Чувствате, че искрата помежду ви е избледняла?

Чувствате, че отношенито ви към любимия вече не е същото или пък неговото към вас?

Може би се чудите дали има какво да направите, за да промените нещата, или краят на отношенията е близо?

Говоренето открито е първото нещо, което трябва да направите, когато почувствате, че романтичните чувства към любимия са започнали да избледняват. Важно е да бъдете честни не само към себе си, но и към другия човек. Внезапната промяна в отношенията не означава непременно, че всичко е към своя край. Но е важно да използвате този момент, за да разберете какво се случва, да разберете защо се случва и да знаете какво да правите по-нататък.

Ако държите на тези отношения и искате да събудите отново искрата помежду си, ето кои са стъпките, които трябва да предприемете.

Опитайте се да разберете защо чувствата ви си отиват

Първото нещо, което трябва да направите, когато усетите, че чувствата си отиват, е да си зададете въпроса: Защо? Възможни са няколко причини за тази промяна:

Започнахте да говорите по-малко

Ако по-рано с удоволствие си разказвахте как е минал денят ви и сте искали да чуете мнението на партньора си за това, сега го правите много по-рядко. А може би напълно сте се отказали от подобни разговори.

Вашето отношение се променя

Помислете как се отнасяте към хората около вас сега. Взаимодействате ли с тях по различен начин? Ако контактувате по един и същ начин с хората около себе си, но държанието ви към партньора се е променило, то това е знак, че трябва да обърнете допълнително внимание на връзката си.

Игнорирате партньора си

Това става особено забележимо, когато станете безразлични към ежедневието му. Преди сте имали интерес към плановете на партньора си, но сега този интерес е заменен от безразличие.

Затворили сте се в себе си

Отдалечили сте се от партньора си и не търсите физическа близост с него. Също така не отговаряте, когато той има нужда от физическа близост.

Спряхте да обсъждате отношенията си

Вече не се интересувате от остри теми, които партньорът ви се опитва да повдигне. Освен това не искате да губите времето си в опити да разберете нещата.

Ако забележите някои от горепосочените признаци, добре е да обърнете внимание на отношенията си. Въпреки това, знайте, че те не означават, че връзката е приключила. Ако сте готови да положите малко усилия, за да върнете угасващата искра, използвайте методите, описани по-долу.

Извадете на показ негативните си емоции

Абсолютно нормално е да се ядосвате и да се чувствате тъжни, особено когато първите силни чувства от влюбването намаляват и престанете да виждате партньора си като идеален човек. Мълчаливото потискане на негативните ви емоции е нещо, което няма да ви помогне в тази ситуация. Внезапните яростни изблици на гняв също не са от полза. В този случай е по-добре да действате малко по-различно.

Споделете на приятел или психотерапевт защо сте ядосани на партньора си. Важно е да изберете човек, който няма да бъде твърде груб или критичен. Те трябва да проявяват разбиране и да не ви съдят. Човек, който безусловно ще заеме вашата страна и ще подкрепи всички негативни неща, които излизат от вас, не е човек, който може да ви помогне.

Идеята за „освобождаване“ не е в подхранването на гнева ви, а по-скоро в почистването и облекчаването на състоянието ви, освобождаването на натрупания гняв. В резултат на това трябва да получите по-рационален поглед върху ситуацията.

Припомнете си защо се влюбихте в партньора си

Помислете за качествата, които обичате и цените в партньора си. Припомнете си какви действия ви накараха да се усмихнете, какво ви кара да се чувствате добре и кои моменти ви накараха да разберете, че това е правилният човек за вас.

Създайте условия, при които партньорът ви ще може да прояви тези качества. Можете да планирате повече забавни дейности или събития заедно.
Ако харесвате нежността, добротата и дружелюбието на партньора си, обърнете повече внимание на общуването, което имате един с друг. Задайте правилния тон в разговора си и покажете интереса си към нещата, които се случват около него. Дайте приоритет на тази задача.

Внимавайте с критиката към него

В един или друг момент всеки човек в една връзка може да разбере, че гледа на любимия си през призмата на критиката. Например, ако неговата разсеяност започне да ви дразни, или пък ако начинът, по който той се прокашля направо ви побърква, то е време да обърнете внимание на емоциите си.

