза: „Да, искам да видя изгрева, но ти никога няма да станеш от леглото толкова рано“, но отидох и го видях, а той спа до 2 часа по-късно, когато най-накрая го събудих.
Когато го осъзнах, видях, че той всъщност се опитва да ме накара да се откажа от правенето на неща, за да може да ме обвини, че не ги правим, въпреки че ако аз се спазех със своята част от уговорката, той нямаше да издържи своята. Между това и ме караше да мисля, че емоциите ми са невалидни, когато той ме разстрои, просто направи супер манипулативна връзка.”

17. Когато крие финансите си от вас

„За мен първият червен флаг беше комуникация за финанси (бяхме женени). Той щеше да ми „даде“ определена сума за харчене, но никога не направи част от банковата си сметка. Аз имах свои, но се бяхме разбрали за присъединяване на сметки – затова прехвърлих парите си при неговите, тъй като имаше по-добри лихви/банка/и т.н. Нямах достъп до собствените си пари. Отне му 6 месеца и заплаха за развод, за да ме вкара в сметката си. И тогава го видях — той беше загубил ВСИЧКИ наши пари, като ги е похарчил само за себе си. Не можех да направя нищо — дори не можех да сложа храна на масата или да заредя бензин в колите ни.
Вторият червен флаг беше, когато осиновихме кученце (това беше, след като започнах учебен лагер по финанси с него). Кученцето плачеше през нощта. Бившият ми имаше такъв нрав. Чух го да нахлува в хола, да отваря кошарата и да разтърсва кучето с виковете „Ще те застрелям, по дяволите, ако не млъкнеш!“ Изстрелях се от леглото, грабнах кучето, казах му, че няма да направи такова нещо, и отидох при приятел.
Другото беше, когато играехме борба, и той ме притисна толкова силно, че ръцете ми започнаха да изтръпват. Казах му да слезе от мен. А той удари лицето ми. Бях зашеметена и му казах: „Майка ти никога ли не те е учила да не удряш жена?“.
Огромното чувство за вина, което получавах всеки път, когато направих нещо за себе си – да отида на кафе при приятел, да отида на плаж през уикенда, да отида при семейството ми… беше нелепо.”
Имаше и други червени знамена, но това бяха първите три, за които се сетих. Едва когато казах на моите близки някои от тези неща, те ме изпратиха на терапия за защита на жертвите. Трябваше да ми кажат, че съм жертва на насилие. Очевидно оттогава сме се развели и сега съм щастливо омъжена отново за някой, който вярва, че сме партньори в живота. Заедно се балансираме взаимно."

18. Когато има мнение за всяко едно нещо, което правите, и за всеки един човек, с когото говорите

„Първото червено знаме е човекът, който има мнение за всяко едно нещо, което правите, и за всеки един човек, с когото говорите, като че ли трябва да участва във всичките ви отношения и дейности, сякаш е ваш родител или нещо подобно. Нормалните хора не искат да тренират живота ти, само прецаканите хора го правят."

19. Когато кажете на някой друг за случващото се и той реагира с ужас

„Когато казах на една колежка за някои неща, тя реагира с ужас. Това е ключовото нещо за насилствените връзки, поне според моя опит. Те започват страхотно и след това бавно се изкривяват в нещо ужасно и малтретираният може да не знае.
Дори не забелязах какво се случва с мен до след две години. Поглеждайки назад, ме разтърсва, че приех лечението, но по това време просто изглеждаше добре.
Работех в кафене и докато затварях един ден, започнах да чатя с нова колежка — до този момент бях изолирана от всичките си приятели и си мислих, че е защото бях ужасен човек, така че предпазливо се опитвах да открия нов приятел. Пиехме вино след работа и започнахме да говорим за нашите мъже и нейната реакция към моята история „Какво се случи на срещата ни през изминалата седмица“ беше ужасна.
Това ме накара да се замисля и след като разбрах, огледах се и се появиха всички други червени знамена.
Това също беше същият начин, по който разбрах, че родителите ми са насилници. Приятелка в гимназията видя синини и порязвания и когато й казах, че съм ги получила, защото съм загубила играчка някаква, тя каза: „Мммм… това не е нормална реакция към това“.“

20. Когато продължава небрежно да пускат пасивно-агресивни коментари по време на нормален разговор

„Случайните пасивно-агресивни коментари, които той прави по време на нормален разговор. Коментарите му първо ще бъдат по-директни, после подли и накрая просто жестоки. И след като той видя, че ще ги приема, реши, че това е добре и вратите към насилието просто се отвориха.”

21. Когато ви кара да се чувствате като боклук сама за себе си

„Необходимостта му да поставя под съмнение всичко, което правех, и всеки, когото харесвам.
Постоянната нужда да ме карам да го разпитвам.
Никой от досегашните ми приятели не беше „добър за мен“ в неговите очи.
Нуждата от постоянното ми внимание във всеки един час от деня, в който съм будна.
Той ме караше да се чувствам гадно сама за себе си. Постоянно. Но също така ме накара да повярвам, че той е единственият, който не ме кара да се чувствам гадно."

22. Когато той винаги очакват от вас да вземете неговата страна, без значение колко неразумна е тя

„Като след 3 седмици, когато той произволно започна да спори с някого за някакви глупави глупости, аз застанах на страната на другия човек, който смятах, че е разумен. Той ми се ядоса, казвайки „Очаквам да бъдеш на моя страна.“ Ужасена и ядосана, аз се отдалечих, игнорирайки го. И той изведнъж отново започна да се държи добре и да е сладък. Опитвам се да не поглеждам назад към този момент, защото той скоро се оказа изключително манипулативен, незрял, емоционален насилник. Уф.”

23. Когато продължава да се разделя с вас

„Не знам кое беше първото, защото всичко се случи толкова постепенно в течение на няколко години. Нещата бяха фантастични в началото, но смените ме хванаха неподготвена. Освен това бях млада и за първи път напусках дома. Това беше първата ми „истинска“ връзка и бях глупава и сляпа.
Ето някои акценти:
• толкова лепкаво. Трябваше да прекарваме буквално всяка минута заедно, иначе щеше да бъде битка, защото „ние се разделяме“ (защото прекарах един следобед в четене на книга)
• да ми каже, че не съм отгледана правилно, да подбирам всяко свое поведение, да ми каже, че аз съм нещо, което той трябва да „поправи“, защото бях толкова объркана. Използвайки моята тревожност и депресия срещу мен.
• натиск върху мен да взема наркотици.
• постоянни обвинения в изневяра.
• не е позволено да имам приятели. Може да са приятели само неговите приятели.
• да се кара с мен за дребни неща, да ги ескалирам до такава степен, че ме кара да плача и след това да ми казва „Виж колко лудо се държиш“. Караниците биха приключили само ако се извиня и обещая да се държа по-добре. Дори и да не съм сгрешила. Просто му харесваше да упражнява този контрол.
• той внезапно намрази семейството ми без причина, посещението ми при тях доведе до толкова големи скандали и насилие, че просто го избягвах. Въпреки факта, че семейството ми живееше на пет минути.
• беше безработен и наркоман, но ми се ядоса, че „избирам работата си пред него“, защото отказах да пропускам работа.
• да се разделя постоянно с мен, незабавно да се отказва, веднага щом се съглася. Много ридания и молби да се промени от негова страна. Това се случваше всеки ден към края.
• отказа презервативите. Така че да, очевидно съм забременяла. Нямах думата за нищо, включително за името на детето ми. Той също така ме притискаше да взема наркотици, докато бях бременна, но никога не се подадох на това.
• неговата зависимост беше по моя вина, защото не можах да го спра. Също и пиенето. Щеше да се напие, щеше да се бие с мен и да потроши къщата. Нещата ескалираха до физическо насилие почти ежедневно.
• заплахи да се самоубие, ако някога си тръгна. В крайна сметка това премина до заплахи за убийство на мен и сина ми.
Има още много, но е стресиращо да се пише, въпреки че са минали повече от 8 години. Благодарна съм на сина си, защото въпреки че не премина през най-добрите обстоятелства, той ми даде сила най-накрая да си тръгна, когато се роди."

