Според ново проучване новородените, които приличат на бащите си, са значително по-здрави, когато са на възраст от 1 годинка, спрямо връстниците си.

Децата, които приличат на бащите си, е по-малко вероятно да страдат от астма или да се нуждаят от спешна медицинска помощ. Освен това учените са установили, че бащите, които по принцип не живеят с децата си, прекарват средно 2,5 дни повече с отрочетата си, ако вторите приличат външно на тях.

Причината за по-доброто здравословно състояние на бебетата, приличащи на бащите си, не е генетична. Всъщност тя е доста тривиална и се дължи на факта, че в такива случаи мъжете са по-сигурни, че детето е тяхно, и затова проявяват по-голяма загриженост към здравето му и го нараняват много по-рядко.

Човекът, който стои зад това проучване, а професор Соломон Полачек от Университета на Бингхамптън в Ню Йорк. „Бащите са много важни за отглеждането на децата и това си личи в здравословното състояние на детето, казва професорът. Установихме, че здравословното състояние на детето е по-добро, ако то прилича на баща си.“

Проучването не само доказва това колко важно е бащите да са ангажирани с децата си, но се надява да насърчи татковците, особено тези, които по принцип не живеят с децата си, да прекарват повече време с тях.

Дейностите като четенето на книжки, игрите с децата и дори сменянето на памперси оказват благоприятно въздействие върху здравето на детето, ако и двамата родители взимат участие.

Как се е провело проучването?

За целта са наблюдавани 456 двойки и техните деца – от първите три дни след раждането до около година след това. Всички родители са били разделени, така че грижите за децата са били поверени в ръцете на самотните майки. Важно е било да се установи разликата между двойките, при които бебето прилича на майка си, и двойките, при които бебето прилича на баща си. Във втория случай и двамата родители са установили, че новороденото им дете прилича на баща си. Тези двойки са били наблюдавани в рамките на 1 година.

И докато сме на вълна детско здраве, искаме да ви споделим още едно проучване:

Трябва ли бебетата да ядат яйца?

Според едно проучване, публикувано през декември миналата година, яйцата подпомагат развитието на мозъка и подобряват неговите функции. Учените са установили, че само едно яйце на ден в продължение на 6 месеца е достатъчно, за да подобри нивата на холин и DHA в детския организъм, а тези компоненти са много важни за функционирането на мозъка. Други проучвания също показват, че яйцата са важни за бебетата и малките деца, защото подпомагат растежа им. Авторката на това проучване е Лора Яноти от Университета на Вашингтон. „Също като млякото и семената, яйцата са създадени от природата, за да подпомагат ранния растеж и развитието на организма, затова са богати на хранителни вещества“, казва Яноти.

Яйцата осигуряват на децата важни мастни киселини, протеини, холин, витамини А и В12, селен и други хранителни вещества.

Учените са проследили развитието на 163 бебета на възраст между 6 и 9 месеца. На 80 от тези бебета е давано по едно яйце на ден в продължение на 6 месеца, докато другите не са давани никакви яйца.