Когато срещнеш правилния човек, си готов да минеш на следващо ниво.

Обвързването е нещо, което ужасява Барни и Робин. Никой от тях не е фен на брака, но когато се срещат, нещата започват да се променят. Чувстват се толкова добре заедно, че не могат да си представят бъдещето без другия. Решават, че искат да задълбочат връзката си, да се обичат безгранично, въпреки че осъзнават какъв е рискът да бъдат наранени. Чувствата им обаче са прекалено силни, за да оставят възможността да им се изплъзне.

Правилният човек ще харесва в теб всичко онова, което бившите ти са мразели

В един от епизодите Тед кара Робин да изпита вина за това, че не е го е карала да се чувства нужен по време на връзката им. Когато тя пита Барни дали е предизвиквала същото усещане в него, той отговаря, че това е една от най-страхотните ѝ черти и той е възхитен от нея. Казва ѝ, че именно фактът, че е силна, независима и не изисква нищо от него, я прави най-невероятната жена, с която някога е бил. За разлика от бившите ѝ, той харесва точно тези черти в нея. Това е доказателство, че никога не трябва да се променяш, за да угодиш на половинката си. Правилният човек ще те обича точно такава каквато си.

Истинската любов не е идеална

Ще има добри и лоши моменти. Никоя връзка не е съвършена, но именно несъвършенствата могат да я направят още по-хубава.
В един от епизодите Барни казва на Робин, че обожава тяхната любовна история. Въпреки че понякога нещата са били много объркани, това ги е довело до настоящото им положение.
Помни, че може и двамата да правите грешки от време на време, но ако винаги се отнасяте с любов и уважение един към друг и сте един отбор, в който се подкрепяте взаимно, в крайна сметка нещата ще се развият добре.

Трябва първо да бъдете приятели

Половинката ти трябва да бъде повече от забавление в леглото. Трябва да бъде онзи, който знае как да оправи настроението ти, когато плачеш; някой, който споделя интересите ти или поне иска да научи повече за тях; някой, с когото можеш да бъдеш себе си. Партньорът ти трябва да бъде най-добрият ти приятел, да можете да се забавлявате заедно. Иначе какъв е смисълът?

Трябва да бъдете честни един с друг (и със себе си) по отношение на това дали искате нещата между вас да се получат.

Връзките не са лесна работа, особено когато си била наранена в миналото и се страхуваш от обвързване. Но правилният човек ще си струва усилията. Когато го срещнеш, ще разбереш, че може би не е лоша идея да допуснеш някого близо до себе си. Както Барни казва: „Може би искам малко безпокойство в живота си, защото с теб то не изглежда толкова... обезпокоително”.