Никога в историята не е имало толкова самотни майки, колкото в наше време. И нещо повече – това е личен избор на повечето от тях. Защо не е толкова страшно да си самотна майка и какви са причините, поради които самотните майки могат да бъдат по-щастливи от обвързаните, ще разберем от текста на една самотна майка – Сара Ковалски, която е психолог, автор, ментор и основател на фондация, подпомагаща самотните майки.

„Преди няколко години, когато 40-ия ми рожден ден наближаваше, трябваше да се запитам дали искам да имам дете, въпреки че бях необвързана. Знаех, че шансовете ми да зачена намаляват, а точния мъж никакъв го нямаше.

Затова взех трудното решение да имам дете сама – с помощта на сперма от донор. И избрах да бъда самотна майка.

Когато взех това решение, не се чувствах щастлива, усещах, че се отказвам от половината си мечта. Обвинявах се, че съм се провалила в един толкова важен социален аспект – да имам стабилна връзка и да се омъжа.

Доскоро да си омъжена беше нормата, която обществото ни налагаше. Да останеш сама, особено ако си жена, беше нещо немислимо и нежелателно. Необвързаната жена винаги се смяташе за аномалия, за отклонение от нормалния социален ред, а самотните майки често са заклеймявани и днес.

Но много жени просто не мога да открият точния човек, за да имат деца. 

Цял живот родителите ми повтарят, че трябва да се омъжа. Помня колко бяха облекчени, когато сестра ми се омъжи. Тогава ми казаха, че вече се чувстват по-спокойни, защото има кой да се грижи за нея.

Въпреки че на много от нас са ни набивали в главите, че трябва да се омъжим, скорошно проучване показва, че все по-малко хора мислят, че бракът и семейството са сред най-важните житейски приоритети. Когато участниците в едно проучване били помолени да определят кое от твърденията се доближава най-точно до собствените им възгледи, 46% избирали „По-добре за обществото е, ако хората възприемат брака и отглеждането на деца като техен най-важен приоритет“, докато 50% отговорили „За обществото не е проблем, ако хората имат други приоритети, различни от брака и децата“.

А ако погледнем само извадката от участници на възраст от 18-29 години, се оказва, че хората, които имат други приоритети, различни от брака и децата, са 67%.

Всъщност повечето хора в Западния свят вярват, че образованието и професионалните постижения са изключително важни аспекти от живота на възрастния човек. В същото време повече от половината американци вярват, че бракът и децата не са толкова важни, за да можеш да наречеш себе си „възрастен“. Така че, въпреки негативните мнения за самотните майки, решението да имаш дете без брак не е толкова странно и откачено. Всъщност може да е доста умно решение.

В последните години има и ръст на самотните майки след 35-годишна възраст. Ако трябва да сме точни, през последните години процентът на самотните майки на възраст 35-39 г. се е увеличил с 48%, докато в групата на 40-44-годишните имаме ръст от 29%. Предполагам, че повечето от тези по-възрастни жени са като мен – те сами са избрали да бъдат самотни майки.

В днешно време жените все по-често взимат решението да станат майки, въпреки че са необвързани. И въпреки че обществото е по-отворено към тази идея, поне спрямо минали години, все още съществуват много трудности пред самотните родители и много опасения за здравето на бебето. Само че самотното родителство си има и своите предимства, които не бива да бъдат пренебрегвани.

Много проучвания показват, че има предимства да станеш майка на по-късна възраст. Едно от тези проучвания разкрива, че децата на по-възрастните майки имат по-малко емоционални, комуникативни и поведенчески проблеми спрямо децата на по-млади майки. Друго проучване доказва, че децата на по-възрастните майки живеят по-дълго, по-интелигентни са и са по-високи. Ползите не се изчерпват дотук.

Едно проучване сравнява как живеят децата на самотните майки, които сами са направили този избор, и как живеят децата на хетеросексуални двойки. Оказва се, че няма разлика за развитието на детето. Най-важно за щастието на децата е да живеят в спокоен дом и да бъдат обичани. Точно липсата на любов и спокойна семейна среда е причината за поведенческите проблеми при тийнейджърите, а не броя на родителите.

Много хора смятат, че любовната връзка е ключът към щастието, но това невинаги е така. Проучванията показват, че любовните взаимоотношения не ни правят по-уверени, а друго скорошно изследване твърди, че женените нямат по-голямо самочувствие от тези, които имат любовна връзка, но са решили да не се женят. И е доказано, че необвързаните правят повече секс от женените.

Освен това любовната връзка може да съсипе и здравето ви, ако в нея се появят проблеми. Учените твърдят, че омъжените жени напълняват повече с възрастта и пият повече от необвързаните дами.

Много жени решават да станат самотни майки, защото са опрели до план Б, но искам да ви кажа, че решението да стана самотна майка, е най-правилният избор в живота ми, а учените доказват, че това може да е правилният избор и за много други жени.

Въпреки че първоначално бях тъжна, че няма да се видя в булчинска рокля и че няма да имам дете с моя мъж мечта, сега знам, че нищо не бих променила. Да, изтощително е всички отговорности на родителството да падат върху моите плещи, но в същото време в дома ми цари спокойствие.

Иска ми се да насърча и други жени да обмислят възможността да бъдат самотни майки, вместо да се примирят, че никога няма да имат деца. Искам и да знаят, че могат да направят този избор с достойнство и гордост, че изборът да си самотна майка не е утешителна награда. Нека етикетът „самотна майка“ не те спира да бъдеш СТРАХОТНА МАЙКА!