24. Когато започне да ви задушава, дори малко

„Веднъж работих като надзирател в затвор за мъже, които са упражнявали насилие върху своите партньорки. По време на обедните почивки четях техните съдебни процеси, правните мотиви ме интересуваха. По време на една обедна почивка казах на една по-опитна колежка: „Е, от работата тук и от четенето за всички тези изпитания научих колко е важно да кажа на моята дъщеря (тогава тя беше в ранните си тийнейджърски години) да го напусне след първия удар.”, „Не, - каза моята колежка, - ти трябва да й кажеш да го напусне, когато той започне да я взима винаги от работа. Трябва да й кажеш да се махне, когато тя иска да излезе с приятелите си, а той настоява тя да си остане вкъщи, като казва: „Но скъпа, планирах да ти направя вечеря и тогава можем да се гушкаме на дивана и да гледаме филм”. Това е мястото, където започва насилието. Когато дойде моментът на първия удар, значи тя вече е била контролирана дълго, дълго време."

25. Когато никога нямат какво да каже за който и да е човек от противоположния пол, но особено за бившите си

„Две неща ме направиха неспокоен и наистина се откроиха в ретроспекцията.
Той нямаше какво положително да каже за жена, с която някога е излизал или дори е срещал. Всичките му бивши приятелки бяха „психично болни“ и омразни. Всички приятелки/съпруги на негови приятели бяха злобни и властни. Харесваше майка си, но не и други жени.
Той ме изолира от приятелите ми. Той непрекъснато повтаряше колко е хубаво да останем сами и непрекъснато ме молеше да развалям уговорени планове с приятели.”

26. Когато постоянно ви тормози заради всичките ви приятели от противоположния пол

„Абсолютно щеше да се разпадне, когато се появи идеята да пия около жени.
Обаждаше ми се, когато изляза, да проверя дали съм добре.
Постоянно питаше какво мисля за моите приятелки-момичета.
Очевидно тя накрая ми изневери."

27. Когато се кара за всяко малко нещо

„Очаква се да отговоря в рамките на половин час и след това да ме третира мълчаливо, за да ме „накаже“ за това, че не отговарям. След това се оплаква, че не ми пука достатъчно, за да я проверя, когато тя ме игнорира.
Също така се кара за всяко малко нещо и след това мълчи, когато не съм съгласен с нея за нещо.
Очаквайки да я „приемам такава, каквато е“, бъркотията с пушенето и пиенето на човек, който беше твърде мързелив, за да работи за бъдещето си и очакваше да й давам пари за всичко, а след това обвиняваше за всичко, което се обърка, баща си, който беше насилник.
Най-доброто(?) от всичко - заплахата за самоубийство, когато реших, че ми стига толкова и е по-добре да прекъсна връзката. Това също беше доста травмиращо."

28. Когато ви „лепят етикети"

„Лепене на отрицателни етикети. Първият знак е това, бягайте."

29. Когато има глас в главата ви, който ви казва, че нещо не е наред

„Наистина не отговарям на въпроса, но след известно време винаги се чуваше „глас“ в някъде около тила ми, който ми казваше, че това, което се случва, не е наред. Просто го игнорирах или се убеждава, че е нормално почти автоматично. Хора щяха да ми казват, че тя е злоупотребяваща и всичко ще звучи смътно вярно някак си, но аз просто го игнорирах по милион причини. Ниско самочувствие, да бъдеш един от тях, да се чувстваш някак отговорен за това, което са направили, да бъдеш другият. Едва когато един ден осъзнах, че подсъзнателно измислям извинения в главата си, реших да се махна оттам и въпреки че в този момент знаех, че връзката не е добра за мен, това все пак бе най-трудното решение, което съм вземал някога."

30. Когато действията му ви карат да се чувствате нещо по-малко от равностойно и обичано човешко същество

„Има толкова много предупредителни знаци и сценарии, които биха могли да сочат към насилствена връзка, но всичко се свежда до следното: Ако действията на партньора ви ви карат да се чувствате виновни, безполезни, отбранителни или да се оправдавате, или да се усещате като НЕЩО по-малко от РАВНИ и ОБИЧАНИ – имате нужда да се измъкнете от тази връзка... особено ако откриете, че отново се оправдавате защо не можете да го напуснете."