Честито на всички от вас, които са се родили първи, защото ново проучване показва, че сте по-умни от братята и сестрите ви. Ако пък сте по-малки... подминете проучването с достойнство или се правете, че нищо не сте прочели.

От Университета на Единбург са наблюдавали развитието на 5000 деца, за да стигнат до своите заключения. Тестовете, на които са подложили децата, включват логически и лексикални задачи. Те са взели предвид и поведението на родителите преди и след раждането на децата им.

Учените са стигнали до заключението, че на една и съща възраст първородните деца се справят много по-добре с всяка от задачите спрямо братята и сестрите си, т.е. вашето 5-годишно Аз е било далеч по-умно от 5-годишната ви по-малка сестра.

Първородните деца се справят по-добре и като възрастни – те получават по-високи заплати и имат по-добро образование.

Причината за това е поведението на родителите, които се занимават активно с умственото развитие на първото си дете, но постепенно губят интерес или стават все по-заети и не могат да обръщат толкова внимание на по-малките. С всяко следващо дете родителите му четат все по-рядко, играят си с него по-рядко и т.н. Тъй като останалите деца получават по-малка умствена стимулация от родителите си, е нормално да изостават в развитието си спрямо по-големите си братя и сестри.

Освен това учените са забелязали, че поведението на бременните е по-рисково при всяко следващо дете, като много повече майки се позволяват да пушат по време на бременността си с второто дете, отколкото с първото.