X

Виж кой празнува имен ден днес

от в 06:00 на 16.04.2017 в Хороскоп | Празници


Виж кой празнува имен ден днес

Виж кой празнува имен ден днес

На 16 април 2017 година отбелязваме Възкресение Христово.

На този ден имен ден празнуват Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан, Велина. Честит празник! Бъдете здрави, успешни и щастливи!

Датата на Великден е плаваща и се определя спрямо лунния календар. Празникът зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие.

В различни евангелски текстове се споменава, че Исус Христо е предсказвал разпъването си на кръста и Възкресението след три дни. Така и става, когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Приготовленията за Великден протичат през цялата предходна седмица, която се нарича Страстна седмица.

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с "Христос Воскресе!" Младоженците през този ден гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят кошница с червени яйца и козунаци. Посрещат ги с богато подредени трапези.Теми   Великден | имен ден

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.