Едни от най-големите богатства в света са растенията. Неслучайно са наречени „белите дробове на планетата”. Освен с изумителните си свойства да пречистват въздуха, дарявайки човечеството със свежест и чистота, те очароват и с гледката, която представят пред очите на хората. Подбрали сме няколко вълшебни места, известни като едни от най-изумителните тунели от дървета, под които ако минете, ще останете с впечатлението, че се намирате в една приказка.

1. Цъфналите череши в Германия - ако посетите град Бон през пролетта, ще ви стори съвсем различен. Промяната идва от красивите цъфнали череши, които образуват невероятни тунели, на които може да се наслаждавате от 7 до 10 дни, в зависимост от климатичните условия.

2.Rua Gonçalo de Carvalho, Бразилия... и по-точно Порто Алегре, където над 100 дървета образуват зеления тунел, който още веднъж доказва колко велико е природното чудо. Той обхваща цели 3 пресечки, грижейки се за въздуха на толкова много бразилски жители.

3. Подарете си една красива есен в САЩ, като минете през Vermont state park и се насладите на тунела от дървета, който постепенно променя цвета си.

4. Освен за лекуване на болести, дървото Гинко билоба служи и за украса на японските улици. Удивителен е факта, че след атентата в Хирошима са оцелели само 6 вида, чийто растеж продължава и днес. Може да се запознаете с интересния екземпляр в Токио, където 65,000 дървета привличат погледите на стотици минувачи.

5. Тисът по българските земи е ендемичен вид. Затова пък в Уелс, Великобритания, едно от нещата, които очароват туристите, са именно красивите градини от Тисови дървета, засадени от през 18 век.

6. В приказната Ирландия, скрити в графство Антрим, растат 300-годишни букови дървета. Носи се легенда, че господарят на имението засажда растенията, за да направи впечатление на гостите си, а по-късно прислужницата, която живеела в съседство с него умряла, но духът й останал... някъде по пътищата.

7. Връщаме се отново в Япония, за да обърнем внимание на бамбуковата гора Сагано. Този невероятен тунел е символ на квартал Арашияма и е обявен за „Място на живописна красота”. Интересно е, че звукът, който се чува от бамбуковите дървета, когато има вятър, спада към 100-те запазени звуци на Япония.

8. Време за малко романтика - тунелът на любовта в Украйна. Той представлява железопътна отсечка, дълга 1км, обслужваща дървообработващ завод. Според легендата, когато влюбени си пожелаят нещо, минавайки през тунела, ако любовта им е истинска, то ще се сбъдне.

9. Повече от 10 милиона дървета украсяват най-големия град в Република Южна Африка. Йоханесбург се счита за дом на най-голяма гора, засадена от хора. В нея се срещат повече от 49 вида Якаранда. Ако искате да ги видите в пълната им прелест, точният момент е месец октомври.

10. Всяка пролет жителите на Токио празнуват фестивала Wisteria. Тогава красивите цветя глициния цъфват и пред хората се открива една невероятна картина. В парк Ashikaga растат всякакви видове от китното растение, чиято гледка определено ще ви остави без дъх.