Ако по време на празниците си позволяваш 5 пъти повече шоколад, а печеното прасенце и баниците те изкушават постоянно – не си сама! За твое и наше съжаление, учените имат нерадостни новини – ново проучване показва, че натрупаните килограми покрай Коледа могат да се задържат на талията ни до... май!

От университета в Корнел са проследили навиците и промените в теглото на 3000 доброволци от САЩ, Германия и Япония. Участниците в проучването трябвало да се претеглят всеки ден в продължение на година.

Разликите в отделните държави били минимални и се доказало, че всички участници качват килограми покрай националните си празници. Най-големите виновници за по-широката талия се оказали Великден, Денят на благодарността и Коледа.

Участниците в проучването, които били от САЩ, започвали да качват килограми още от октомври и ноември, покрай Хелоуин, но напълняването им взимало връх 10 дни след Коледа. Данните показали, че по Коледа човек средно качва по половин килограм на ден.

Половината от каченото тегло изчезвало доста бързо след Нова година, но другата половина оставала за доста дълго време – до май или дори до юни.

В Германия и Япония се наблюдават същите тенденции с малки национални разлики. В Германия хората качват най-много килограми около Нова година и Великден. В Япония напълняват покрай Златната седмица – техните най-важни пролетни празници, които са през април.

Експертите, които са провели проучването, съветват да започнем диета още от октомври, защото е много по-лесно да не качим тези килограми, отколкото да ги свалим. Е, за догодина ще знаем, а сега... май пак е време за парченце шоколад?