Това е десерт, който има нещо като блат/основа, а отгоре-кокосов айсинг. Тортата е кръстена на Елизабет II. Твърди се, че е приготвена за първи път през 1953 г. за коронацията на Елизабет II, но има и теория, че сладкишът се е появил още през 1937 , за коронацията на крал Джордж VI и на кралицата-майка кралица Елизабет. По времето на появата на тортата, в Англия все още действа купонната система и за това тази торта, с малко и лесни за намирани съставки бързо добива популярност.

Необходими продукти

1 ч.чаша гореща вода

180 гр.фурми (без костилки)

2/3 ч.чаша масло

1 ч.чаша бяла захар кристална

1 яйце

ванилова захар за аромат

1 и 1/2 ч.чаша бяло брашно

1 ч.лъжичка сода за хляб

1 ч.лъжичка бакпулвер

1 ч.чаша орехи

1ч. чаша кокосови стърготини

2/3 ч.чаша тъмно кафява захар

1 каф. чашка масло

1 каф. чашка течна сметана за готвене 

Начин на приготвяне

Заливаме фурмите с водата и изчакваме 15-20 мин докато омекнат и се поохладят. Пасираме ги на пюре и по желание прецеждаме пюрето. Пресяваме брашното и към него добавяме смелните орехи, ваниловата захар, бакпулверът и содата. В отделен съд разпиваме маслото (2/3 ч.чаша омекнало масло ) с бялата захар до побеляване, добавяме яйцето и пак разбиваме. Постепенно към тази смес добавяме от сухите състави, след това от пюрето и редуваме като завършим пак със суха смес. Разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Форма с ринг увиваме с алуминиево фолио (с лъскавата част нагоре) и намазваме обилно с масло. Поръсваме с брашно и изливаме сместа.

Печем за около 30-35 мин на 180 градуса. Докато основата се охлажда слагаме в касерола кафявата захар, останалото масло и кокоса. Когато маслото се разтопи добавяме и сметаната и оставяме сместа за 3-4 мин на котлона докато всичко се хомогенизира. При нужда добавяме още малко сметана. Айиснгът намазваме равномерно върху основата и запичаме тортата само на горен реотан за около 5 мин докато стане златиста. Тортата може да се хапва както топла, така и студена.

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук