Лесан Париш Крукс (Тупак Амару Шакур) е роден на 16 юни 1971 година. Жизненият му път приключва на 13 септември 1996 година, когато той е едва на 25 години.

Противоречивият живот на известния рапър поражда множество спекулации. Мнозина не вярват, че Тупак не е мъртъв,а инсценирал смъртта си, за да се оттегли от музикалния бизнес и рапърските войни.

Представяме 8 малко известни факта за талантливия рапър.

1. Тупак е бил против оръжията

Тъжен факт е, че първата песен, която той пише, е посветена на контрол върху оръжията, след като негов приятел е прострелян. 

2. Той е бил изгряващ актьор

Рапърът се е явил на прослушване за ролята на Бъба от филма "Форест Гъмп", но не получил ролята. Той е участвал в различни предавания и сериали.

3. Тупак има много неиздадени песни

През последната година от живота си Тупак е записал 150 песни. Смята се, че има още доста негови, които не са издадени.

4. Той е бил фен на Джим Кери

Джим Кери е изгряваща звезди, когато Тупак е бил убит. Тогава актьорът получава ролите във филма "От глупав по-глупав" и "Ейс Вентура: Зоодетектив". 

5. Тупак е обичал Шекспир

Една от фигурите, която е повлияла най-силно върху творчеството на Тупак, е бил Шекспир. В интервю той споделя: "Литературата оказва влияние върху работата ми. Обичам неща като "Клетниците" и “Gospel at Colonus". И обичам Шекспир. Той е написал някои от най-истинските истории, човече. Например, Ромео и Жулиета. Тяхната история се отнася и за гетото."

6. Рапърът е харесвал поп музика

Сред любимите му изпълнители са били U2, Шиниъд О'Конър, Culture Club.

7. Какво е богатството на Тупак

Богатството на рапъра се увеличава многократно след смъртта му, което е и причина мнозина да смятат, че е инсценирал смъртта си. Смята се, че в момента богатството му възлиза на 40 милиона долара.

8. Тупак е имал връзка с Мадона

Връзката на Мадона с рапъра е обсъждана многократно, но малцина знаят, че отношенията им се били сериозно. Дори някои твърдят, че ако Тупак не беше убит, е било възможно двамата да имат дете.