Това, което трябва да приемете, е, че партньорът ви винаги е бил такъв, дори когато сте го видели за първи път и сте се влюбили. Истинската причина за внезапната поява на критика е много по-дълбока, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Хората са склонни да проектират негативните черти на родителите си върху партньорите си. Поради това ние често тълкуваме погрешно думите и действията на други хора. Можем дори да провокираме друг човек да направи лоши неща, защото ни изглеждат познати.

Този процес се контролира от така наречения вътрешен критик. Това е нашият вътрешен враг. Целта му е да ви саботира и дистанцира от другите. По правило е много придирчив към най-близките ви хора. Разбира се, партньорът ви може да има недостатъци, но трябва да ги гледате рационално. Вътрешният критик няма да ви позволи да го направите, той ще продължи да ви дава лоши съвети.
Нека разгледаме една проста ситуация, за да разберем как изглежда критичният вътрешен глас.

Да кажем, че партньорът ви е станал резервиран и дистанциран към вас. Можете да се отворите за него, като ги попитате какво се случва. Но вашият вътрешен критик ще каже: „Виждаш ли? Не му пука за теб. Той е такъв егоист! Трябва да се разделите."

Ако искате да върнете чувствата си, трябва да можете да видите вътрешния си критик и да му се противопоставите. Това не означава, че трябва да живеете във фантазия и да игнорирате истинските недостатъци на партньора си. Просто се уверете, че сте по-съпричастни и внимателни към него и не позволявайте на този „глас“ да убие топлите ви чувства.

Припомнете си какви бяхте, когато се влюбихте

Когато разберем, че чувствата ни от влюбването правят крачка назад, започваме да копнеем и да ни липсва не само човекът, който е успял да завладее сърцето ни, но и човекът, който бяхме преди и начина, по който се чувствахме по това време. Искаме отново да сме онзи човек, в който той се влюби.

Разбира се, всеки човек през целия си живот се развива и расте. Връщането към предишното състояние не означава, че трябва да забравите преживяното, връщайки се към стара версия на себе си. Истината е, че основната пречка пред любовта е вътре в нас. Най-голямото ни предизвикателство не е да намерим любов, а да се изправим срещу защитите, които имаме в себе си и които но пречат да развием любовта си. Ето защо връщането на чувствата е, първо, преодоляване на защитните механизми и след това връщане към нещо, което някога сте изпитвали към себе си, към партньора си и към живота си като цяло.

Прекарвайте повече качествено време заедно

Влюбвате се когато се гледате и се слушате. Ако продължите да се гледате и да се слушате също толкова внимателно, ще можете да поддържате чувството, че сте влюбени за дълго време. Може би имате някои добри спомени от миналото, когато всичко тепърва започваше, време, когато всичко изглеждаше ново и спиращо дъха. Вероятно в този период сте си говорили с часове и сте си липсвали изключително много, ако по някаква причина сте били разделени дори за кратко.

Скоро обаче изискванията на външния свят (независимо дали става въпрос за работа, семейство, приятели или други неща) започнаха постепенно да „изяждат“ времето, което бихте искали да прекарате заедно. Тогава гледането в очите е заменено със сухо съобщение тип: „Какво ще вечеряме“.

Емоционалните сигнали, от които и двамата имате нужда, за да се почувствате обичани, могат да се предават само лично, поради което трябва да се опитате да вземете предвид следните съвети.

  • Опитайте се да отделяте време за разговори помежду си всеки ден. Оставете настрана телефоните си и не занимавайте ума си с ежедневни неща.
  • Намерете нещо, което обичате да правите заедно. Това може да бъде обичайно хоби, уроци по танци, ежедневни разходки или сутрешна чаша кафе.
  • Опитайте нещо ново. Това може да бъде например вечеря в наскоро отворен ресторант или еднодневно пътуване до място, което никога не сте посещавали преди.

Съсредоточете се върху това да се забавлявате заедно. В началото на връзката вероятно сте се смеели много, но с времето, когато ви застигнаха житейските трудности, старите ви обиди започнаха да се натрупват и вие престанахте да се смеете толкова много. Поддържането на чувство за хумор може да ви помогне да преминете през трудни времена, да намалите стреса и да се справите по-лесно с проблемите. Помислете да изненадате партньора си с нещо. Донесете цветя у дома или неочаквано резервирайте маса в любимото си кафене. Играта с домашни любимци или малки деца също може да ви помогне да се забавлявате.