Кой празнува имен ден на 15-ти август? Какви са поверията и обичаите на този ден? 

Ето кой празнува имен ден днес.

 На 15 август православната църква почива Света Богородица.

Какви са поверията и обичаите, които се спазват на този ден?

Успение Богородично, Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е празникът на Света Богородица. Тя е покровителка на жените, майчинството и семейното огнище. 

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка. Според поверието Богородица се моли в Елеонската планина, когато пред нея се явява архангел Гавраил. Той възвестява, че след 3 дни духът ѝ ще се пресели в царството небесно. Тогава тя е на 64 години. 

 Тя пожелава да види всички апостоли още веднъж, преди да умре, а след това ангелите идват, за да приберат душата ѝ. Смъртта на Богородица е лека, т.нар. успение, с което се смята, че Бог дарява най-верните Си слуги. 

Според легендата по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли и само апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато пристигнал и поискал да се преклони пред тялото ѝ, установили, че в пещерата, в която е погребана Богородица, е останала само погребалната ѝ плащеница. 

На Успение Богородично се раздават предварително осветени в църква обредни хлябове и сезонни плодове за здраве и в почит на починалите. Правят се сборове и се колят курбани за здраве. 

На 15 август се правят родови срещи, които са свързани с жертвоприношение - курбан за здраве, за живот, против болести и премеждия, за плодородна година. На трапезата задължително присъства питка, украсена с орнамент, тиква, царевица, варено жито и пиле. На Успение Богородично задължително се ядат грозде и диня. 

Днес имен ден празнуват Мария, Марияна, Мариета, Мариела, Мира, Миро, Марио, Преслава, Преслав.