Кой човек не обича да си поспива? Едва ли може да се сетиш за такъв… Но може би не знаеш за теорията, че жените са водещи в класацията за поспаливост и че трябва да спят повече от мъжете. Защо? Замисли се кой спи повече вкъщи? Когато стане дума за теб и партньора ти, кой обича да спи повече? Оказва се, че необходимостта от добър сън не е само индивидуално предпочитание или навик, а необходимост. Проучванията показват, че жените трябва да спят повече. Не се шегуваме!

Скорошно проучване, включващо 210 мъже и жени, установява, че жените в действителност се нуждаят от повече сън от мъжете, за да бъдат напълно отпочинали. Разликата между двата пола била малка. Повечето жени се нуждаели от около 20 минути повече сън от по-голямата част от мъжете, но някои жени имали нужда от значително повече часове сън.

Причината дамите да спят повече се дължи на това, че мозъкът им се нуждае от повече време за почивка, защото е по-активен през деня. Това обяснение е задоволително, нали? Учените всъщност са доказали, че жените използват мозъка си повече през деня, за това той има нужда от повече време да се възстанови през нощта. Една от причините е справянето с повече задачи, с което жените са прочути. Те спестяват повече време от това, но използват повече от енергията на мозъка си и трябва да я възстановят чрез сън.

Друга, посочена от учените причина, е сложността на женския мозък. Той функционира различно от мъжкия, заради това се нуждае от повече време да релаксира и да се възстанови.

Ако жената не се наспи добре, се появяват някои неприятни симптоми като високо ниво на стрес, засилена враждебност, депресия и раздразнителност. Да, и двата пола изпитват подобни усещания, но мъжете, които не са се наспали добре, усещат тези симптоми не толкова често, колкото жените.

Да го формулираме по-ясно. Изводът е, че жените трябва да бъдат оставяни да спят повече. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изпълните тази задача успешно:

Да се поддържа правилната температура е важно и за двата пола, но за жените това е по-трудно. Трябва да се съобразиш с това, че според месечния цикъл, температурата в спалнята трябва да бъде или по-висока или по-ниска.

Релаксация преди сън! Освободи се от мислите за график, задължения и проблеми. Стресът е най-честата причина за лошото качество на съня и е особено изтощителен за жени, които са склонни да изживяват нещата отново и отново. Намери удобна позиция за сън. Увери се, че матракът и възглавницата са подходящи за тялото ти. Всеки човек има различни предпочитания и удобството му зависи от различни характеристики на матрака. Някои хора предпочитат по-мек матрак, други по-твърд матрак. Препоръчваме ти да изпробваш за няколко вечери различните варианти. Това може да се случи благодарение на матраци Дормео, които ти дават право на 30 дни тест период, а същевременно ще получиш и безплатна доставка. След като финално избереш перфектния за теб матрак - ще имаш и 15 години гаранция, в които ще имаш не само удобство, но и спокойствие. В случай, че предпочиташ да пазаруваш на изплащане, с матраците Дормео, няма да имаш лихва.