Съжалявам, че го казвам, но няма математическа формула, която да ви подскаже, че сте намерили Единствения. (Само ако любовният ни живот беше прост като математическо уравнение…)

Добрата новина: има признаци, които показват, че сте с човека, с когото трябва да бъдете завинаги. И ако бракът е нещо, за което мечтаете, тези знаци могат да означават, че вие сте намерили своя съпруг или съпруга.

Но не забравяйте, че няма лесен „тест“, тъй като взаимоотношенията се основават на безброй фактори и обстоятелства. Това, което работи за вас и вашия партньор, не е задължително да работи за друга двойка.

Затова погледнете тези знаци, които според експертите подсказват, че сте с човека, с когото ще сключите брак – или поне ще бъдете заедно дълго време. 

„Разговорът за ценности като семейство, нравственост, личностно израстване и здраве, е от решаващо значение, за да сте сигурни, че вие и вашата половинка бихте се движили дългосрочно в една посока“, казва психотерапевтът Кара Лиси. „Не е нужно да се съгласявате за всичко с партньора си, но ако някои основни за вас ценности не съответстват с неговите, може да се наложи да преосмислите дали връзката ви има бъдеще“, добавя Лиси.

Това може да означава:

• И двамата искате едни и същи неща. Например, знаете, че и двамата искате деца и очаквате да разделите грижите за тях поравно. Или може би знаете, че и двамата искате деца, а той иска да вземе удължен отпуск по бащинство. Може би също сте уточнили, че всеки трябва да отделя 45 минути за себе си, за да ходи на фитнес всеки ден. Или планирате да си купите дом и да се преместите в предградията след пет години… Накратко, знаете, че сте на едно мнение за нещата, които са най-важни за вас, защото сте ги обсъждали.

• Той работи усилено във фирмата, но вие сте негов приоритет. Ако го помолите да отиде на събитие, което е важно за вас, той не се страхува да излезе от офиса, за да ви придружи. Той ще измисли начин да бъде с вас, точно както вие бихте го направили за него.

Можете да имате здравословни за връзката конфликти.

Разногласия и конфликти трябва да се очакват във всяка дългосрочна връзка, но те могат да бъдат доказателство, че сте с правилния партньор, ако и двамата се справяте зряло с нещата.

„Изглаждането на разногласията е здравословен знак, че комуникацията е непокътната и двамата партньори изразяват чувствата си по подходящ начин“, обяснява Лиси.

Това може да означава:

• Той уважава вашето лично пространство. Той разбира, че имате други ангажименти като, да речем, ежеседмични срещи в четвъртък с вашите приятелки или вечеря при родителите ви всяка неделя. Но най-важното е, че „той не се опитва да нахлуе във вашето „пространство“, да ви накара да се откажете от тези лични срещи“ – казва терапевтът и треньор по поведение Мари Верано.

• Вие му гласувате доверие да изпълнява вашите поръчки вместо вас. Това може да изглежда малко на пръв поглед, но човек, който е готов да отиде вместо вас в магазина или в химическото чистене (без да се оплаква) и да вземе онова нещо, което сте забравили, е истинско бижу за брак.

• Той е възприемчив към обратна връзка. Малко неща бихте искали да променили в него, но когато му споделите за нещо, с което ви е притеснил, той „чува“ и прави усилия да бъде по-добър. И вие правите същото за него.

• Можете да предприемете пътуване заедно, без да се карате през цялото време. Всички сме виждали (или сме били) тази трагична двойка, която на летището влиза в спор къде да обядва и скандалът е толкова сериозен, че дамата се разплаква и трябва след това да оправя размазания грим…Понякога пътуването е твърде досадно, но не е необходимо да утежнявате ситуацията с неприятни скандали. Не че няма да се дразните един на друг, когато вашият 18-часов полет се забави с една нощ на летището, но и двамата знаете, че това не е краят на света и можете да опитате да се справите с проблема като екип.

И двамата имате здравословно ниво на независимост.

Не искате да сте зависими един от друг до степен, в която губите автономията си. Ако вие или вашият партньор очаквате другият да се погрижи за всичките ви нужди, това не е добре. „Във всяко партньорство трябва да има взаимна подкрепа и грижа“, казва Лиси, но ако тази взаимна подкрепа започне да става небалансирана и някой постоянно разчита на партньора си за всичките си нужди, особено емоционалните – това може да означава проблеми в бъдеще. Какво се случва в деня, в който не можете да бъдете до него/нея? „Увереният в себе си партньор може да поеме собствените си емоционални нужди“, обяснява Лиси.

