Приятно ми е, аз съм Виолина от Violine и се вълнувам всеки път, когато ти представям нова здравословна рецепта. Нещо като сценична треска, но този път е различно, защото Купидон е наоколо и любовта витае във въздуха.

Обича ме, не ме обича... Ти си голямо момиче и не си задаваш излишни въпроси на Свети Валентин, нали?  Може всеки друг ден, но не точно на празника на любовта. Ако светът е за двама, приеми, че единственото, което може да стои между теб и него на този ден, е една шоколадова торта.

Хайде, покажи му, че го обичаш като ми приготвиш нещо специално, в което да вложиш цялата си любов. Не отричам, че може да му избереш някои от проявленията  на любовта на Свети Валентин, но това не е любов, поне не тази, за която ти говоря. Ти не си от тези момичета, които купуват нещо наготово. Нали не си от тях? Любовта е нещо повече от плюшено мече и сърце на Свети Валентин. Любовта е всеки ден. Любовта е точно като тази вълшебна торта с много шоколад.

Благодаря ти, че си тук!

Кой каза, че здравословната храна не е вкусна. Хайде да опитаме заедно...

ШОКОЛАДОВА ТОРТА LOVE

8 парчета

Необходими продукти:

Блат:

250 гр. сурови лешници

250 гр. фурми без костилка

прясно изцеден сок от един портокал

щипка бурбонска ванилия

2 с.л. . разтопено какаово масло

3 с.л. органично какао или брашно от рожков

Крем:

200 гр. кулинарен шоколад без соев лецитин

2 с.л. лешников тахан

1 с.л. разтопено кокосово масло

1 с.л. портокалови корички от био плодове

100 гр. лешниково мляко

Начин на приготвяне:

  1.      Накисни лешниците във вода за 8-12 часа.
  2.      Смели лешниците в блендер или друг подходящ уред.
  3.      Добави всички продукти за блата към лешниците и бледирай до меко и          лепкаво тесто. Ако прецениш, че фурмите са прекалено твърди може да        ги накиснеш за 1 час във вода, за да омекнат.
  4.      Оформи кръгъл блат с малък борд отстрани. Може да поръсиш формата      с кокосови стърготини, за да се отделят по-лесно парчетата при                      нарязване.
  5.      Разтопи шоколада на водна баня.
  6.      Изчакай 1 -2 минути да се охлади и блендирай всички продукти за крема      заедно с шоколада до гладка кремообразна смес.
  7.      Разлей крема върху тортата и декорирай по желание.
  8.      Постави в хладилник за един час.
  9.      Сподели любовта със сладък вкус.

Моята тайна за пълна наслада: Опитвам всичко по време на приготвянето на тортата. Опитвам блата, опитвам  шоколада, докато се разтопява, опитвам крема. И така разбирам, ако нещо им липсва, за да обогатя вкуса. Когато опитвам се чувствам по различен начин, казвам си нещо от рода на „ммм“ и се усмихвам на себе си, и на Него. Почти като в живота, опитваш нещо ново и преживяваш хубав момент. Щастлив си, че си опитал. И продължаваш напред към следващото.

Ако независимо от всичко искаш да му избереш нещо малко за спомен, което да допълни сладкото усещане от тортата, то нека да е различно, със собствено излъчване, което да претворява любовта между теб и него. Моето нещо ме грабна от пръв поглед и го взех без да мисля за празника на любовта. Погледнах го и си помислих за Него. Знаеш ли, че няма значение кой ден от годината е, когато всичко е любов.

Отбий се скоро тук за следващата ни вълнуваща среща.