За много гимназисти по света балът е стресиращо събитие. Особено когато е национална традиция да отидеш с половинка. В такива случаи мнозина изпитват трудности да намерят поне един човек, който да отиде с тях. Е, оказало се, че това не е такъв проблем за едно момче, което успява да отиде с цели 37 дами на своя бал. А причината е много трогателна.

Сам Ламар е 21-годишен младеж със специални потребности, който учи в гимназия в Пенсилвания, САЩ. Той не е трябвало да се тревожи дали ще отиде с дама, защото 37 момичета го молят да отиде като техен кавалер.

12-класничката Карингтин Склодовски организира група момичета, които да изненадат Сам в часа по физическа култура. Те влизат в салона с надписи „Ще отидеш ли на бала с нас?”

„Мисля, че и другите родители на деца със специални нужди знаят, че най-големият ти страх, когато детето ти започне училище, е, че ще му се подиграват”, разказва майката на Ламар. „За нас тези покани означаваха, че са го приели. Показаха ни, че го харесват и той е част от групата.”

На бала Сам танцувал цяла вечер с дамите си (някои от тях имали и втори кавалер – колкото повече, толкова по-весело, нали?) и се забавлявал. Накрая дори става крал на бала.

„Може би сме променили живота му тази вечер, като отидохме с него на бала и му подарихме този прекрасен спомен, но той беше този, който промени нашите животи”, обяснява Склодовски. „Всеки път щом го видехме, той беше щастлив. Така ни научи да бъде търпеливи и да живеем живота си пълноценно.”

Каква трогателна история, нали?