Трудно е да разберем, че сме в токсична връзка. Достигането до този извод понякога се оказва доста трудна задача. Но има знаци, които могат да ни помогнат да осъзнаем, че се намираме във връзка без изход, която ни изцежда.

Най-често срещаният признак е, че партньорът във връзката упражнява господството си над вас.

Причините могат да бъдат различни. Има хора, които искат да се почувстват като господари и не възприемат идеята, че във връзката партньорите трябва да са равнопоставени. Други пък се чувстват несигурни и се чувстват по-добре, когато доминират над другия.

Ако половинката ви диктува всички правила във връзката, със сигурност връзката ви е токсична.

Това поведение често е придружено и от липса на доверие. А ако вие се оплачете от липсата на свобода в отношенията, следва скандал, в който той ви обвинява, че не оценявате всичко, което прави за вас.

Чувствате ли се виновни в подобна ситуация? Смятате ли, че той е прав, когато ви ограничава?

Токсичните връзки често са лесно забележими отвън, но не и отвътре. Мнението на вашите близки също би могло да бъде от полза, но най-важният глас, в който трябва да се вслушате, е вашият.

Ако връзката ви кара да се чувствате потиснати, ако вашето мнение не е от значение и не е на почит, можете да сте сигурни, че връзката ви е токсична.