Намираме се в най-важната седмица за православните християни по света. Страстната седмица се наричат дните, които се считат за последните от земния живот на Иисус Христос. Това е и последната седмица от постите. Тя е наречена по този начин, тъй като на славянски думата “страст” означава страдание.

Всеки от дните през настоящата седмица има своя специфика, някои са свързани с църковни традиции, други с народни такива. Но основно за всички миряни е да се придържат към Великденския пост.

Според църковния канон той е отреден за смирение и поучение. Според евангелския разказ през втория ден от Страстната седмица Иисус Христос дал последните си нравствени напътствия. Тогава той разказва притчите за десетте девици, очакващи идването на Господа, и за талантите.

В народния календар първите три дни от Страстната седмица - от понеделник до сряда, са определени за почистване на къщата и къпане. Този ритуал има пречистващ характер и се вярва, че осигурява здраве. На някои места в България на Велики вторник момите носят в пълно мълчание вода от три кладенеца и я прибират на скришно място. За мълчаната вода се вярва, че има тайнствена сила и помага за изцеление.