Лесно е да приемем, че нашите деца са или родени с високо ниво на интелигентност, или... не, а като родители не можем да направим много, за да повлияем върху това колко умни ще се окажат един ден.

Изследванията обаче показват, че интелигентността е 50/50, когато става въпрос за характера на детето и неговото възпитание, което означава, че родителят може да има голямо влияние не само върху това колко умни смятат, че са децата, но и колко интелигентни всъщност са те. Това не означава, че е необходимо да „заливаш“ децата си с математически задачи и уроци по чужд език, преди да излязат от пелените. По-скоро се концентрирай върху поведението, което поощрява развитието на ума, вместо да възхваляваш вродената проницателност или талант на детето.

Да, може да развиеш интелигентността на наследниците си и ние ще ти помогнем:

1. Говори с тях от първия ден

Говоренето с децата още от бебета е ключът към „въртенето на умствени колелца“. Дори когато децата са прекалено малки, за да разберат какво говориш, или какво означават сложните думи, които използваш, с повторение те в крайна сметка ще ги разберат от контекста. Също така, ако им задаваш отворени въпроси, ще им помогнеш да развият мнение и чувство за самостоятелност и ще им дадеш възможност да разберат мнението и индивидуалността си.

2. Давай им книги от рано

Четенето „предсказва“ успех в училище, затова започни да четеш с малките си деца си много преди да знаят какво означават думите. Тази дейност стимулира мозъка, изгражда база от знания за света и действа като основа на всяко бъдещо обучение, включително математика и наука. Нека книгите са лесно достъпни в дома ти. Моделирай добри навици за четене, като се увериш, че им четеш често и говори с тях за това, което четеш, за да изградите умения за разговор и четене.

3. Научи децата си да мислят чрез проблеми и да създават решения

Не решавай проблемите им вместо тях. Насърчавай ги да се съсредоточат върху една цел или проблем и нека те разберат как да я постигнат или решат чрез творческо мислене. Това действие едновременно стимулира мозъка и ги учи, че са способни да работят самостоятелно въпреки препятствията.

4. Похвали усилията и резултатите, а не действията

Живеем в свят, пълен с награди за споделени дейности, но ако учим децата, че винаги са най-добри във всичко, ще им е трудно да приемат неизбежните неуспехи и разочарования в живота. Вместо това похвали усилията и упоритата им работа, а не естествените им способности. По този начин създаваш деца, които са по-мотивирани и способни да се развиват, когато нещо не идва лесно. На хлапетата, на които им се казва, че са естествено умни или талантливи, по-скоро ще се разочароват и дори ще се откажат, когато са изправени пред трудни задачи.

5. Определи очакванията рано и ги подкрепяй

Не се превръщай в сержант – „Ще получиш добра оценка на всеки тест“ - но като поставите някои от целите на децата си (завършване на университет, участие в извънкласна или доброволческа работа) от ранна възраст, вероятно ще ги приемат за важни и постижими.

6. Насърчавай физическата активност

Те не само правят детето ти по-силно и по-здраво, но също така изграждат мозъчни клетки и увеличават притока на кръв към мозъка.

7. Стимулирай ученето

Насърчаването на малчуганите да използват мозъка си по време на бездействие може да помогне за развиването на умствена проницателност. Накарай ги да броят даден продукт на опашката в магазина, започни да говориш за вятърната енергия, когато минете край вятърна мелница или потърси букви или цифри върху знаците по време на шофиране.

8. Насърчавай любопитството и изследването

Децата в предучилищна възраст са естествено любопитни, но тази наклонност може да намалее, когато станат по-големи - освен ако не я насърчаваш. Започни чрез теми, които са им интересни, дори те да включват любимите им екшън герои. Задавай въпроси, за да предизвикаш разговор и да споделят интересите си, като обяснят защо тези неща ги привличат. Планирай посещение до музеи, спортни събития или филми, които ще ви помогнат да откриете общи интереси и ще породят нови дискусии.

9. Учи ги как да развият ума си

Насърчавай децата си да виждат обучението като процес, чрез който след упоритата работа идват резултати и от начинаещи постепенно ще се подобрят. Така, когато се сблъскат с трудни задачи, ще ги видят като възможности за растеж.

10. Бъди проактивна

Не чакай новите възможности за обучение да влязат в живота на наследника ти. Потърси дейности извън училище, които ще развият различни умствени възможности.