Това може да означава:

• Той е посветен на своето лично израстване — като същевременно подкрепя вашето. „Всяка здрава дългосрочна връзка изисква партньорите да притежават способността да се развиват и променят заедно. Онзи, за когото си струва да се омъжиш, няма да се чувства застрашен от вашата отдаденост на личните ви цели – той ще види в това сила“, казва Верано.

• Той се чувства напълно комфортно, когато трябва да отдели време, за да присъства на ваши мероприятия и партита. Вечеря за рождения ден на най-добрия ви приятел, за която той знае, че вероятно ще бъдете твърде заети, за да се мотаете само с него? Няма проблем – звучи страхотно! Той ви подкрепя и е щастлив да е около вас – никога не би ви карал да напуснете събитие, на което сте го довели само защото предпочита да си е у дома на дивана.

• Съхранили сте връзка от разстояние. Било е трудно и страшно, но вие сте се обичали толкова много, че сте успели да направите необходимите жертви, за да преодолеете самотата. Били сте силни в името на една основна цел: да бъдете заедно, когато всичко свърши.

• Чувствате се удобно да планирате нещата шест месеца — или една година — напред. Не се притеснявате, че ще трябва да анулирате самолетни билети... Чувствате се напълно уверени във връзката си.

• Той се грижи за вашите приятели. Ако някой от тях е имал лош ден, той ви предлага да прекарате с него/нея повече време заедно или да го/я поканите да се присъедини към вас двамата за вечеря. Ако не е чувал името на някого от известно време, той ви пита как е. Не се опитва да ви изолира от приятелите ви, а вместо това се грижи да прекарвате достатъчно време с тях дори когато това означава, че вие двамата ще бъдете по-малко заедно.

Имате добра сексуална химия.

Ако партньорът ви е страхотен във всичко, но липсва сексуална искра между вас, това може да бъде проблем в бъдеще. Ако няма сексуална химия между вас, не бива да прекарвате остатъка от живота си заедно! „Сексуалната химия и добрият секс са от съществено значение за сполучливия брак“, казва Дейвид Бенет, сертифициран съветник и експерт по човешки взаимоотношения.

Това може да означава:

• Той ви казва изневиделица, че изглеждате „горещо“. И това е в момента, когато не сте си изсушили косата, не сте си сложили грим и дори не сте си сменили тениската и анцуга.

• Въпреки че са минали години, все още нямате търпение да му се „нахвърлите“ след дълго отсъствие. Разбира се, вече живеете заедно и знаете, след като се върнете от работното си пътуване или от ваканцията с приятелките, сексът ще бъде на масата…Но въпреки това бързате да се приберете и се ядосвате, ако губите много време при вземането на багажа, защото нямате търпение да се съберете отново с вашия любим… Ако изпитваш това нетърпение да бъдеш с него, тогава знаеш, че той е истинският.

• Той винаги ви прави комплименти и ви казва, че изглеждате зашеметяващо, а вие правите същото за него.

• Чувствате се в безопасност, когато експериментирате сексуално с него. Разговаряте свободно за вашите желания, защото знаете, че той няма да ви упреква и съди, нито пък вие – него.

Той се отнася към вас с доброта и щедрост.

Джон Готман, известният експерт по връзките, е установил в своето изследване, че добротата и щедростта на партньорите са двете основни черти, които определят дали връзката ще има бъдеще. „Ако партньорът ви притежава тези качества и ги проявява при общуването си с вас, то тогава той е вашият човек“.

В какво се изразява:

• Гордее се с вас и винаги разказва за успехите ви. Ако получите повишение в работата или просто спечелите билети за концерт, той не може да устои да не разкаже на всички ваши приятели. Защото той е най-големият ти фен (може би по-голям дори от майка ти).

• Той прави жертви за вас — а вие бихте били щастлива да направите същото за него. Той ще се премести без колебание в друг град, за да живее с теб, ако си намериш нова работа или завършиш висше образование.

• Дори след години заедно той все още извършва малки рицарски постъпки за вас: отваря ви вратата, ще ви пренесе до дома, когато краката ви болят, защото сте били на високи токчета цял ден и просто не можете да издържите да вървите дори минута повече.

