Всички сме чували историята за младежа Нарцис, който бил толкова погълнат от себе си, че се удавил в езерото, гледайки отражението си. От тази история ни става ясно, че да бъдеш нарцисист, може да ти създаде много неприятности.

Като цяло, нарцисистите имат изкривена представа за себе си, с поведение, което попада в всеобхватен модел на величие, постоянна нужда от възхищение и липса на емпатия.

Докато Нарцистичното растройство е серозно състояние, което може да бъде диагностицирано само от лицензиран и специално обучен лекар, всички ние притежаваме някои собствени нарцистични черти.

Не, това не означава, че всички имаме разстройство или че всички имаме проблеми с поведението си. Това просто означава, че в даден момент всеки от нас е по-склонен да се фокусира върху себе си, отколкото върху отношенията си с другите и външния свят.

За да разберете кога вие проявяват нарцистични качества, достатъчно е просто да направите този бърз визуален тест. Той ще ви отнеме само секунди, а резултатите ще ви изненадат. Всичко, което трябва да направите, е да разгледате изображението по-долу и да отбележите кое е първото нещо, което забелязвате. След това трябва просто да проверите резултатите, поместени под снимката.

Резултати:

1. Жена

Ако сте забелязали жената, най-нарцистичната ви черта е фокусът върху външния ви вид. Не сте напълно суетни, нито винаги съдите другите за начина, по който изглеждат. По-скоро това е нещо, което правите, когато се чувствате стресирани, притиснати в ъгъла или не на място.

Имате склонност да се успокоявате, като сравнявате личния си външен вид с този на хората около вас. Въпреки че дълбоко в себе си знаете, че нещата на повърхността всъщност нямат значение, когато се чувствате несигурни игнорирате това знание.

2. Река

Ако сте видели реката, най-нарцистичната ви черте е фокусът върху социалния статус. Въпреки че знаете, че качеството на вашите взаимоотношения с другите хора има значение повече от всичко, може да ви е трудно да прехвърлите фокуса от собствените си кариерни занимания към хората, които обичате.

За вас социалното положение на хората може да означава много повече от това как се отнасят към вас или към другите. Въпреки че няма нищо лошо в това да се възхищаваме на тези, които си поставят цели и ги постигат, в живота има много повече от луксозни стоки и хубави заплати.

3. Мост

Ако сте видели моста, най-нарцистичната ви черта е липсата на емпатия. Вие не сте студен човек, нито тази липса на емпатия означава, че сте някакъв злодей, който не е в състояние да почувства нищо. Вие сте способни на голяма дълбочина на чувствата, но осъзнаването на чувствата на някой друг не винаги е нещо, което можете да наравите. За вас не е естествено да помислите първо за чувствата на другите.

Имате склонност да вярвате на хората, когато ви кажат, че са добре, вместо да се опитвате да разберете какво наистина се случва с тях. Опитайте се да сте по-наясно как се чувстват хората около вас. Това ще подобри значително взаимоотношенията ви.

4. Лодка

Ако сте видели лодката, най-нарцистичната ви характеристика е вашето чувство за собствена значимост. За да постигнете успех и щастие в живота, трябва да сте готови да оставите егото си настрана и понякога да зависите от уменията на другите. Ето защо е важно да имате социална мрежа от близки, към които да се обърнете в моменти на нужда.

Не е нужно да правите живота (което вече е доста труден) още по-труден, като приемете, че само вие имате уменията, за да завършите всяка работа на планетата Земя.