Според Института по медицина човек се нуждае от много малко количество витамин В12 всеки ден (2-4 микрограма), като само в САЩ над 60 милиона души страдат от липсата му, а в България числото е приблизително 1,8 милиона души (или 25% от населението). В12 е единственият витамин, съдържащ следови елемент – кобалт, от който идва и научното му название "кобаламин". От липса на витамина могат да страдат хора от всякакви възрасти, без значение дали са били подлагани на вегетарианска диета, или не. Дефицитът може да бъде следствие от прием на различни медикаменти - от инжектирането на инсулин, през медикаменти за болестта на Крон, та дори от различни генни мутации. 

Защо витамин В12 е толкова важен?

Витамин В12 е жизненонеобходим за цялостното състояние на организма на човек, за метаболизма, за ДНК синтеза на клетките, а също и от съществено значение за системи като нервната и кръвоносната. Освен това, той е отговорен за разграждането на храната, която ядем и преобразуването й в енергията, от която тялото ни се нуждае. Витаминът често изпълнява функциите си едновременно с фолиевата киселина, или иначе казано, за да произвежда червени кръвни телца, пренасящи кислорода до всички части на тялото. В12 участва и в производството на миелин - тъканната обвивка около нервните клетки, която предпазва невроните и им помага да функционират правилно. Витаминът е хранително вещество, което спомага за поддържане на нормални нива на хомоцистеина за здравословна сърдечна функци, стимулира здравословната неврологична дейност, стимулира нормалната имунна функции, поддържа здравословния растеж и възстановяване на клетките, облекчава пристъпите на стрес и безсъние.

И тъй като В12 се произвежда в храносмилателната система на животните, той е и единственият, който не можете да си доставите от растенията и слънцето. Така, когато нивата на витамина в кръвта ви са ниски, една или повече от тези функции може да се влоши/ат. Ето защо следенето на неговото ниво е от толкова голямо значение.

Защо имаме липса от него? 

Доскоро се предполагаше, че най-засегната е групата на вегетарианците и веганите, тъй като по-голямото количество от витамин В12 идва именно от месото, рибата, млякото, яйцата и сирето. Оказва се обаче, че това не е съвсем така и от този недостиг може да страда всеки от нас. Всъщност се смята, че 1 на всеки 4 човека над 60-годишна възраст е с недостатъчни нива на този жизнено важен витамин.

Много по-честа причина за дефицита на В12, особено при хора над 50 години възраст, е т. нар. атрофичен гастрит – възпаление и влошаване на състоянието на лигавицата на стомаха. Атрофичният гастрит понижава секрецията на стомашни киселини, необходими за отделянето на витамин В12 от протеините. За жалост, все повече зачестяват случаите на по-млади хора и дори деца. За дефицит на В12 се говори при стойности под 200 pg/ml.

Причините за липса на витамина могат да бъдат следните: неправилно хранене с бедна на хранителни вещества храна, гастрит, прием на различни медикаменти против киселини, медикаменти при диабет, H2 блокери, антидепресанти, антиконвулсанти, анорексия, гастритен байпас, наличие на преминали чревни операции, автоимунни възпаления, ваксини със съдържание на живак и алуминий, който затруднява преминаването на кобаламина през мозъчно-кръвна бариера, употреба на алкохол и други.

Последиците могат да бъдат свързани с ниска енергия, умствена умора, промени в настроението, нарушения на съня, лошо храносмилане. Има някои знаци и симптоми, за които може да следите, в случай, че се съмнявате дали не страдате именно от такъв дефицит:

  • липса на апетит
  • бледа кожа
  • диария
  • изтощение
  • недостиг на въздух при усилия
  • загуба на памет и концентрация
  • депресивни състояния
  • проблем с вестибуларния апарат
  • зачервен език

Обърнете внимание на факта, че тези признаци могат да подсказват за по-сериозно заболяване като анемията. Открита навреме, тя може да бъде излекувана с приема на витамин В12 в първите 6 месеца. Освен това трябва да се повишат възможностите на организма да усвоява по-добре желязото от храните. Това може да бъде постигнато с комбинация от Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Солите са №2, №3, №5. Задължителни са за бременни с анемия, както и за хора, които са преуморени, анемични, нямат никаква енергия. Приемате ги поне 3 месеца по 5 таблетки от всяка на ден заедно с витамин B12. Това ще насити тъканите с кислород, ще ви даде много сили и енергия. И в резултат и хемоглобинът ви ще се повиши трайно. 

Какво можем да направим, за да си възвърнем необходимия В12?

Преди да предприемете каквото и да е, специалистите препоръчват да си направите изследвания и след това да вземете мерки. Най-сигурният начин да установите дали организмът ви има липса на този витамин е с кръвен тест. Смята се, че прагът на нормата трябва да бъде повишен от 200 pg/ml поне на 450 pg/ml, тъй като дефицитите започват да се проявяват в гръбначномозъчната течност под 550 pg/ml. Така, нормалните нива на серумен В12 следва да бъдат над 550 pg/ml. За здравето на мозъка и нервната система и за превенция на заболявания при хора в по-напреднала възраст, серумните нива трябва да се поддържат около и над 1000 pg/ml.

Стремете се да се храните с всички продукти от животински произход като месо, риба, мляко, яйца и сирена, които са най-добрият източник на витамин В12.