• Той планира дейности, за които знае, че ще ви харесат. Той си спомня, че ти искаш да отидеш в този нов ресторант или да разгледаш музейна експозиция…
Вие сте открити и честни един към друг.

„Един от сигналите, които показват, че човек е нещастен във връзката си, е, ако изпитва нужда да има тайни от партньора си, включително за незначителни неща“, казва Бенет. Ако откриете, че трябва да се оправдавате за глупави неща като факта, че сте си купили малък аксесоар, за да се поглезите след особено тежка седмица, това не е чудесно. Но ако вие, момичета, можете да бъдете напълно открити и честни и не чувствате нужда да криете нещо от приятеля си, това е добър знак.

Това може да означава:

• Можете да плачете пред него, без да се смущавате.

• Той е близък със семейството ви, а вие сте се запознали с неговото. Той ще се обади на баща ти или баба ти без никакво колебание. Има смисъл да отидете на рождения ден на племенника му, дори и той самият да не е там.

• Вашите взаимоотношения със семейството и приятелите стават още по-добри и по-стабилни. „Ако партньорът ви е истинският, той ще подкрепя другите ви контакти и често ще ви насърчава да се свързвате с приятелите си, да им давате приоритет и да отделяте време за неща извън връзката ви, които също ви носят радост“, казва клиничният психолог Ребека Монтгомъри.

• Той ви позволява да се отпуснете и е готов да обсъди с вас нещата, които ви нараняват. Понякога, ако са ви разочаровали, обсъждате ситуацията отново и отново. Той не се дразни от това и не иска да му се извинявате, че го занимавате с вашите проблеми. Единственото, което го притеснява, е, че сте разстроена, а той не иска да се чувствате така. Приятно е да знаеш, че когато споделяш проблеми, няма да получиш агресивен коментар от партньора си, а ще срещнеш разбиране и подкрепа.

Чувствате се като у дома си.

Ако с него можете да бъдете напълно себе си, да не се тревожите и да не изпитвате безпокойство, замислете се дали не сте открили истинския за вас човек. Това е усещането за комфорт, докато задълбочавате връзката, обяснява психологът Ингрид Стхар. „Пеперудите в корема са за първите срещи и това е страхотно, но усещането трябва да прерасне в усещане за лекота. Като плуване надолу по течението… Ако се чувствате, сякаш плувате срещу течението, значи не сте на прав път.”

Това може да означава:

• Във времена на мрак този човек запалва светлина за вас. „Независимо от това, което се случва в света около вас, вие се чувствате сигурни емоционално, физически и психически, имате усещането, че „всичко е наред със света““, казва лицензираният психотерапевт Маркеша Милър.

• Не се срамувате да говорите с приятелите си колко сте щастливи заедно. Не се налага да бягате от темата за връзката си, а напротив, когато говорите за този човек, вие разказвате ентусиазирано за страхотните неща, които сте правили наскоро, или колко хубав е бил уикендът ви. Влюбена сте и сте толкова щастлива от това!

• Той е вашият човек, ако винаги имате история, която да споделите с него – за работата, за приятелите, за каквото и да било. Преди сте разказвали всички тези неща на родителите и приятелите си, но сега не им се обаждате толкова често. Те нямат нищо против, защото виждат колко сте щастлива.

• Той не се опитва да ви промени. Знае, че сте много емоционална, че се нуждаете от домашен любимец, че не можете да готвите, но това не е проблем за него.

• Когато му казваш: „Липсваш ми“, това не са просто думи, които изричаш, защото звучат мило. Това е истината. Той ти липсва дори когато са минали само два часа, откакто сте се виждали за последно.

• По принцип не ви харесва да живеете със съквартирант,защото обичате да имате собствено пространство, но все пак предпочитате да живеете с него вместо сама. И очаквате с нетърпение края на деня не защото ще приключите с работата, а защото ще успеете да го видите отново.

• Когато приятелките ви се оплакват от момчетата, с които са излизали, вие замълчавате, защото няма много да допринесете към темата. Не искате да се хвалите, но вашият партньор е страхотен и вие се чувствате безкрайно щастлива.

• Когато обмисляте да се омъжите за него, за вас не е най-важно как ще организирате сватбената церемония, а се чувствате щастлива от идеята да прекарате живота си заедно. Сватбата е забавна, но вие всъщност мечтаете за времето след нея, когато ще имате възможност да превърнете взаимоотношенията си в непрекъснат меден месец.