Редовното прибягване до Цезарово сечение влияе върху човешката еволюция, сочат резултатите от изследване, цитирани от Би Би Си, цитирана от агенция Монитор.

Заради тесния си таз повече бременни сега се нуждаят от хирургична намеса, за да родят бебето си. Учени са на мнение, че случаите, при които бебето не може да мине през родилия канал, са се увеличили от 30 на 1000 раждания през 60-те години на миналия век на 36 на 1000 раждания днес.

Австрийски учени заявиха, че тази тенденция вероятно ще продължи, но не до такава степен, че раждането без хирургическа намеса да остане в историята. Д-р Филип Митерокер от катедрата по теоретична биология във Виенския университет поясни, че отдавнашен въпрос е свързан с човешката еволюция. Ученият се опитва да изясни защо проблеми, свързани с раждането, са често срещани. "Без съвременната медицинска интервенция подобни проблеми често са с летален изход - каза той. - Преди един век жени с тесен таз не са оцелявали след раждане. Сега оцеляват и предават на дъщерите си гени, свързани с формиране на тесен таз."

Учени отдавна търсят отговор на въпроса защо човешкият таз не се е уголемил с годините. Главата на бебето при хората е голяма в сравнение с други примати, а това означава, че животни като шимпанзетата раждат относително лесно.

Авторите на изследването създали математически модел, използвайки данни на Световната здравна организация и резултати от широкомащабни проучвания. Било констатирано наличие на противоположни еволюционни сили. Една от тях се изразява в тенденция, насочена срещу раждане на по-едри бебета. Ако са с прекалено големи размери, те не биха минали през родилните канали, а от историческа гледна точка това щеше да има опустошителен ефект за майката и бебето й и гените й не биха се предали на следващото поколение. "Една страна на тази селективна сила е била загубена в разултат на Цезаровите сечения - отбеляза Митерокер. - Целта ни не е да критикуваме медицинските интервенции, но е налице еволюционен ефект. Въпросът е какво ще се случчи в бъдеще? Очаквам тази еволюционна тенденция да продължи, но бавно. Тя има своите лимити. Не очаквам един ден повечето деца да се раждат с Цезарово сечение."

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.