76-годишна баба от Китай впечатли всички ни със своята отдаденост. Възрастната жена изминава 24 километра всеки ден, за да може нейният внук инвалид да ходи на училище.

Всеки ден Ши Яинг изминава един и същ маршрут осем пъти, бутайки количката на своя 9-годишен внук Джиан Хауен. Двамата живеят в Южен Китай и бабата е единственият човек, който се грижи за момчето. „Докато имам сили, ще продължавам да го бутам“, казва бабата пред местен вестник.

Хауен страда от детска церебрална парализа – мозъчно увреждане, което поразява двигателната активност, движенията и координацията на детето. Затова Хауен не може да се придвижва сам и се нуждае от постоянна грижа.

Родителите на момчето са се развели, когато е бил на 4 годинки. В момента баща му работи в друг град, за да издържа семейството си, а майка му се е омъжила повторно.

Така бабата се оказва единственият родител на Хауен. Първоначално пенсионерката използвала колело, за да придвижва Хауен, но миналия юли от общината осигуряват на момчето инвалидна количка. Ши Яинг е води своя внук на училище от четири години, независимо от метеорологичните условия.

Момчето е диагностицирано със заболяването, когато е на 2 годинки, след като родителите му търсят лекарска помощ, защото синът им не можел да се научи да ходи. След това започнали да го водят при различни лекари, но никой от тях не успял да подобри състоянието на детето. Така семейството затънало в дългове и скоро родителите се разделят.

Сега бабата е принудена да изминава 8 пъти на ден един и същ маршрут. Училището на Хауен се намира на 3 км от дома му и баба му го оставя сутринта, прибира се, после пак се връща на обяд и го прибира... лошото е, че Хауен има занятия и следобед. След дългата обедна почивка децата се връщат, за да продължат учебния процес следобед и са свободни едва вечер. Така Ши Яинг изминава общо 24 км всеки ден. Въпреки това бабата казва, че е щастлива да помогне на своя внук, който бил много умно дете. Той бил отличник по математика и имал изумителна памет.

Бабата казва, че се надява да открие добро училище за деца с увреждания, където Хауен да учи един ден и да му бъде много по-лесно да се придвижва.