Това тофу в медено-лют сос е азиатското изкушение, на което трудно ще устоиш. Рецептата е здравословна и отнема само 15 минути!
Тофу в медено-лют сос
Време за приготвяне: 15 минути
Порции: 2
Необходими продукти:
- 2 с.л. масло от гроздови семки (или друга мазнина с по-неутрален аромат и вкус, например рафинирано кокосово масло. Зехтинът пък е мазнина, която има силен аромат)
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 400 г средно твърдо тофу
- 2 с.л. чили сос
- 1 с.л. соев сос
- 1½ с.л. мед
- 1 с.л. оризов оцет
- 2 с.л. царевично нишесте
- 1 ч.л. сусамово олио
- 1 с.л. сусам
- 1 зелен лук, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- В една купичка забъркай чили соса, соевия сос, меда и оризовия оцет.
- Изцеди тофуто, подсуши го с кухненска хартия. Повтори процедурата 3-4 пъти, докато тофуто стане по-сухо. Нарежи го на малки кубчета, около 2-3 см.
- Поръси го с царевично нишесте, докато страните на кубчетата се покрият.
- Използвай средно голяма тиган, сипи в него гроздовото масло и пусни котлона на висока температура. Когато мазнината се загрее, почти да пуши, сложи чесъна и го запържи за 30 секунди. Мазнината трябва да е много гореща, за да може нишестето да залепне за тофуто. Сложи кубчетата в тигана и ги запържи, докато станат златисти (около 7 минути).
- Добави и соса. Смеси го добре с кубчетата за 3 минути.
- Изключи котлона и добави сусамовото олио и сусама. Разбъркай още веднъж, за да се разпределят равномерно.
- Сервирай с малко лук за украса.