След като отказа да присъства на Филмовия фестивал в Санкт Петербург, като по този начин изрази подкрепата си към гейовете в Русия заради отношението, което руснаците имат към хомосексуалистите, около звездата от американския сериал „Бягство от затвора” отново се оформи новина.

Той призна, че е опитал да се самоубие заради непрекъснатото криене на хомосексуалността си. Британският актьор и сценарист направи това изненадващо разкритие на официалната вечеря по време на Конференцията за човешките права. Уентуърт Милър призна, че единственият път, когато е опитал да сложи край на живота си, е на крехката възраст от 15 години.

Според речта, произнесена от актьора, той се е опитал да се самоубие пред много хора, изпивайки едно шишенце с хапчета, когато е бил вкъщи.”Не помня какво стана през следващите дни, но в понеделник бях в автобуса и всичко изглеждаше съвсем нормално, сякаш всичко беше наред.”- призна актьорът.

Това е единственият път, в който сексуалната му ориентация го е подтикнала към самоубийство, въпреки че досега не е разказвал тази история. На въпроса: „Какво мисли за актьорите хомосексуалисти, които крият своята ориентация”, той отговаря: „Страхувах се, че това, че съм гей ще попречи по някакъв начин на кариерата ми и ще навреди на репутацията, която съм градил толкова време. Много се страхувах”.

Милър е изпратил писмо, в което обяснява, че не може да присъства на руския фестивал поради факта, че е гей. „Много съм притеснен за съвременното общество, обезпокоително е отношението, което имат към гейовете руското правителство и голяма част от населението. Тази ситуация е недопустима.”

Без съмнение много фенки на актьора са разочаровани, но големият проблем тук е това, че живеем в общество, което все още е прекалено закостеняло и не може да приема различните. В крайна сметка Уентуърт Милър е изключителен актьор и сексуалната му ориентация по никакъв начин не трябва да оказва влияние върху неговия професионализъм. Най-важни са качествата, които човек притежава.