1-ви май е келтският Белтан и славянският “Живин ден”. По това време, както и на есенния празник Самхейн, границата между световете се заличава, което означава, че магията може да се създава много по-ефективно. Разказваме ви как да прекарате този важен и енергийно зареден ден, така че да се възползвате максимално от неговата магия и късмета, който може да ви донесе.

Белтан и Денят на Живин: история и традиции

Разбира се, може да се каже, че празниците на Колелото на годината са архаични и са глас от миналото. Нашите предци наистина са били много по-зависими от природния цикъл, целият им живот се е основавал на сезонността. От забавленията за всеки празник до огньове и плътски удоволствия. А трапезата е била събирана от това, което те самите са отглеждали и добивали.

И все пак вижте колко сме зависими от природата през 21-ви век: все още се радваме на пролетта, приветстваме слънцето след дългата зима и очакваме същите сезонни зеленчуци и плодове по абсолютно същия начин. Разбира се, вероятността да умрем от глад и студ през зимата днес е много по-малка. За разлика от нашите предци, ние разполагаме с повече забавления и ресурси. Но зависимостта от природните цикли не е изчезнала, така че езическите празници се празнуват с удоволствие от мнозина и до днес.

Подобни са празниците Белтейн и Самхейн. И двата са свързани с новия цикъл на природата, откриването на сезона на пасищата, пречистването, ритуалите, намирането на партньор, плътските удоволствия и, разбира се, огньовете. И по това време е много важно да си спомним за предците. Вратата между света е широко отворена, така че вашите благодарности и молби ще достигнат много по-бързо до висшите сили.

Моля, обърнете внимание, ако искате това да се случи - първо започваме с благодарности, а след това са молбите, ако имате такива.

И така, ето какво можете да направите през нощта от 30 април до залеза на 1 май, защото имаме почти един ден за магия.

Ритуали в най-магическия ден: какво може и трябва да се направи

1. Ритуали за пречистване

За ритуала на пречистване, колкото и банално да звучи, ни е необходима метла. Да, да, същата метла, която отдавна се приписва на вещиците, като самолет. Но това е най-старото средство за пречистване. С метлата изхвърляме всички боклуци от къщата. А ако живеете извън града, тогава ще го изметем и от двора. Този път няма да имате нужда от прахосмукачка. Това трябва да се направи бавно и осъзнато, точно като медитативно. Мислено ще изметете не боклука, а негативността от дома и живота си.

Друг ритуал - можете да обиколите цялата къща с горяща свещ и да минете през всеки ъгъл и така да прочистите дома си с огън. Ако живеете извън града, също обиколете къщата и всяка стая. Разбира се, съобразявате се с правилата за пожарна безопасност!

За да се отърват от болестите и негативните емоции, нашите предци са прескачали огъня тази нощ, като са казвали: "Който скача високо, смъртта е далеч!" Около огъня се е танцувало и ритуален танц. Жените вземали метли и танцували ритуален танц, който също имал за цел пречистване. Разбира се, не е необходимо да повтаряме всичко това. За много от нас, особено за жителите на градовете, запалването на огън ще бъде трудно. Но това няма значение - на помощ идват свещите.

Ето какво ще ви трябва:

Черната свещ ще ви пречисти: можете да напишете с химикалка на хартия какво точно искате да премахнете от живота си. Например: нещастие, самота, липса на пари, дългове, болести и т.н. И изгорете списъка върху тази свещ.
След това запалваме цветни свещи, като дори обикновените восъчни са съвсем подходящи. След това благодарим за всичко, което имаме в живота, молим за благоденствие, щастие, любов и здраве.

2. Ритуали за любов

„Денят на Живин“ е много женски празник. В него оживява богинята на плодородието и топлината, покровителка на момичетата и жените, а нейната майка Лада е богинята на любовта. А нашите предци не са били толкова еманципирани, за жената е било изключително важно да се омъжи. Без семейство тогава е било просто невъзможно да се оцелее. Затова ритуалите за привличане на годеник са се извършвали в изобилие. Ще споделя с вас най-простия, но много красив ритуал, който сме имали ние и келтите.

Изберете най-красивото дърво в двора си. Вземете цветните панделки и в следобеда на 1 май, след нощните ритуали за пречистване завържете панделките на дървото. Една панделка - едно желание. Желанията трябва да са чисти, насочени само към вас, без да вредят на другите.

Това означава, че не можете да си пожелаете "да отнемете мъжа на някой друг". За това можете да грабнете и от богинята, толкова много, че да не ви се струва малко. Но да я помолите за взаимна любов,семейство и брак е най-ценното нещо. Можете да помолите за благоденствието на семейството си, както и за своето здраве и това на близките ви.

В идеалния случай този ден ще бъде посветен на градинарството, а също и на ритуалите. Трябва да засадите цветя в името на благоденствието си. Те могат да бъдат засадени в саксия или на открито с голи ръце и на колене, като ги наричате, докато ги съдите: "Благословена да бъде почвата, когато утробата на земята се изпълни и стане плодородна, за да роди отново градина. Майко Земя, приеми моя дар, помогни му и го отгледай. Позволи му да разцъфне и аз ще разцъфтя. Така да бъде . "

Ако го направите в този период растението ви ще порасне, а вие ще просперирате. Казва се,че през това време има голяма вероятност да увеличите доходите си повече от 10 пъти. Хора, които са практикували ритуала, разказват, че дори им се е случвало.

Можете също така да попитате богинята Жива за децата, защото тя също покровителства раждането на деца. Освен това на този празник можете да помолите не само за себе си, но и за семейството си. Но отново, преди всичко, изразете своята благодарност.

И не забравяйте да почетете паметта на починалите роднини - това също е задължителен ритуал. Можете да отидете на тяхното гробище, да вземете паметник, включително боядисани яйца, да почистите гробовете. Или просто можете да си спомните за тях с добра дума и да запалите свещ в чест на тяхната памет.

Какво да не правите на Белтан и „Деня на живите“

Не можете да давате и заемате, както и да раздавате вещите си. Така че можете да раздавате щастието и добротата си. Не можете да оплаквате мъртвите, можете само да си спомняте с почит за тях. Не можете да спорите с никого. В никакъв случай не трябва да се наказват децата. Можем само да сме благодарни за тях. Не можете да празнувате този празник в стари и разхвърляни дрехи. По този начин ще покажете пренебрежението си към богинята, а това, може да я разстрои. Дори и най-спокойната и красива богиня не обича да бъде разстройвана.

Пожелаваме ви успех с ритуалите за късмет и любов. Отпуснете се в лекота и спокойствие докато ги практикувате и те ще ви донесат всичко, от което имате нужда.