Много жени се борят със сухотата на ноктите, тяхното счупване и „рацепване” на пластове. Макар и ноктите ви да са слаби по наследство, може да вземете някои мерки, за да растат те по-бързо по-дълги, по-здрави и по-силни. Следвайки съветите на Dama.bg, ще се преборите с повредените и чупливи нокти.
 
Накиснете ноктите в зехтин
 


Ако имате слаби и тънки нокти, трябва да ги накисвате в студено пресован зехтин 10-15 минути на ден в продължение на месец. След това повтаряте упранението два пъти седмично. Тази евтина разкрасителна процедура в домашни условия ще помогне да се справите с повредените, слаби и лющещи се нокти.
 
Използвайте крем за кожички

Използвайте успокояващ крем за кожички, тъй като той подхранва сухите кожички и чупливите нокти с витамин E. Масажирайте крема в и около ноктите всяка вечер преди лягане.
 
Избягвайте употребата на лакочистител
 
Специалистите съветват да не използвате лакочистител повече от веднъж или два пъти месечно, ако е възможно. И никога не използвайте лакочистител, който съдържа ацетон, тъй като когато изсъхне, той може да повреди ноктите ви.
 
Масажирайте ноктите
 
Масажът на ноктите стимулира притока на кръв към областта, като им помага да растат по-дълги и по-силни. Използвайте хидратиращ лосион за ръце и тяло, който да втривате в кожичките и самите нокти. Също така ще е хубаво да придобиете навика да мажете ръцете си с лосион веднага след измиване.
 
Носете ръкавици, докато вършите домакинска работа
 


Докато чистите дома си или привеждате във вид градината, носете ръкавици. Перилните и почистващи препарати са вредни за ноктите, което води до изсушаване, чупене и разцепване. Градинарската работа е приятно занимание, но неносенето на ръкавици може да доведе до увреждане на ноктите ви.
 
Яжте храни, богати на биотин 

Уверете се, че в менюто си имате достатъчно храни, богати на биотин (витамин В7) - като например черен дроб, сварени яйца, пълнозърнести храни, карфиол и авокадо. В допълнение към други ползи за здравето, биотинът подпомага укрепването на ноктите. Можете също така да приемате необходимата доза биотин като хранителна добавка, ако сметнете за необходимо.
 
Не прекалявайте с употребата на ноктите си
 
Ноктите не са предназначени да бъдат инструменти за отваряне на кутии, развиване на болтчета и други подобни. Вместо тях, използвайте предназначените за това предмети. 
 
Приемайте мултивитамини ежедневно
 
Витамините са от съществено значение за здравето ви като цяло и също така могат да направят чудеса за ноктите ви. Липсата на витамин А, витамин С и калций може да доведе до сухи и чупливи нокти. Не забравяйте да приемате различни витамини и калций ежедневно. Също така не забравяйте да се храните с протеини и спазвайте богати на калций диети.
 
Пийте много вода
 
Всички знаем колко полезна е водата за цялостното ни здраве. Това важи и за ноктите. Питейната вода помага за хидратирането на сухите, повредени нокти, точно както го прави с косата и кожата.
 
Лакирайте ноктите си
 
Независимо в какъв цвят е, лакът предпазва ноктите от външни влияния. Не го забравяйте! Поддържаният маникюр е задължителен за всяка уважаваща себе си дама, затова не го подценявайте.