На 16 април 2017 година отбелязваме Възкресение Христово.

На този ден имен ден празнуват Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан, Велина. Честит празник! Бъдете здрави, успешни и щастливи!

Датата на Великден е плаваща и се определя спрямо лунния календар. Празникът зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие.

В различни евангелски текстове се споменава, че Исус Христо е предсказвал разпъването си на кръста и Възкресението след три дни. Така и става, когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Приготовленията за Великден протичат през цялата предходна седмица, която се нарича Страстна седмица.

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с "Христос Воскресе!" Младоженците през този ден гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят кошница с червени яйца и козунаци. Посрещат ги с богато подредени трапези.